Arafat: Trebuie doi-trei ani ca județele să dispună de personal pe ambulanțele de terapie intensivă

Arafat: Trebuie doi-trei ani ca județele să dispună de personal pe ambulanțele de terapie intensivă
Publicat: 17/09/2013, 16:58
Actualizat: 18/05/2015, 21:00

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Raed Arafat, a declarat, marți, la Suceava, că mai este nevoie de cel puțin doi-trei ani pentru ca toate județele din țară să dispună de personal adecvat pentru a lucra pe ambulanțe de terapie intensivă, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Raed Arafat a spus, la operaționalizarea ambulanței de terapie intensivă de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Suceava, că mai este nevoie de cel puțin doi-trei ani până când județele vor dispune de personal medical adecvat care să lucreze pe aceste autospeciale.

El a precizat că, în prezent, în peste jumătate din județe există echipaje de terapie intensivă mobile.

„Pe mașinile de terapie intensivă eu cred că ne mai trebuie încă cel puțin doi-trei ani până când avem numărul de personal adecvat ca să le acoperim”, a spus Arafat

Secretarul de stat a mai spus că, la nivel național, este foarte important ca numărul de echipaje de terapie intensivă mobile să crească, precizând că, pe lângă operaționalizarea ambulanțelor de tip C de la Suceava și Botoșani, vor mai fi operaționalizate și mașinile de terapie intensivă de la Ploiești și Pitești.

„Poate că mai sunt două-trei județe care au astfel de mașini de terapie intensivă însă fără personal, dar această problemă este în curs de rezolvare”, a afirmat Arafat.

El a arătat că în luna octombrie va avea loc examenul de specialitate pentru medicii rezidenți în medicina de urgență, urmând ca aceștia să fie încadrați în aceste servicii de urgență.

Arafat a precizat că Ministerul Sănătății va continua să achiziționeze anual ambulanțe, însă în număr mai mic, pentru înlocuirea celor uzate, astfel încât să nu se ajungă în situația ca tot parcul auto să fie învechit.

„Sper ca până la sfârșitul anului să mai fie livrate 153 de ambulanțe pentru serviciile de ambulanță din țară. Programul MS e un program multianual, care se adresează și serviciilor de ambulanță și SMURD”, a spus Raed Arafat.

El a precizat că, în acest an, vor mai fi livrate două elicoptere SMURD, astfel încât fiecare regiune să dispună de un astfel de aparat.

Referindu-se la dotarea specifică în caz de dezastre, Arafat a apreciat că până la jumătatea anului 2015 aceasta va fi finalizată.

În ceea ce privește ambulanța de tip C de terapie intensivă de la Suceava, Arafat a spus că aceasta a fost cumpărată cu fonduri structurale prin Programul Operațional Regional, prin implicarea autorităților locale și regionale.

„Operaționalizarea ambulanței de tip C în Suceava și Botoșani este foarte importantă pentru că înseamnă creșterea capacității de intervenție cu încă două echipaje de cel mai înalt nivel de competență și anume, echipaje C1, de terapie intensivă mobilă”, a spus Arafat, menționând că pentru început cele două echipaje de terapie intensivă mobile vor funcționa 12 ore din 24, iar până la sfârșitul anului, când va fi completată și schema de personal cu medici de urgență, acestea vor funcționa 24 de ore.

Prezent, de asemenea, la Suceava, șeful Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, colonel Ion Burlui, a declarat că, după operaționalizarea ambulanței de tip C de la Suceava, se poate spune că, în județ, dotarea pentru situații de urgență este „la maximum” și poate permite sucevenilor „să se simtă, mai mult ca oricând, cetățeni europeni”.

„Operaționalizarea ambulanței de tip C este un plus pentru oraș, pentru județ și pentru cei care tranzitează județul Suceava și, nu în ultimul rând, pe noi ne va obliga să ridicăm ștacheta”, a mai spus Burlui.

Președintele Consiliului Județean Suceava, Cătălin Nechifor, a declarat că operaționalizarea ambulanței de tip C, „un spital mobil pe roți”, este foarte importantă pentru județul Suceava, mai ales că acum există și personal medical de specialitate care să intervină atunci când situația o impune.

Nechifor a mai arătat că a fost inițiată procedura de achiziție a unei autospeciale de intervenție la înălțime care va intra în dotarea ISU Suceava.

Medicii care vor lucra la Suceava sunt rezidenți în anul cinci la Medicină de urgență, iar unii dintre ei au gestionat situații grele, a precizat coordonatorul SMURD Iași, Diana Cimpoeșu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
Se iubește cu Simona Halep!? 'Regele mezelurilor' din România rupe tăcerea, după ce s-a detonat...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un bărbat dispărut fără urmă în 1998 a fost găsit sechestrat în grajdul vecinului său
Prințul Harry și Meghan Markle, probleme grave cu legea! Ducii de Sussex nu și-au plătit...
Dieta CIUDATĂ a lui Michelle Obama, la 60 de ani! Alimentul la care a renunțat...
9 judeţe, sub avertizări meteo cod galben şi portocaliu de vijelii. Vreme severă până vineri...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
„Îl iubim pe acest preot și luptăm pentru el” Sute de enoriași protestează în fața...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Cât costă cel mai ieftin Duster 2024? Mai e SUV-ul MULT-IUBIT de români?
Iată cine este bărbatul ce l-a împuşcat pe premierul slovac. Este membru al Societăţii Scriitorilor...
Descoperire IMPORTANTĂ făcută de astronomii din ROMÂNIA! Este de valoare mondială
ITP de două ori pe an. S-a schimbat legea în România pentru aceste vehicule
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Julia este hotărâtă să nu îi mai ierte greșelile lui Robi: „Vreau să îți spun...
Declarația șocantă a tinerei care și-a văzut tatăl ucis în sectorul 6 din Capitală pentru...
BANCUL ZILEI. Un bătrân vine la preot să se spovedească: - Părinte, am păcătuit, îi...
Care este legătura dintre hormonul de stres din timpul sarcinii și IQ-ul copilului?
×