GALERIE FOTO: Mitingul de la Siliștea a luat sfârșit. Protestele continuă la Bârlad și la Câmpeni

Publicat: 23/10/2013, 18:41
Actualizat: 29/03/2019, 14:57

Aproximativ 700 de persoane au protestat sâmbătă la Siliștea, în județul Vaslui, împotriva explorării și a exploatării gazelor de șist. La această manifestare au participat atât localnicii, cât și români veniți în semn de solidaritate din mai multe județe ale țării, precum Iași, Constanța și Cluj.

Câteva autocare au transportat în zonă și protestatari veniți din Capitală în perimetrul unde reprezentanții companiei americane Chevron vor să amplaseze prima sondă de explorare a gazelor de șist.

Cei prezenți la acest eveniment au scandat „Refuz, rezist, nu gazelor de șist” și „Uniți salvăm întreaga Românie” și au purtat steaguri tricolore și bannere cu mesaje precum, „Pungești-Băcești-Găgești pe aici nu se trece”, „Nu exploatării gazelor de șist” și „Ponta nu uita, România nu e a ta”.

La această oră, în zonă au rămas în principal localnicii, în timp restul protestatarilor au plecat pentru a protesta la Bârlad în același scop. Circa 800 de oameni militează încă de la ora 15:00 în fața sediului Primăriei Bârlad cu ocazia Zilei Montiale Anti Fracturare Hidraulică și scandeză lozinci anti-Chevron și împotriva președintelui și a premierului, potrivit Mediafax.

În același timp, protestele continuă în orașul Câmpeni din județul Alba, de această dată împotriva exploatării cu cianuri a aurului de la Roșia Montană. Cele aproximativ 2.000 de persoane prezente acolo au pancarte cu mesaje precum „Uniți salvăm Munții Apuseni”, „Moții nu vor cianură” și „Trădarea de țară în aur se măsoară”.

Unii dintre protestatari au venit să militeze împotriva proiectului minier de la Roșia Montană alături de boi și vaci, în jug, pentru a arăta că în Munții Apuseni se poate face agricultură.

Totodată, pe rețeaua de socializare Facebook se organizează următorul miting împotriva exploatării cu cianură a aurului de la Roșia Montană. Acesta ar urma să aibă loc duminică în București. Protestatarii își propun că mărșăluiască circa 4 kilometri pe ruta Piața Universității – Piața Unirii – Piața Constituției – Strada Izvor – Senat.


UPDATE: La această oră, mitingul de la Siliștea a ajuns la final. În zonă au rămas localnicii care au protestat împotriva explorării gazelor de șist și a exploatării acestora prin metoda fracturării hidraulice.

La protest au participat circa 700 de persoane, dintre care și locuitori ai județelor Cluj și Constanța, dar și bucureșteni care au ajuns în localitatea vasluiană cu autocarele.

În prezent, circa 800 de oameni militează la Bârlad împotriva explorării și a exploatării gazelor de șist în județul Vaslui, o parte dintre protestatari ajungând acolo de la Siliștea.


UPDATE: Un nou protest în Capitală, de această dată împotriva exploatării aurului de la Roșia Montană, se organizează duminică prin intermediul platformei de socializare Facebook. Mai jos, traseul pe care se vor deplasa persoanele nemulțumite de acest proiect minier.

FOTO: imgur


UPDATE: Tot sâmbătă, circa 2.000 de persoane protestează în orașul Câmpeni din județul Alba, față de proiectul împotriva proiectului minier de la Roșia Montană. Aceasta este „Proclamația de la Câmpeni”, alături de revendicările „locuitorilor Țării Moților”. (Click pe imagine pentru a mări)

FOTO: Uniți Salvăm/Facebook

FOTO: Uniți Salvăm/Facebook

Protestatarii cântă melodii patriotice și au adus cu ei steaguri tricolore. Unii dintre cei care militează împotriva exploatării cu cianură a aurului de la Roșia Montană și-au adus la miting și vacile și boii pentru a arăta că în Munții Apuseni se face agricultură, potrivit Mediafax.

FOTO: Uniți Salvăm/Facebook

La protestul de la Câmpeni a participat și Gheorghe Funar.

FOTO: Mircea Roșca/Mediafax Foto


UPDATE: Un nou protest este organizat prin intermediul platformei de socializare Facebook. „Acest eveniment se adreseză bucureștenilor care nu se pot deplasa la Pungești sâmbătă, dar doresc să fie solidari cu cei de acolo”, explică organizatorii.

Flash mob-ul ar urma să aibă loc începând cu ora 16:00 la sediul din Capitală al companiei Chevron.


