Opt cărți celebre care inițial au fost refuzate de editori

Publicat: 28/10/2013, 19:06
Actualizat: 11/08/2014, 16:16

Chiar dacă acum sunt cunoscute în întreaga lume, multe dintre cărțile devenite bestseller au fost refuzate de editori în primă fază. Fie că au fost considerate prea îndrăznețe sau nepotrivite pentru piață la momentul respectiv, unele volume au făcut inițial cale întoarsă către biroul autorilor.

Poate că paginile lor ar fi rămas uitate într-un sertar dacă publisher-ii nu și-ar fi asumat riscul, scrie Huffington Post. Publicația a întocmit o listă a celor mai iubite cărți care au fost în pericolul de a nu vedea niciodată lumina tiparului:

1. „Harry Potter și Piatra Filozofală”, .K. Rowling – primul volum din celebra serie scrisă de J.K. Rowling a fost respins se mai mule ori, pe motiv că ar fi fost prea lung pentru un roman pentru copii. În plus, autoarea a povestit că, la început, a scris de mână mai multe copii ale manuscrisului pentru că nu-și permitea să realizeze fotocopii.

2. „Ferma animalelor”, de George Orwell – char dacă scriitorul era deja cunoscut, unii editori au ezitat să publice romanul acestuia din cauza subiectului sensibil pe care îl propunea. Chiar și T.S. Eliot, care conducea editura Faber and Faber la vremea respectivă, credea că Orwell era mult prea critic la adresa lui Stalin.

3. „Să ucizi o pasăre cântătoare”, de Harper Lee – potrivit Huffington Post, autoarea însăși s-a simțit destul de frustrată în timp ce lucra la acest roman. Astfel, la vremea respectivă au existat zvonuri potrivit cărora scriitoarea ar fi aruncat în zăpadă mai multe pagini ale manuscrisului. Cel care a convins-o însă să nu renunțe a fost agentul ei, care îi fusese recomandat de Truman Capote.

4. „Conjurația imbecililor”, de John Kennedy Toole – scriitorul american a fost refuzat de numeroși editori, astfel că nereușita l-a împins să se sinucidă în 1969, pe când avea doar 31 de ani. Romanul său a fost publicat postum, după ce mama lui a continuat să-l trimită către diverse edituri. Cartea a avut un succes imens, astfel că lui Toole i-a fost decernat postum Premiul Pulitzer.

5. „Zen și arta reparării motocicletei”, de Robert Pirsig – ca și celelate cărți enumarate mai sus, și aceasta a primit numeroase scrisori de refuz. Mai exact, 121 de editori au respins manuscrisul înainte de a fi publicat în 1947.

6. „Călătorie în a cincea dimensiune”, de Madeleine L”Engle – autoarea americană a romanului SF a susținut la început că opera sa este respinsă pentru că este „prea diferită” de ceea ce se scria la începutul anilor ”60. Totuși, John Farrar, de la editura Farrar, Straus & Giroux, s-a îndrăgostit de această carte imediat ce a citit-o și a decis publicarea sa în anul 1962.

7. „Carrie”, de Stephen King – acesta a fost primul roman publicat al autorului. Anterior Stephen King își încercase norocul cu alte trei volume, care însă au fost respinse de editori și nu au văzut niciodată lumina tiparului. Chiar și în 1974, când „Carrie” a fost publicat, scriitorul nu se arăta prea încrezător în succesul său. „Cine ar vrea să citească o carte despre o biată fată, sărmană, care are probleme cu menstruația? Nici nu-mi vine să cred că l-am scris”, spunea Stephen King la vremea respctivă.

8. „Jurnalul Annei Frank” – jurnalul ținut de adolescenta germană în perioada exilului olandez, când a stat alături de familia ei într-o ascunzătoare din Amsterdam, a fost publicat datorită tatălui fetei. Acesta, singurul din familie care a supraviețuit Holocaustului, a dorit inițiat ca doar câteva fragmente ale jurnalului să fie tipărite. În cele din urmă însă, acesta a fost publicat integral, fiind considerat totodată un document istoric.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
FOTO. Cine e Iulia, femeia care i-a fost alături lui Mihai Neșu după divorțul de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în prima zi de Paște. Ritualuri pentru sănătate și belșug în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cutremur în Prima zi de Paște! Unde a avut loc și ce magnitudine a înregistrat
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
S-a stins marele artist al țării. A murit chiar în Sâmbăta Mare. Drum lin!
Mihai Neşu, adevărul despre divorţ. Cine a decis, de fapt, separarea, după accident
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Cristina Șișcanu, motivul pentru care nu gătește nimic pentru masa de Paște. Cum își petrece...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Alessandro Volta, inventatorul bateriei electrice