Băsescu: România se raliază declarației celor 11 state din G20 privind Siria. Soluția militară, indiferent cât de soft și de precisă ar fi, implică riscuri

Băsescu: România se raliază declarației celor 11 state din G20 privind Siria. Soluția militară, indiferent cât de soft  și de precisă ar fi, implică riscuri
Publicat: 09/09/2013, 16:55
Actualizat: 07/07/2016, 07:54

Președintele Traian Băsescu a anunțat astăzi că România s-a raliat declarației semnate de 11 state din G20 care condamnă folosirea armelor chimice în Siria și fac apel la un răspuns internațional ferm ca astfel de situații să nu se mai repete. Șeful statului a precizat că, deși se insistă asupra unei soluții politice în cazul crizei siriene, nu este exclusă nici soluția militară, care, „ndiferent cât de soft și de precisă ar fi, implică riscuri”.

„Cu ocazia desfășurării summitului G20, 11 state au adoptat o declarație comună privind Siria. În urma consultării cu alte instituții ale statului am decis ca România să se ralieze acestei declarații. România a devenit semnatară a acestei declarații. Declarația constată că norma internațională împotriva utilizării armelor chimice este în vigoare de lungă durată și e în vigoare. Semnatarii fac apel la un răspuns internațional ferm ca astfel de drame să nu se mai repete”, a spus Băsescu, precizând că nu a fost nevoie de o ședință a CSAT a adopta o poziție a României față de declarația celor 11.

În opinia șefului statului, soluția militară, deși neafirmată „brutal” în Declarație, nu este exclusă, însă implică și riscuri. Dacă până la urmă variantă va fi urmată, a spus Băsescu, România va fi solidară cu aliații săi. Asta nu implică însă o participare propriu-zisă la acțiunea, deoarece „România nu are resurse militare pentru tipul de operațiune preconizat”.

Cu toate acestea, a mai spus Băsescu, s-au făcut pași pentru găsirea unei soluții negociate, existând deschidere în aacest sens din partea SUA. „Deja John Kerry a avansat o soluție care să garanteze pacea: punerea sub control a armelor Siriei. Nu știu ce reacție va exista la Damasc, dar, după o declarație făcută de 11 state, deja apar elemente noi, propunerea secretarului Kerry ca Siria să-și pună sub controla armele chimice arată că un proces de negociere există și că se încearcă și din partea SUA o soluție care să evite utilizarea resurselor militare. Soluția militară, indiferent cât de soft și de precisă ar fi, implică riscuri”, a mai spus Băsescu.


Gândul a transmis LIVE TEXT cele mai importante comentarii ale președintelui, începând cu ora 16.00.

– România a adoptat o poziția referitoare la Siria. E un angajament politic. Cu ocazia desfășurării summitului G20, 11 state au adoptat o declarație comună privind Siria. În urma consultării cu alte instituții ale statului am decis ca România să se ralieze acestei declarații. România a devenit semnatară a acestei declarații. Declarația constată că norma internațională împotriva utilizării armelor chimice este în vigoare de lungă durată și e în vigoare.

-Semnatarii fac apel la un răspuns internațional ferm ca astfel de drame să nu se mai repete. Susțin o rezoluție a Consiliului de Securitate a ONU.

– România susține ca problemele de acest gen să fie rezolvate în Consiliul de Securitate.

– Declarația cere experților ONU să prezinte cât mai curând rezultatul anchetei pe care o desfășoară.

– Extrem de important este că inițiatorii fac responsabili în mod egal și una din părți și cealaltă parte de moartea a peste 100.000 de cetățeni sirieni, de faptul că peste două milioane de persoane au devenit refugiați. Am putea spune că este vorba de o dramă umanitară în Siria din cauza războiului civil. La fel de important, declarația recunoaște că în conflictul din Siria nu există o soluție militară. Semnatarii sunt conștienți că nu există o soluție militară și o soluție politică trebuie găsită.

-Semnatarii subliniază că se angajează pentru a contribui la realizarea unei Sirii unite și soluție democratică.

-Aș face un comentariu, Statele UE și NATO trebuie să ajungem la nivelul de înțelepciune în care să nu încercăm să aplicăm șabloanelel noastre democratice unor națiuni care au alte valori. Impunerea brutală de gen Irak sau Egipt ne arată că adaptarea rapidă de tip european sau american este dificilă.

– În ce privește România, ea se raliază fără rezerve acestei declarații. Deși nu e brutal afirmat, Declarația lasă deschise ambele opțiuni. Chiar dacă se vorbește depre ONU, Geneva și soluții politice și se recunoaște că soluția militară nu e o soluție pentru Siriu, nu se închide varianta unui atac fără resurse la sol. Deja John Kerry a avansat o soluție care să garanteze pacea: punerea sub control a armelor Siriei. Nu știu ce reacție va exista la Damasc, dar o declarație făcută de 11 state, deja apar elemente noi, propunerea secretarului Kerry să-și pună sub control, arată că un proces de negociere există și că se încearcă și din partea SUA o soluție care să evite utilizarea resurselor militare. Soluția militară, indiferent cât de soft și de precisă ar fi, implică riscuri.

– O decizie militară nu trebuie adoptată înainte de prezentarea raportului ONU

– Este o declarație, m+am consultat cu MAE, structurile de securitate, nu este nevoie de CSAT pentru susținerea acestei declarații.

– România nu are resurse militare pentru tipul de operațiune preconizat pentru a participa. Dacă se va utiliza soluția militară se va utiliza împotriva infrastructurilor militare, cu excepție depozitele cu muniție chimică. Nu aș vrea să vedem situația în care singura șansă a regimului rămâne muniția chimică.

– despre Roșia Montană: Unde mai e problema? Nu am eu 70% înm parlament. Ați observat o majoritate propreședinte în Parlament_

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Simona Halep iubește din nou. Cine e bărbatul misterios care i-a luat locul lui Toni...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A venit anunțul TRIST despre Bruce Willis. Chiar fiica sa a dat vestea: A fost...
Care sunt, de fapt, granițele Moldovei? Discuția are o „istorie” de peste cinci veacuri
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii