Proiectul Roșia Montană, respins în Senat. Parchetul a fost sesizat

Proiectul Roșia Montană, respins în Senat. Parchetul a fost sesizat
Publicat: 19/11/2013, 15:37
Actualizat: 31/07/2014, 14:29

Senatorii au respins proiectul de exploatare privind Roșia Montană, cu119 voturi „pentru”, treivoturi „împotrivă” și șase abțineri. Mai mult, liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, a anunțat că raportul comisiei speciale a fost trimis la Parchetul General pentru investigații.

„Pentru liniștea celor implicați, raportul a fost trimis la Parchetul General. Probabil că se lucrează, probabil că e aglomerație de sesizări. Trece timpul, dar nu trec dosarele. Avem satisfacție că am făcut lumină într-un caz. Nu e un faliment al guvernului dacă unul, două, trei, zece proiecte cad, înseamnă că Parlamentul funcționează. Cei care sunt implicați nu vor avea sărbători liniștite”, a precizat Sârbu.

După aproximativ două luni de audieri și dezbateri în comisia special creată pentru Roșia Montană, proiectul a ajuns și în dezbaterea Senatului, unde grupurile și-au exprimat, din nou, nemulțumirea față de forma venită de la Guvern. Membru al comisiei, senatorul PNL Dian Popescu a precizat că votul va fi împotriva proiectului din rațiuni și de mediu, dar și că s-ar crea un precedent pentru alte companii.

„Această afacere a fost aruncată în guvernul USL, care încearcă acum să repare ce s-a stricat foarte multe guverne în ultimii 20 de ani. azul de decantare este foarte mare, nu există nu alt exemplu unde să fie un oraș atât de aproape, la Kittila se face prin cianurare, dar prin flotație. Nu ne permitem să expunem România în acest moment unor atacuri venite în privința mediului sau că vrem să facilităm o companie”, a declarat senatorul.

PDL: „Guvernul a jucat pe tipul win-win”

Pe de altă parte, liderul senatorilor PDL a subliniat faptul că formarea comisiei a fost la fel de inutilă precum proiectul de lege. „Guvernul a jucat pe tipul win-win, dacă proiectul nu se face, guvernul e acoperit față de pretențiile companiei. Dacă se face și iese bine, meritul este al lui. Dacă iese prost, Parlamentul e vinovat. PDL nu va vota, votul pe care parlamentarii îl vor da împotriva propriului guvern, lucru care echivalează cu o moțiune de cenzură pe tema Roșia Montană”, a precizat Cristian Rădulescu.

Nici reprezentanții PPDD nu s-au abținut de la comentarii, senatorul Ionel Agrigoroaei povestind inclusiv cum a fost „în recunoaștere” la protestele din stradă.

„Am fost încă din a treia seară. Mi-am pus cu o șapcă pe cap și teniși în picioare, un tricou. Am văzut mai multe fețe ale acestor interese. Nu știu dacă românii au motive să desfacă șampania și să ciocnească astăzi pentru acest vot pentru că s-ar putea ca de pe vreo trei continente mari producători de aur să ciocnească și să spună am reușit. Este un verset important în Biblie, adevărul ne va face liber”, a spus pepededistul în plenul Senatului.

PC: „Aurul de la Roșia nu ne cere de mâncare”

„Săraca țară bogată”, așa și-a început pledoaria senatoarea PC Cristiana Anghel, punând accent pe bogățiile României care nu sunt tratate cum ar trebui.

„Avem bogății și nu mă refer doar la resurse, ci la oameni. Avem oameni minunați, inteligenți. Ce am făcut în ultimii ani pentru ei? I-am jefuit exact cum le jefuim pe celelalte. Țara asta e din ce în ce mai săracă, deși avem atâtea bogății, avem de toate. Ce le lăsăm copiilor noștri în afară de miliarde de datorii, un spate îndoit în fața UE? Aurul de la Roșia Montană stă acolo de peste 2000 de ani, de ce să nu rămână acolo, că nu ne cere de mâncare?”, și-a exprimat Anghel nemulțumirea.

Pe de altă parte, fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu, a vrut să sublinieze și faptul că respingerea proiectului Roșia Montană nu înseamnă că exploatările nu se vor face.

„Comisia nu face altceva decât să certifice ca un lucru prost e gata prost. Parlamentul a început să piardă bani, e o comisie care a lucrat aexclusiv în pierdere și nu poate să justifice un franc. Majoritatea parlamentară încearcă să spele cea mai mare gafă din istoria democratică a României, un guvern care nu știe să guverneze. Chestiunea Roșia Montană nu se oprește aici, urmează să fie strecurată în alte corpuri de legislație secundară”, a spus MRU.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a ajuns „Regele Cripto” al Canadei, care trăia în vile de lux și conducea...
Casa Regală a Marii Britanii ascunde un secret total neașteptat de peste 90 de ani
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Bizara poveste a lui Kaitlin. Logodnicul ei a făcut infarct în ziua nunții, iar apoi...
Șoc în România! O mireasă s-a îndrăgostit de artistul care i-a cântat la nuntă și...
Care este cea mai sănătoasă carne din lume, potrivit experților în nutriție. Surpriza de pe...
O turistă din Marea Britanie, şocată de cât costă o cafea în Cluj-Napoca. "Doamne, e...
O cunoscută influenceriță și-a pus sora geamănă să o înlocuiască la serviciu pentru a putea...
Care este starea de sănătate a premierului Slovaciei după ce a suferit o nouă intervenție...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Rusia a câştigat mai mult teritoriu în 2024 decât a pierdut în timpul contraofensivei ucrainene....
A fost GĂSIT un alt PĂMÂNT? Cât de aproape se ASCUNDE PLANETA?
Avertisment pentru toți cei cu telefoane mobile. Acest lucru este total interzis
Semnele care pot anunța un nou război mondial. Biblia cuprinde o parte dintre ele
Ce cadou a putut să îi facă un mire proaspetei sale soții, în noaptea nunții....
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Patrick crede că Roberta nu îl place pe Sebastian! Ce spune concurenta despre această situație:...
Cine este celebrul artist care s-a iubit cu femeia căreia i-a cântat la nuntă?! Cântăreţul...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Paul McCartney este primul muzician britanic miliardar
×