Opt cărți celebre care inițial au fost refuzate de editori

Publicat: 28/10/2013, 19:06
Actualizat: 11/08/2014, 16:16

Chiar dacă acum sunt cunoscute în întreaga lume, multe dintre cărțile devenite bestseller au fost refuzate de editori în primă fază. Fie că au fost considerate prea îndrăznețe sau nepotrivite pentru piață la momentul respectiv, unele volume au făcut inițial cale întoarsă către biroul autorilor.

Poate că paginile lor ar fi rămas uitate într-un sertar dacă publisher-ii nu și-ar fi asumat riscul, scrie Huffington Post. Publicația a întocmit o listă a celor mai iubite cărți care au fost în pericolul de a nu vedea niciodată lumina tiparului:

1. „Harry Potter și Piatra Filozofală”, .K. Rowling – primul volum din celebra serie scrisă de J.K. Rowling a fost respins se mai mule ori, pe motiv că ar fi fost prea lung pentru un roman pentru copii. În plus, autoarea a povestit că, la început, a scris de mână mai multe copii ale manuscrisului pentru că nu-și permitea să realizeze fotocopii.

2. „Ferma animalelor”, de George Orwell – char dacă scriitorul era deja cunoscut, unii editori au ezitat să publice romanul acestuia din cauza subiectului sensibil pe care îl propunea. Chiar și T.S. Eliot, care conducea editura Faber and Faber la vremea respectivă, credea că Orwell era mult prea critic la adresa lui Stalin.

3. „Să ucizi o pasăre cântătoare”, de Harper Lee – potrivit Huffington Post, autoarea însăși s-a simțit destul de frustrată în timp ce lucra la acest roman. Astfel, la vremea respectivă au existat zvonuri potrivit cărora scriitoarea ar fi aruncat în zăpadă mai multe pagini ale manuscrisului. Cel care a convins-o însă să nu renunțe a fost agentul ei, care îi fusese recomandat de Truman Capote.

4. „Conjurația imbecililor”, de John Kennedy Toole – scriitorul american a fost refuzat de numeroși editori, astfel că nereușita l-a împins să se sinucidă în 1969, pe când avea doar 31 de ani. Romanul său a fost publicat postum, după ce mama lui a continuat să-l trimită către diverse edituri. Cartea a avut un succes imens, astfel că lui Toole i-a fost decernat postum Premiul Pulitzer.

5. „Zen și arta reparării motocicletei”, de Robert Pirsig – ca și celelate cărți enumarate mai sus, și aceasta a primit numeroase scrisori de refuz. Mai exact, 121 de editori au respins manuscrisul înainte de a fi publicat în 1947.

6. „Călătorie în a cincea dimensiune”, de Madeleine L”Engle – autoarea americană a romanului SF a susținut la început că opera sa este respinsă pentru că este „prea diferită” de ceea ce se scria la începutul anilor ”60. Totuși, John Farrar, de la editura Farrar, Straus & Giroux, s-a îndrăgostit de această carte imediat ce a citit-o și a decis publicarea sa în anul 1962.

7. „Carrie”, de Stephen King – acesta a fost primul roman publicat al autorului. Anterior Stephen King își încercase norocul cu alte trei volume, care însă au fost respinse de editori și nu au văzut niciodată lumina tiparului. Chiar și în 1974, când „Carrie” a fost publicat, scriitorul nu se arăta prea încrezător în succesul său. „Cine ar vrea să citească o carte despre o biată fată, sărmană, care are probleme cu menstruația? Nici nu-mi vine să cred că l-am scris”, spunea Stephen King la vremea respctivă.

8. „Jurnalul Annei Frank” – jurnalul ținut de adolescenta germană în perioada exilului olandez, când a stat alături de familia ei într-o ascunzătoare din Amsterdam, a fost publicat datorită tatălui fetei. Acesta, singurul din familie care a supraviețuit Holocaustului, a dorit inițiat ca doar câteva fragmente ale jurnalului să fie tipărite. În cele din urmă însă, acesta a fost publicat integral, fiind considerat totodată un document istoric.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
O legendă a cinematografiei a încetat din viață. S-a stins o mare stea
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului