Activiști ai organizației Greenpeace denunță condițiile de detenție din Rusia. „Situația este dificil de suportat… Zilele sunt lungi”

Activiști ai organizației Greenpeace denunță condițiile de detenție din Rusia. Situația este dificil de suportat... Zilele sunt lungi
Publicat: 28/10/2013, 13:32
Actualizat: 16/06/2014, 09:56

Trei dintre cei 30 de activiști ai organizației ecologiste Greenpeace arestați în Rusia în urma escaladării unei platforme petroliere au dezvăluit condițiile de detenție în relatări publicate duminică, unul dintre ei subliniind că se află izolat într-o celulă rece ca gheața, relatează AFP.

„Singurătatea mă apasă și sunt deprimat”, mărturisește Marco Weber într-o scrisoare publicată de săptămânalele elvețiene SonntagsZeitung și Le Matin Dimanche.

Weber, în vârstă de 28 de ani, un membru al secției elvețiene de alpinism a Greenpeace, a anunțat că se află izolat de 24 de zile.

„Situația este dificil de suportat… Zilele sunt lungi”, dezvăluie el în această epistolă scrisă înainte de reducerea gravității acuzațiilor aduse activiștilor, de-acum inculpați de „huliganism”.

„Condițiile plimbării zilnice sunt degradante și umilitoare. Rătăcesc singur într-un spațiu închis de patru metri pe cinci. Podeaua și pereții sunt din beton, nicio fereastră, nici vorbă de lumină naturală. Un grilaj dens se termină în tavan, gărzile patrulează deasupra. Camera este murdară și umedă”, potrivit mărturiei sale.

El afirmă că este nevoit să poarte vestă de iarnă pentru a nu îngheța.

„Sunt de o lună în închisoare și nu am primit nicio veste”, scrie el. Singurele sale contacte cu lumea exterioară se limitează la vizitele făcute de consulul elvețian, potrivit lui.

Cu toate acestea, Weber subliniază că nu regretă participarea la acțiunea organizației ecologiste.

Pe 18 septembrie, echipajul navei Arctic Sunrise a încercat să escaladeze o platformă petrolieră a gigantului rus Gazprom pentru a desfășura o pancartă ce denunța riscurile ecologice ale extracției de petrol în Arctica.

„Eu mi-am urmat cea mai profundă convingere și valorile mele acționând astfel și, prin urmare, nu regret nimic. Sunt convins că am acționat bine”, a oferit asigurări el.

Doi britanici, membri ai aceluiași grup și încarcerați în regiunea Murmansk (nordul Rusiei), își împart celula cu alți doi codeținuți, conform mărturiilor lor apărute în presă.

Jurnalistul Kieron Bryan, în vârstă de 29 de ani, spune că petrece „23 de ore pe zi” într-o celulă de 32 de metri pătrați „cu nimic altceva decât cu o carte de ocazie și gândurile” sale, în compania unui deținut vorbitor de limbă rusă.

Într-o scrisoare transmisă publicației Sunday Times, pentru care a lucrat, el își exprimă teama de a îmbătrâni în închisoare.

„Într-un anumit fel, sunt norocos că nu am copii care să depindă de mine, dar ideea de a pierde ani din viață și probabil oportunitatea de a-mi întemeia o familie este terifiantă”, mărturisește el.

Potrivit publicației, cel mai dificil moment pentru acest cameraman a fost prima noapte petrecută în închisoare, când grupul a fost repartizat în celule alături de infractori.

El povestește că felul de mâncare de pește servit la prânz are „gustul unei scrumiere umplute cu apă de mare”, iar „puiul” este, de fapt, un porumbel.

Un alt activist britanic, Frank Hewetson, în vârstă de 45 de ani, oferă o relatare caustică, publicată de The Independent, despre coexistența cu doi fumători înrăiți.

Activiștii se vor afla în detenție până la 24 noiembrie.

Actele de huliganism sunt pedepsite cu maxim șapte ani de închisoare într-un lagăr de muncă, potrivit Codului Penal rus.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Îl recunoşti? Da, e chiar EL! Suferinţa şi-a pus amprenta pe chipul său
Soția fotbalistului s-a urcat beată la volan și a făcut praf un Ferrari Portofino de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Mașinile mai vechi de 15 ani sunt interzise. Test obligatoriu de la 1 iunie 2024
Bela Urasi, milionarul care își afișează banii pe patru roți. Ce bolizi are siguraticul om...
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Turnul Eiffel împlineşte astăzi 135 de ani