Cele mai cunoscute fragmente din operele lui Richard Wagner, în concert la Sala Radio, sub bagheta dirijorului Cristian Mandeal

Cele mai cunoscute fragmente din operele lui Richard Wagner, în concert la Sala Radio, sub bagheta dirijorului Cristian Mandeal
Publicat: 04/12/2013, 16:59
Actualizat: 29/07/2014, 20:13

Un concert ce-i va aduce împreună pe scenă pe dirijorul Cristian Mandeal și pianista Oxana Corjos, alături de Orchestra Națională Radio, se va desfășura la finele acestei săptămâni, la Sala Radio din Capitală.

Vineri, 6 decembrie, începând cu ora 19:00, publicul se va putea bucura de un repertoriu special. Spectacolul va debuta cu „Concertul nr. 1 în re minor pentru pian și orchestră”, semnat de Johannes Brahms, supranumit adesea – datorită rigorii formelor operelor sale – un clasic în epoca romantică.

Seara va continua cu o serie de fragmente din celebrele opere a ale lui Richard Wagner, ca omagiu adus celebrului compozitor la 200 de ani de la naștere: Uvertura operei „Tannhäuser”, „Kharfreitagszauber” din „Parsifal”, „Marșul funebru” la moartea lui Siegfried din „Amurgul zeilor” și „Cavalcada Walkiriilor” din „Walkiria”.

Biletele pentru spectacolul de vineri, 6 decembrie, sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poștei Române, în Magazinele Inmedio semnalizate „Bilete.ro”, în Magazinele Germanos și la Casa de Bilete a Sălii Radio.

Cu o carieră de aproape 40 de ani, dirjorul Cristian Mandeal și-a desfășurat activitatea atât în România, cât și în străinătate. A studiat la Conservatorul „Ciprian Porumbescu”, completându-și ulterior studiile la Berlin, cu Herbert von Karajan, și München, cu Sergiu Celibidache.

A fost dirijor al filarmonicilor din Târgu Mureș (1977 – 1980), Cluj (1980 – 1987) și București (1987 – 2009) și director artistic al Festivalului și Concursului Internațional „George Enescu”, edițiile din 2001 și 2003. De asemenea, a fost dirijor principal și director general al Filarmonicii „George Enescu” (1991 – 2009)

În străinătate, Cristian Mandeal a dirijat sute de concerte ca invitat a zeci de orchestre, pe 4 continente, în 35 de țări și 31 de capitale. A participat la multe festivaluri internaționale de prestigiu în compania celor mai reputați artiști contemporani. A fost director artistic la Northern Israelian Orchestra – Haifa (1999 – 2002) și la Orchestra Naționala Bască – San Sebastian (2001 – 2008), dirijor permanent la „Orchestra Haydn” di Bolzano e Trento (2000 – 2003), dirijor oaspete principal al Orchestrei „Halle” Manchester (2003 – 2008) – primul deținător al acestui titlu în întreaga existență de 150 de ani a acestei orchestre, al Filarmonicii din Belgrad (stagiunea 2006 – 2007) și al Filarmonicii din Copenhaga (2006 – prezent).

Pianista Oxana Corjos a susținut de-a lungul timpului turnee în Elveția, Republica Moldova, Spania și Italia. În ultimul an, artista a concertat alături de Orchestra Română de Tineret și maestrul Cristian Mandeal atât în București, cât și în sala Academiei Santa Cecilia din Roma. În țară, Oxana Corjos a susținut concerte alături de cele mai reprezentative orchestre, precum și cu Orchestra Națională Radio, Orchestra de Cameră Radio, Orchestra Filarmonicii George Enescu.

Painista a urmat cursurile Universității Naționale de Muzică din București, unde a studiat cu maestrul Dan Grigore. A fost distinsă cu numeroase premii obținute la concursurile organizate la Roma în anul 1991 și la Barcelona în anul 1986. Anul 1992 i-a adus pianistei Premiul Cella Delavrancea.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
România este paradisul băncilor