Peste 10.000 de sindicaliști din învățământ protestează miercuri la Guvern și Parlament

Peste 10.000 de sindicaliști din învățământ protestează miercuri la Guvern și Parlament
Publicat: 05/11/2013, 13:26
Actualizat: 02/02/2019, 04:33

Peste 10.000 de membri ai Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) sunt așteptați să protesteze, miercuri, în Capitală, printr-un miting la Guvern și un marș până la Palatul Parlamentului, principala lor revendicare fiind alocarea a 6% din PIB pentru educație.

Mitingul din Piața Victoriei ar urma să aibă loc între orele 11.00 și 12.00, după care sindicaliștii vor pleca în marș până la Parlament, potrivit organizatorilor.

„Dacă și după această amplă acțiune vom fi tratați cu aceeași ignoranță, dascălii vor fi nevoiți să închidă școlile”, a declarat președintele FSLI, Simion Hancescu.

În 30 octombrie, după ce peste 400 de membri ai FSLI au pichetat timp de trei zile sediile Guvernului și USL, reprezentanții federației au anunțat că acțiunile nu au dus la niciun rezultat, iar atitudinea guvernanților împinge profesorii spre protestul final – greva generală.

Și sindicaliștii federațiilor „Spiru Haret” și „Alma Mater” au protestat în București, luni, printr-un pichet la Palatul Parlamentului.

Sindicaliștii FSLI cer alocarea din 2014 a minimum 6% din PIB pentru educație, conform articolului 8 din Legea educației, și creșterea ponderii cheltuielilor de personal pentru învățământ în totalul cheltuielilor de personal din sectorul public.

De asemenea, sindicaliștii cer modificarea Legii educației, inclusiv în ceea ce privește statutul personalului didactic, astfel încât să se elimine discriminările existente în prezent și să ducă la creșterea calității actului de instrucție și educație și a gradului de implicare a cadrelor didactice în luarea deciziilor.

Reprezentanții FSLI susțin că principalele modificări care se impun sunt: reintroducerea normei de predare de 16 ore pe săptămână pentru personalul didactic care are peste 25 de ani vechime în învățământ și gradul didactic I; decontarea cheltuielilor cu naveta cadrelor didactice de la bugetul de stat, prin Ministerul Educației; introducerea prevederilor Legii 315/2006 privind stimularea achiziționării de cărți sau programe educaționale pe suport electronic; reintroducerea sporului de doctorat; posibilitatea pensionării anticipate, cu cel puțin trei ani înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare, fără diminuarea cuantumului pensiei; acordarea gradației de merit și pentru personalul didactic auxiliar, precum și introducerea posibilității dobândirii de către cadrele didactice a celei de-a doua specializări, prin programe de conversie profesională, cu finanțare de la bugetul de stat.

Sindicaliștii mai cer adoptarea unei legi de salarizare prin care salariile profesorilor debutanți să crească cu 50 la sută, iar raportul dintre salariul de bază maxim al funcției didactice și cel minim să fie de 2:1.

„Aceasta este singura soluție pentru ca meseria de dascăl să devină motivantă și tinerii performanți să fie atrași către cariera didactică”, susțin reprezentanții FSLI.

Aceștia au mai arătat că se impune majorarea salariilor personalului nedidactic, având în vedere faptul că actualele venituri ale acestei categorii de salariați „le permit un trai sub limita de subzistență”.

Sindicaliștii mai cer depolitizarea învățământului, în sensul că, în dobândirea funcției de director al unității de învățământ, rolul determinant să revină colectivului unității, și nu factorilor politici.

De asemenea, FSLI mai cere regândirea programelor școlare și a sistemului de evaluare a elevilor, în sensul de a se pune accent pe latura formativă și nu pe cea informativă, iar prin evaluare să se verifice capacitatea elevilor de a aplica practic cunoștințele dobândite, pentru a face față cerințelor în schimbare și competiției de pe piața forței de muncă.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Polițista mituită de Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit femeia din partea judecătorilor
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Interdicție în România, din aprilie. E ILEGAL peste tot. Te lasă fără bani și fără...
Plata pensiilor pentru luna mai. Anunțul Poștei Române
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Trei femei au fost diagnosticate cu HIV după ce și-au făcut tratamente faciale