Procurorii DIICOT cer arestarea preventivă a lui Traian Berbeceanu și a altor două persoane

Procurorii DIICOT cer arestarea preventivă a lui Traian Berbeceanu și a altor două persoane
Publicat: 24/10/2013, 13:07
Actualizat: 24/10/2013, 13:07

Procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Alba Iulia au înaintat, joi, Curții de Apel Alba Iulia, propuneri de arestare preventivă a comisarului șef Traian Berbeceanu, acuzat că ar fi favorizat o grupare suspectată de evaziune fiscală cu produse petroliere, și a altor două persoane.

Purtătorul de cuvânt al Curții de Apel Alba Iulia, Cosmin Muntean, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX, că procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Alba Iulia au înaintat instanței propunerea de arestare preventivă a șefului BCCO Alba Iulia, comisarul șef Traian Berbeceanu, precum și a altor două persoane cercetate în acest dosar – Titus Biriescu și Anișoara Biriescu, toți trei fiind reținuți de procurori în noaptea de miercuri spre joi.

Muntean a spus că instanța a programat ca ședința în care vor fi judecate cele trei cereri de arestare să aibă loc la ora 14.00.

Comisarul șef Traian Berbeceanu a fost ridicat, miercuri la prânz, de trupe de intervenție ale Jandarmeriei de la locuința sa din Deva, fiind dus la DIICOT Alba, unde, în urma audierilor, a fost reținut pentru 24 de ore. După ce procurorii au emis ordonanță de reținere pe numele lui Berbeceanu, acesta a fost dus în arestul Inspectoratului Județean de Poliție Alba.

Șeful DIICOT – Serviciul teritorial Alba, Ioan Mureșan, nu a dorit să ofere informații despre acest caz și nici să precizeze numărul celorlalte persoane care au fost audiate sau care ar fi fost reținute alături de Berbeceanu.

După ce a fost ridicat de către anchetatori în urma pecheziției făcute la locuința sa, Berbeceanu a spus că este „cea mai mare mârșăvie care se putea întâmpla”.

El le-a spus jurnaliștilor că mai multe persoane pe care le-a cercetat, de-a lungul timpului, pentru infracțiuni deosebit de grave sunt „forțate să depună denunțuri calomnioase” împotriva sa și a ofițerilor săi, „sprijinite de structuri ale statului”.

„Așa cum mă știți de ani de zile, sunt un polițist cinstit care și-a făcut datoria și asistați la cea mai mare mârșăvie și nemernicie pe care am pățit-o eu în 20 de ani de poliție, dar aveți încredere că o să fie bine și o să iasă adevărul la iveală! (…) Persoane pe care de-a lungul timpului le-am cercetat în stare de arest pentru infracțiuni deosebit de grave, persoane care au societăți comerciale, care au dosare penale sunt forțate să depună denunțuri calomnioase împotriva mea și a ofițerilor mei și, bineînțeles, sprijinite de structuri ale statului care lucrează împotriva noastră, din păcate”, a declarat comisarul șef Berbeceanu.

Comisarul șef Traian Berbeceanu are 45 de ani, iar din 2005 este șef al Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Alba Iulia, structură cu atribuții în județele Alba, Hunedoara și Sibiu.

Procurorii DIICOT au făcut, miercuri, 11 percheziții în județele Alba și Hunedoara, la locuințele unor persoane suspectate de evaziune fiscală cu produse petroliere de peste 3,5 milioane de lei, într-un dosar în care este cercetat și șeful BCCO Alba Iulia, fiind acuzat că a sprijinit grupul infracțional.

În acest caz, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Alba au pus sub învinuire șase persoane, membri ai grupării infracționale suspectate de evaziune fiscală, delapidare, folosirea cu rea-credință a bunurilor sau creditului societății în scop contrar intereselor acesteia, în folosul propriu ori pentru a favoriza o altă societate, complicitate la înșelăciune, fals intelectual, uz de fals, refuzul de a pune la dispoziția administratorului judiciar ori lichidatorului, a evidențelor, documentele și bunurilor de patrimoniu.

Potrivit anchetatorilor, începând din 2003, învinuiții, asociați și administratori la mai multe societăți comerciale, au înființat și folosit mai multe firme fantomă pentru a derulat operațiuni financiare fictive, respectiv fraudă de tip „carusel”, privind comerțul cu carburanți și alte produse petroliere (solvenți, bitumuri, combustibili pentru focare).

Membrii grupării au produs astfel un prejudiciu bugetului de stat de aproximativ 3,5 milioane de lei, prin neplata accizelor, a impozitului pe profit și TVA-ului.

De asemenea, învinuiții și-ar fi însușit fără drept, „prin utilizarea unor manopere frauduloase”, aproximativ 3,5 milioane de lei din patrimoniul unor societăților comerciale folosind înscrisuri false, au precizat procurorii.

Procurorii au stabilit că șeful BCCO Alba Iulia, Traian Berbeceanu, a ajutat învinuiții, dându-le informații despre activitățile investigative desfășurate de DIICOT sau despre stadiul unor dosare care aveau ca obiect comiterea unor infracțiuni economice de către membrii grupării infracționale. Acesta i-ar fi anunțat și despre percheziții și audieri de martori și le-ar fi dat spus cum pot evita probarea activităților infracționale, atenționându-i cu privire la evitarea utilizării comunicărilor prin telefon.

„Totodată, se reține că există suspiciunea rezonabilă că acest învinuit, având în virtutea atribuțiilor de serviciu date despre comiterea unor fapte prevăzute de legea penală de către membrii grupării infracționale organizate nu a luat măsurile legale, deși statutul de polițist îl obliga în acest sens, precum și că fiind audiat în calitate de martor într-un dosar penal a făcut afirmații neconforme cu realitatea referitor la împrejurări esențiale cu privire la care a fost audiat. Același lucrător de poliție nu a consemnat în declarația de avere înstrăinarea unui autoturism marca VW Passat”, potrivit procurorilor DIICOT.

În același dosar mai sunt cercetate două persoane, una pentru mărturie mincinoasă într-un dosar în care a fost audiată ca martor, iar cealaltă pentru favorizarea infractorului, întrucât, după ce a aflat că anchetatorii fac percheziții domiciliare într-un dosar, l-a anunțat pe inculpatul cercetat în acea cauză despre acestea.

Conform unor surse judiciare, în acest dosar ar fi vizat și viceprimarul Devei Ovidiu Moș (PSD). Acesta nu a putut fi contactat, primarul Devei, Petru Mărginean, declarând pentru corespondentul MEDIAFAX că nu știe nimic despre o eventuală implicare a viceprimarului într-un dosar de evaziune fiscală și că acesta se află, în prezent, într-o delegație la București, la Ministerul Educației.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Tradiții și obiceiuri de Vinerea Mare. Ce nu trebuie să faci în data de 3...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Este obligatoriu pentru absolut toți românii. Se aplică în toată România
Melodia „Dragostea din Tei”, periculoasă pentru șoferi. Cum îi afectează
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Mai multe zone din India, lovite de temperaturi record