Cum a fost prima zi de Pelerinaj de Sfântul Dimitirie cel Nou la Patriarhie. GALERIE FOTO

Publicat: 24/10/2013, 17:50
Actualizat: 29/07/2014, 21:42

Ca să-i pună pe fugă pe falșii călugări care strâng bani de la credincioșii ce se lasă unși cu ulei de salată pe post de mir, ca-n anii trecuți, poliția locală e în alertă la pelerinajul anula dedicat sărbătoririi Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou. 70 de agenți ai Primăriei București fac un du-te-vino pe Dealul Mitropoliei, supraveghindu-i pe pelerinii, credincioșii și pe curioșii veniți să se-nchine la moaștele și icoanele făcătoare de minuni. Oameni naivi, cu inimă miloasă, ce pot să fie păgubiți sau păcăliți, „fie de persoane care, sub falsă identitate de cleric, strâng pomeni”, fie de ambulanții care „vând obiecte de cult din alte zone decât din cele autorizate”, potrivit unui comunicat al Poliției Locale. Nu-s singuri, însă.

Peste 200 de jandarmi și-au fixat și ei, din 24 până-n 29 octombrie, ca obiectiv Catedrala Patriarhală, secondați zilnic de 50 de studenți de la Academia de Poliție „Al. I. Cuza”. Pentru cei din urmă e un fel de practică, pentru că, spun oficialii Jandarmeriei, așa „se vor familiariza cu o parte din misiunile jandarmilor” și se vor „integra” mai ușor „în structurile instituției după terminarea studiilor de specialitate”.

La Patriarhie forfota a început de joi dimineață cu manifestări desfășurate după un program precis, ușor milităresc. La început a fost Sfânta Liturgie, după care s-au desfășurat două procesiuni, simultan. Procesiunea Calea Sfinților – cu moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor – pe bulevardul Regina Maria, și cea pornită de la biserica Sfântul Spiridon Nou, cu moaștele Sfântului Mare Mucenic Artemie, general în armata Sfântului Împărat Constantin cel Mare, provenite de la mănăstirea Căldărușani.

Cele două procesiuni s-au întâlnit la baza Colinei Patriarhiei, unde au fost întâmpinate alte două icoane – una făcătoare de minuni a Sfintei Împărătese Elena în care se păstrează părți din lemnul Sfintei Cruci și din moaștele Sfintei – , și una istorică, a Sfântului Împărat Constantin cel Mare. Cele două obiecte d ecult au fost aduse la București de o delegație a Bisericii Greciei condusă de Înaltpreasfințitul Părinte Dionisie, Mitropolitul Corintului. Procesiunea astfel formată a urcat Colina Bucuriei până la podiumul din curtea Catedralei Patriarhale.

Aici, icoanele și moaștele au fost așezate spre închinare în baldachinul amenajat pe esplanada Catedralei pentru a fi venerate de către cler și credincioși până marți, 29 octombrie 2013.

Programul manifestărilor organizate cu prilejul pelerinajului la sărbătoarea Sf Cuv Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureștiului continuă în următoarele zile, astfel:

Vineri, începând cu ora 9.15, Sfânta Liturghie va fi oficiată în Catedrala Patriarhală, iar sâmbătă, slujba va fi oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Dionisie, Mitropolitul Corintului, înconjurat de un sobor de ierarhi, preoți și diaconi, pe podiumul special amenajat în curtea Catedralei Patriarhale.

Duminică, de la ora 9.30, Patriarhul Daniel va oficia Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de ierarhi ortodocși din țară și străinătate, preoți și diaconi, pe podiumul de lângă Catedrala Patriarhală,

Luni, după Liturghie, în Aula Magna Teoctist Patriarhul din Palatul Patriarhiei va avea loc ședința solemnă a Sfântului Sinod, având ca teme „2013 – Anul omagial al Sfinților Împărați Constantin și Elena” și „Anul comemorativ Dumitru Stăniloae în Patriarhia Română”, sub președinția Patriarhului Daniel.

Manifestările prilejuite de sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou se vor încheia marți, când Sfânta Liturghie arhierească va fi urmată de un Te Deum, în deschiderea lucrărilor Sfântului Sinod reunit în ședință de lucru la Reședința patriarhală.

Delegația Bisericii Greciei care a adus la București icoana Sfintei Împărătese Elena și icoana istorică a Sfântului Împărat Constantin cel Mare se va întoarce în Grecia marți după-amiază.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. A cumpărat o dubă și a transformat-o într-o locuință de lux cu 140.000 $....
Ea este Florentina, tânăra de 21 de ani din Făgăraș care a sfârșit tragic. A...
Halep și-a luat casă la Dubai de peste un milion de euro! Iubitul de 57...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ciclonul care a făcut ravagii în Europa ajunge și în România. Meteorologii avertizează că vin...
BREAKING NEWS | Elicopterul cu președintele Iranului în el s-ar fi prăbușit!
Dieta simplă a „Mamei Natură” | Ce mănâncă Roxana Ionescu, pentru a se menține în...
Accident cumplit în Codăeşti, judeţul Vaslui. Trei tineri morţi, după un impact devastator între o...
"Aș vrea să te strâng în brațe". Ți se rupe sufletul de durere! Mesajul emoționant...
Ea este Florentina Paula Alexandra, tânăra ucisă cu bestialitate de propriul iubit, într-un apartament din...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Pentagon: Loviturile ucrainene au afectat 14% din capacitatea Rusiei de rafinare a petrolului
CERCETĂTORII cred că au AFLAT care este FORMA UNIVERSULUI!
O nouă obligație UE în România. Românii nu vor mai găsi în magazine din iulie
Meghan, minciună persistentă. Dar specialiștii au dat-o de gol
Ilona Brezoianu și-a ales rochia de mireasă. Florin Ristei: „O să plâng când o să...
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia...
Crima din Sibiu! Tânărul de 24 de ani şi-a recunoscut fapta. Motivul pentru care şi-a...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Nikola Tesla a iubit o porumbiță. „Dintre toate lucrurile, cel mai mult îmi plăceau cărțile”
×