Aproximativ 500 de persoane protestează la această oră la Siliștea (județul Vaslui), în perimetrul unde compania americană Chevron urmează să instaleze prima sondă de explorare a gazelor de șist, și alte 1.000 sunt așteptate să ajungă aici cu autocarele de la București, potrivit Digi 24.

FOTO: Liviu Chirica/Mediafax Foto

Printre protestatari se numără și copii, preoți și reprezentanții ai asociațiilor ecologiste, cei care militează în localitatea vasluiană purtând bannere cu mesaje precum „Pungești-Băcești-Găgești pe aici nu se trece”, „Nu exploatării gazelor de șist”, „Ponta nu uita, România nu e a ta” și „Cu noi este Dumnezeu”, conform Mediafax.

FOTO: Liviu Chirica/Mediafax Foto

Manifestanții scandează „Refuz, rezist, nu gazelor de șist”, „Uniți salvăm întreaga Românie” și au steaguri pe care scrie „Stop Chevron”. Câțiva tineri din Pungești au venit călare, îmbrăcați în costume populare, să militeze împotriva explorării gazelor de șist.

FOTO: Liviu Chirica/Mediafax Foto

La protestul de sâmbătă, organizat cu prilejul Zilei Mondiale Anti Fracturare Hidraulică, au ajuns și persoane din Iași și Constanța. De asemenea, un prim autocar cu protestatari bucureșteni a ajuns în localitatea din Vaslui.

FOTO: Liviu Chirica/Mediafax Foto

Potrivit ziarului local Vremea Nouă, două autocare cu protestatari au plecat de dimineață din Capitală spre Pungești, acestea fiind oprite de mai multe ori în trafic, iar pasagerii controlați de către autorități.

FOTO: Pentru Apa Curata si Contra Fracturare Hidraulica/ Facebook

FOTO: Alexe Cristian/Facebook

Protestele localnicilor din Siliștea au început luni, când aproximativ 150 de persoane au blocat, parțial, drumul județean ce tranzitează comuna Pungești de care aparține satul Siliștea. Marți, la proteste au fost prezenți și patru preoți de la bisericile din comuna Pungești, toți îmbrăcați în straie bisericești, iar în imediata vecinătate a parcelei deținute de Chevron, oamenii au instalat un cort sub care au dormit pe timpul nopții.

FOTO: Liviu Chirica/Mediafax Foto

Miercuri dimineață, la Siliștea au ajuns două utilaje ale societății care ar urma să amenajeze pentru compania Chevron platforma pe care va fi amplasată sonda de explorare a gazelor de șist.

Acest lucru a creat tensiune în rândul localnicilor, peste 500 de persoane protestând în perimetrul unde compania Chevron ar urma să amplaseze prima sondă de explorare a gazelor de șist, iar în timpul manifestației cinci localnici au leșinat, fiind transportați la Spitalul Județean de Urgență Vaslui.

FOTO: Liviu Chirica/Mediafax Foto

În timpul protestului de miercuri, aproximativ 50 de persoane au blocat drumul județean Vaslui – Gârceni, formând un cordon, pentru a împiedica accesul utilajelor în zona de explorare, jandarmii intervenind însă pentru a elibera șoseaua.

În zonă au fost trimiși peste 200 de jandarmi, inclusiv de la Gruparea Mobilă din Bacău, aceștia fiind retrași din dispozitiv miercuri seară.

Protestele localnicilor au continuat și în zilele următoare, joi reprezentanții companiei Chevron anunțând că suspendă activitatea privind explorarea gazelor de șist în localitatea vasluiană Siliștea.Tot joi, cele două utilaje – un excavator și un buldozer – aduse în zonă au fost retrase.

FOTO: Liviu Chirica/Mediafax Foto

De asemenea, consilierii locali din Pungești au votat un proiect privind organizarea unui referendum local referitor la explorarea și exploatarea gazelor de șist în comună, o dată posibilă fiind 24 noiembrie.

În 3 octombrie, Chevron a obținut autorizație de construire pentru amplasarea în județul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de șist în România, după ce compania a primit toate avizele necesare de la autoritățile statului pentru prospectarea solului în perimetrul de la Siliștea.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
O româncă stabilită în Spania arată ce găteşte cu alimentele pe care le găseşte prin...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Devine ilegal de astăzi, 28 APRILIE. Legea se aplică deja în toată ROMÂNIA
Rețeta perfectă de drob de miel. Puține gospodine știu toate secretele
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Harriet Quimby, prima femeie care a traversat în zbor Canalul Mânecii