Bancherii și traderii care comit abuzuri pe piață vor risca închisoarea și amenzi usturătoare

Bancherii și traderii care comit abuzuri pe piață vor risca închisoarea și amenzi usturătoare
Publicat: 25/09/2013, 12:22
Actualizat: 08/02/2016, 21:06

Bancherii necinstiți și traderii care folosesc informații confidențiale vor fi aspru pedepsiți, potrivit regulilor aflate în lucru la nivel internațional pentru sancționarea abuzurilor pe piața financiară, pe fondul temerilor că unele țări nu au prevederi suficient de stricte, informează Mediafax, citâdn Bloomberg.

Vinovații vor fi pasibili de închisoare sau amenzi usturătoare, indiferent în ce regiune se află, a declarat David Wright, secretar general al International Organization of Securities Commisions, un grup al autorităților de reglementare la nivel mondial care redactează principiile de penalizare a diferitelor delicte pe piața financiară.

„În ultimii 10 ani am avut prea multe exemple de comportament inacceptabil pe piețele financiare. Potențialul câștigurilor financiare ilicite depășește cu mult riscurile și costurile de a fi prins. Această ecuație trebuie inversată”, a afirmat Wright într-un interviu.

Încrederea în industria financiară a fost zdruncinată de anchete privind manipularea dobânzilor, inclusiv a Libor, și a referințelor care stau la baza prețurilor pe piața petrolului și cea valutară.

Băncile din Marea Britanie sunt implicate în scandaluri referitoare la vânzarea incorectă a unor produse de asigurări și instrumente derivate.

Uniunea Europeană a estimat că numai în 2010 manipularea dobânzilor și tranzacțiile bazate pe informații confidențiale s-au ridicat la 13,3 miliarde de euro pe piețele de capital din regiune.

„Din punctul meu de vedere, cei care încalcă regulile și încearcă să obțină profituri incorect ar trebui să meargă într-un singur loc și acela este cel mai apropiat penitenciar”, a spus Wright.

Penalitățile în cazurile de abuz pe piață variază semnificativ de la o țară la alta, a arătat Pierre-Henri Conac, profesor la Universitatea din Luxembourg.

„Campionul mondial de necontestat în aplicarea legii este SUA”, a spus Conac. El a arătat că în Statele Unite există voința clară de a trimite oamenii la închisoare pentru astfel de delicte, dar în alte țări situația este diferită, cum este Franța, unde din 1970 doar două persoane au fost încarcerate pentru abuzul pieței.

Unele autorități de reglementare, inclusiv Autoritatea pentru Conduită Financiară din Marea Britanie, au deja dreptul de a aplica amenzi de până la 20% din veniturile anuale ale unei companii, în funcție de gravitatea delictului. Nivelul este dublu față de amenda de 10% care poate fi impusă de autoritățile europene antitrust.

„Australia, Europa, Elveția, Statele Unite și Canada vor accepta în mod sigur noile reglementări propuse de International Organization of Securities Commisions. Cu alte țări vor avea loc discuții de la caz la caz”, a spus Conac.

Wright a arătat că organizația pe care o conduce, care reunește autorități de reglementare din peste 100 de state în scopul coordonării standardelor, va încerca să elimine posibilitatea ca cei care comit abuzuri să se stabilească în țări fără prevederi eficiente. El nu a menționat statele care au reglementări relaxate în domeniu.

Parlamentul European a aprobat în această lună reguli mai stricte în domeniul delictelor financiare. Măsurile majorează nivelul minim al sancțiunilor aflate la dispoziția autorităților, în urma avertismentelor din partea instituțiilor de reglementare ale UE, că unele state nu au pedepse suficiente.

Un număr de nouă state UE au amenzi maxime pentru manipularea pieței de până la 200.000 de euro, iar alte opt nu pot aplica pedepse cu închisoarea sau alte sancțiuni penale, potrivit unui raport al UE din 2011.

„Nu este vorba despre faptul că amenzile sunt prea mici ci de faptul că nu sunt coordonate”, a spus Simon Gleeson, jurist specializat în reglementări financiare la Clifford Chance. El a arătat că pentru o autoritate de reglementare 1 milion de dolari poate fi o sumă mare, iar pentru alta o sumă infimă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Pescobar, cu 12 gagicuțe la mare: Și-a lăsat iubita acasă și a făcut show de...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Ies la lumină noi detalii în cazul fetiței și bătrânei din Călărași, care ar fi...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Ursula von der Leyen întinde mâna extremei drepte pentru o colaborare după alegerile europarlamentare
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Toți românii vor fi verificați. Ce documente trebuie să ai la tine din 31 martie
Cătălin Bordea, șocat de femei: Mi-a ajuns
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Nebuloasa Cap de Cal, observată în detalii fără precedent cu Telescopul Webb