Președintele CNAS: Distribuirea cardurilor de sănătate prin poștă, după refuzul medicilor, costă milioane de euro

Președintele CNAS: Distribuirea cardurilor de sănătate prin poștă, după refuzul medicilor, costă milioane de euro
Publicat: 09/10/2013, 16:49
Actualizat: 31/01/2019, 21:32

Distribuirea cardurilor de sănătate prin poștă, duipă refuzul medicilor de familie de a se ocupa de acest lucru, va costa câteva milioane de euro și va trebui plătită din bugetul de stat, a declarat, miercuri, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Cristian Bușoi

„Am făcut o propunere de modificare a Legii 95 (Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, n.r.) în urma refuzului categoric al medicilor de familie de a distribui cardul național de sănătate. Cred că soluția finală va fi aceea de a face distribuția cu serviciile poștale, în momentul în care Legea 95 va fi modificată. Vom porni rapid procedurile necesare ca acest lucru să se întâmple”, a explicat Bușoi, miercuri, la o dezbatere la Parlament, răspunzând unei întrebări pe această temă.

Președintele CNAS a mai spus că nu există deocamdată o estimare precisă a costurilor de distribuție a cardurilor prin poștă, dar se poate vorbi de câteva milioane de euro.

„Vorbim de o sumă apreciabilă, de câteva milioane de euro, care va trebui să fie susținută din bugetul României”, a precizat Bușoi.

Președintele CNAS a participat miercuri, la Palatul Parlamentului, la o dezbatere privind inițiativa unui grup de deputați PNL de modificare a Legii nr. 95/2006, prin care operațiile de reconstrucție mamară, pentru femeile care au fost supuse unei masectomii din cauza cancerului la sân, vor fi suportate de la bugetul de stat. Propunerea legislativă este susținută și de CNAS și Ministerul Sănătății.

Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) și Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) anunțau, la sfârșitul lunii iulie, că refuză distribuirea cardului de sănătate, după ce președintele CNAS spunea că intenționează să apeleze la ei pentru distribuirea și inscripționarea cardului de sănătate.

Medicii de familie au susținut că editarea datelor pe card este consumatoare de timp, reducând și mai mult timpul alocat consultației medicale, activității medicale efective, în detrimentul pacientului, afectând calitatea actului medical și relația medic-pacient.

„Distribuirea și inscripționarea cardului național de asigurari de sănătate nu este activitate medicală, nu se poate adresa medicului. Este o activitate consumatoare de timp și de resurse, fără legătură cu sănătatea. În timp, medicul de familie, din garant al sănătății , devine poștaș, operator pe calculator, economist, jurist, orice altceva decât medic performant. Cine câștigă? Pacientul, medicul sau o birocrație cronofagă, sufocantă și aberantă?”, spuneau medicii de familie.

Ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, declara, pe 6 septembrie, într-o conferință de presă, la Târgu Mureș, că, în acest moment, legea obligă medicii de familie să facă distribuirea cardurilor de sănătate, dar, după ce a discutat cu aceștia, a declarat public că nu e de acord cu această prevedere, care urmează să fie schimbată.

Președintele CNAS, Cristian Bușoi, anunța, pe 12 septembrie, că au fost tipărite un milion de carduri de sănătate și își exprima speranța ca, în maximum două săptămâni, să fie luată decizia politică privind distribuția.

Președintele CNAS declara, în 16 iulie, că 7,5 milioane de carduri naționale de sănătate vor fi produse până la sfârșitul anului, dar oamenii le vor primi numai după ce medicii, spitalele și laboratoarele vor avea cititoare, precizând că acestea ar putea fi folosite din 2014.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Raisa a fost găsită moartă. Fetița de doi ani dispărută ieri era într-o râpă și...
Gabriela Lucuțar divorțează! Regina Întunericului și soțul ei au de împărțit o avere de 2,7...
FOTO. „Ce rușine!”. Imaginile indecente pentru care Mădălina Ghenea a fost desfințată de fani
Mama fostei campioane olimpice la gimnastică a murit duminică într-un accident rutier
Trei dintre rudele Raisei, fetița găsită moartă într-o râpă, sunt audiate de polițiști. Pista pe...
Mădălina Ghenea a stârnit controverse cu ultima sa apariție! S-a urcat pe masă și ce...
TEST IQ | Aceste două poze par identice, dar nu sunt. Găsiți diferențele
Produsele de pe Shein şi Temu s-ar putea scumpi. UE vrea taxe vamale pentru toate...
Șocant unde au găsit-o moartă pe Raisa, fetița de 2 ani dispărută din fața casei
De ce niciun trecător nu a intervenit pentru a-l salva pe bărbatul ucis în Crângași!...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
S-a dus la RAR să înmatriculeze mașina dar a primit DOSAR PENAL
Una dintre cele mai frumoase biserici gotice târzii din Transilvania va fi restaurată
Cel mai SENZAȚIONAL film al lui Demi Moore! Câți ani avea pe atunci?
Reguli noi la vămile din România. Autoritatea Vamală Română a făcut anunțul
Câți bani vor primi românii de la 1 iulie. Cu cât cresc salariile
Daliana Răducan a decis ce rochie de mireasă va purta. Reacția savuroasă a lui Răzvan...
Armata, din nou obligatorie? Ce se întâmplă dacă cineva îl refuză: „Un viitor mai periculos”
Cristina Șișcanu și Mădălin Ionescu, acuzați că mimează fericirea în mediul online! Cum se înțeleg,...
"Era o fată nevinovată". Ipoteza polițiștilor în cazul fetiței de doi ani din Dolj găsită...
BANCUL ZILEI. Într-o zi vine o băbuță la Banca Națională să depună o suma mare...
Prețurile la biletele de avion ajung la cote maxime
×