Iohannis, despre romii din Paris: Cu sau fără Schengen, ăia tot acolo sunt

Iohannis, despre romii din Paris: Cu sau fără Schengen, ăia tot acolo sunt
Publicat: 14/11/2013, 17:54
Actualizat: 16/02/2016, 17:49

Prim-vicepreședintele PNL, Klaus Iohannis, a declarat, joi, că i se pare „inoportun” ca discuția despre aderarea României la spațiul Schengen să fie legată de prezența romilor în Paris, deoarece „cu sau fără Schengen, ăia tot acolo sunt”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Prim-vicepreședintele PNL, Klaus Iohannis, a fost întrebat, joi, într-o conferință de presă, dacă este de părere că România a făcut progrese pentru aderarea la spațiul Schengen, având în vedere că președintele Jose Manuel Barroso a afirmat, recent, că România nu va adera la 1 ianuarie 2014.

„Destul de greu să faci progrese dacă în timpul evaluării țintele sunt puse tot mai sus. În comparație cu țintele tot mai sus, poate chiar să apară impresia că ai făcut regrese, deși ai făcut progrese. Întreg procesul a devenit unul de-a dreptul politic și atunci progresele sunt din ce în ce mai greu de măsurat. Dacă ar fi să ne luăm după tehnicienii care se ocupă de spațiul Schengen, România a îndeplinit de mult criteriile tehnice. Nu văd ce progrese ar mai face. Dacă intervin în discuție și tot restul, MCV, progrese în anticorupție și așa mai departe, da, și aici am făcut progrese. Dacă am făcut la nivelul la care se așteaptă partenerii europeni sau nu, vom vedea”, a răspuns Iohannis.

Întrebat dacă prezența romilor în capitala Franței este o problemă care poate afecta aderarea României la spațiul Schenden, Iohannis a răspuns: „Putem să constatăm cu supărare că această problemă devine cantitate importantă în discuția pe Schengen. Și eu, și alții suntem surprinși. Una-i una, alta-i alta. Ăia sunt deja acolo, de ce mai discutăm? Schengen-ul e pentru cei care nu sunt încă acolo și care vor să meargă să viziteze Turnul Eiffel, de exemplu, sau să facă afaceri, nu pentru ăia. Ăia sunt acolo din prima săptămână după Revoluție. Cu sau fără Schengen, ăia tot acolo sunt și, atunci, este inoportun să legăm discuția pe Schengen de migrația sărăciei, cum este numită în Germania”.

Potrivit lui Iohannis, aderarea României la spațiul Schengen și prezența romilor în Franța sau în alte țări „sunt două lucruri care pot fi discutate în același timp, dar nu pot fi rezolvate, unul interzicându-l pe celălalt”.

Iohannis a precizat că este „optimist” privind aderarea României la spațiul Schengen și speră că aceasta va avea loc în 2014, afirmând că „vede” șanse de 50 la sută.

România și Bulgaria nu vor intra în spațiul Schengen la 1 ianuarie 2014, declara președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, luni seara, pentru postul privat de televiziune din Franța LCI.

„Este un amalgam incredibil între Schengen, imigrație, Lampedusa, lucrători detașați (în străinătate, n.red.). Este un amalgam care trebuie denunțat, pentru că altfel vom avea un puseu al mișcărilor extremiste care determină Europa să facă lucruri periculoase. România și Bulgaria nu vor intra în Schengen pentru că există țări care se opun”, spunea președintele CE.

Într-un interviu acordat în septembrie postului public de radio din Bulgaria, Barroso afirma că România și Bulgaria îndeplinesc criteriile de intrare în Schengen și trebuie să primească o șansă de aderare cât mai curând.

România și Bulgaria urmează ca, după o perioadă de tranziție de șapte ani de la aderarea la Uniunea Europeană (UE), să adere la Spațiul Schengen, înăuntrul căruia sunt eliminate controalele la frontieră între state membre.

Aderarea celor două state membre UE la Spațiul Schengen a fost respinsă în septembrie 2011, la solicitarea Finlandei și Olandei, care denunțau corupția și lipsa unor acțiuni concrete împotriva crimei organizate la București și, respectiv, Sofia.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
Soția fotbalistului s-a urcat beată la volan și a făcut praf un Ferrari Portofino de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
OBLIGATORIU pentru proprietarii de apartamente. Legea e pentru toată lumea
Cum și-a cucerit Shakira noul iubit. Ce a declarat actorul din Emily in Paris despre...
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Exercițiul „extraordinar” care crește longevitatea și reduce riscul de atac de cord