Ceartă în Senat pe exploatarea gazelor de șist. PDL: „Direcția comisioanelor este la putere!”. Sârbu: „Sunteți la fără frecvență”

Ceartă în Senat pe exploatarea gazelor de șist. PDL: Direcția comisioanelor este la putere!. Sârbu: Sunteți la fără frecvență
Publicat: 06/11/2013, 14:24
Actualizat: 31/07/2014, 14:02

După ce proiectul Roșia Montană a împărțit parlamentarii în două, a venit rândul gazelor de șist să creeze tensiuni în plenul Senatului. Inițiativa legislativă privind interzicerea fracturării hidraulice, propusă de deputatul PPDD Tudor Ciuhodaru, a fost respinsă de senatori, „prin neîntrunirea cvorumului necesar pentru adoptarea unei legi organice”, adică 88 de voturi. La final, au fost 87 de senatori care s-au exprimat împotriva proiectului de lege, 10 abțineri și opt voturi „pentru”.

„Ați fost trimiși în Parlament cu un mandat, ați promis românilor că nu se va face acest lucru cât veți fi la guvernare. Cei din Pungești sunt acum în fața Senatului și vă spun clar să spuneți astăzi prin vot nu gazelor de șist”, le-a sugerat deputatul PPDD Tudor Chiuhodaru, inițiator al proiectului.

Acuzații și jigniri, pe ordinea de zi

Aflată pe ordinea de zi, inițiativa legislativă pepededistului Tudor Ciuhodaru a reușit să întindă la maxim nervii senatorilor prezenți. Mai mult, au existat schimburi de replici acide, acuze între pedeliști și social-democrați și referire la calitatea intelectuală a parlamentarilor.

Senatorul PDL Nicolae Vlad Popa i-a acuzat pe membrii grupului PSD că au încasat comisioane de la firme private care se ocupă cu exploatarea resurselor naturale, liderul Ilie Sârbu acuzându-l că a intrat în Senat la fără frecvență.

„Este un abuz de drept. Ați răsturnat un guvern, ați avut votul popular și acum vă întoarceți la 180 de grade. Ce s-a întâmplat de atunci? Ați ajuns la butoane! Direcția comisioanelor este la putere! Vă acuz că v-ați trădat interesele alegătorilor dumneavoastră prin modul în care vă comportați astăzi. Dacă prin fracturarea respectivă, urmările pot fi foarte grave. Stricați o rânduială în natură. Vă atrage comisionul care se plătește de la diverse grupuri importante care sapă și poluează toată România, de la Băile Felix până la Mangalia. Câtă vreme Parlamentul francez, adică oameni mai deștepți decât dumneavoastră, interzic această tehnologie…”, a strigat pedelistul, de la microfonul Senatului.

Replica lui Ilie Sârbu a venit imediat, „deși nu merita”.

„Domnul senator Popa a venit la fără frecvență, că dacă nu era legea asta electorală, erați avocat. Vă tratez așa cum meritați. Nu puteți veni în Senatul României să aruncați acuze la nivelul guvernului și a unui grup întreg că primim comisioane. Probabil dumneavoastră v-ați obișnuit, în calitatea pe care ați avut-o, cu aceste comisioane, noi nu, nu știm ce sunt alea. Aș putea și eu să spun că vă plătește Gazprom să susțineți acest proiect de lege”, i-a răspuns liderul PSD.

Nemulțumiri față de Regulament

Trecând peste acuzațiile făcute în plenul Senatului, au existat și nemulțumiri referitoare la regulamentul Senatului, catalogat de conservatoarea Cristiana Anghel drept învechit, „de pe vremea lui Pazvanti Chiorul” și că nu le dă dreptul să se manifeste „așa cum vrea populația”. Mai precis, Anghel a fost nemulțumită de faptul că nu au avut dreptul ca toți cei care au dorit să-și expună punctul de vedere să o și facă.

„Pentru care motiv sunt eu în Parlament astăzi? Ca să stau să dorm și să apăs pe un buton doar, eventual între două ture de somn? În momentul în care aplicăm cum aplicăm legea doar pentru a face rău democrației și nouă înșine, acest lucru nu aduce a bine. Guvernul MRU pentru gazele de șist a fost demis! Nu putem să ne schimbăm de la o zi la alta la modul acesta”, a spus, nervoasă, senatoarea PC.

MRU: „Aștept scuze”

După ce useliștii au fost acuzați, în nenumărate rânduri, că nu-și respectă principala promisiune făcută electoratului și principalul motiv pentru care Guvernul Mihai Răzvan Ungureanu a fost demis, a venit și rândul fostului premier, actual senator PDL, să își spună punctul de vedere.

„Dacă această majoritate ar fi fost la fel de disponibilă față de gazele de șist și anul trecut, guvernul pe care am avut onoare să-l conduc nu ar fi căzut. Niciodată nu e târziu să-și dea un om politic seama că interesul strategic al statului român ține și de acest aspect. Mă bucur că, deși după un an și jumătate întârziere, că astăzi problema se pune în modul serios, așa cum am crezut și eu când eram prim ministru”, a declarat, calm, MRU.

Mai mult, făcând referire la deputatul PSD Adrian Solomon, care l-a amenințat în 2012, în contextul protestelor de la Bârlad, că va avea soarta lui Aldo Moro, Ungureanu a precizat că în continuare așteaptă scuze.

„Nici până acum aceste scuze nu au venit. Domnule senator Sârbu, este un gest de decență, un gest pe care un partid responsabil trebuie să-l condamne, este o manifestare de primitivism”, a mai spus MRU.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară va sta la închisoare 13 ani după ce s-a aflat ce i-a făcut...
Cum arată apartamentul de 2460 de metri pătrați al lui Ion Țiriac. Detaliile din interior...
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
GALERIE FOTO Comoara din pădure: o femeie a descoperit într-un hambar abandonat 50 de mașini...
Povestea emoționantă a lui Patrocle, câinele căutat de toată România. Este căutat cu disperare de...
I-a turnat zilnic soțului înălbitor în cafea. Ce s-a întâmplat cu bărbatul la scurt timp:...
La ce salariu visează o angajată care ia acum minimul pe economie. "În mână, fără...
Descoperirea secolului! Breaking news!
Dovezile găsite acasă la Alexandru Piscan, presupusul spion al rușilor: fotografii și filmări detaliate de...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
Simptomele unui ambreiaj defect. Cum îți dai seama dacă ambreiajul trebuie aerisit?
Comisia Europeană: Cote d'Or, Milka, Oreo, Ritz, Toblerone s-au vândut la preţuri mai mari în...
Un COSMONAUT de TOP este CONVINS că NU suntem singuri în Univers
UNGURII, la ani lumină de România. Deja nu se mai poate face NIMIC, totul s-a...
Locul de muncă plătit regește, cu până la 100.000 dolari pe an. Ce trebuie să...
Ireal cât au ajuns să coste sicriele și locurile de veci în 2024
Răspunsul Gabrielei Cristea pentru urmăritorii care îi spun că fetele ei nu sunt aranjate întotdeauna:...
Imagini rare cu Mădălina Ghenea din adolescență. Dovada supremă că a fost de-o frumusețe răpitoare...
BANCUL ZILEI. Ora de fizică. Profesoara îi întreabă pe elevi de unde vine curentul. Doar...
Vulturii și‐au schimbat traseul de migrație pentru a evita războiul din Ucraina
×