Coplata de 10 lei la externare a adus spitalelor bucureștene între 40.000 și 220.000 de lei. Ce au făcut managerii cu banii strânși

Coplata de 10 lei la externare a adus spitalelor bucureștene între 40.000 și 220.000 de lei. Ce au făcut managerii cu banii strânși
Publicat: 18/12/2013, 16:22
Actualizat: 29/07/2014, 17:44

Coplata la externare, care a intrat în vigoare la 1 aprilie, a adus unor spitale bucureștene, până în prezent, venituri între 40.000 și 220.000 de lei, bani fiind folosiți pentru achiziționarea unor materiale sanitare, dar și pentru investiții în aparatură.

Coplata la externare este prevăzută în Contractul cadru privind acordarea asistenței medicale în perioada 2013-2014, valoarea acesteia fiind stabilită de către fiecare spital în parte, dar nu la mai puțin de cinci lei și nu mai mult de zece lei.

La Spitalul de Urgență Floreasca, din 1 aprilie și până în 18 decembrie, au fost externate 37.898 persoane și au fost colectați 59.020 lei. Asta înseamnă că 5.902 pacienți din totalul celor internați au dat la externare coplata de 10 lei, a precizat, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al unității, dr. Bogdan Oprița.

La Spitalul Universitar de Urgență București au fost încasați, din coplată, 128.600 de lei, din care s-a cumpărat alcool sanitar. Numărul total al internărilor în spital a fost de 65.000, iar aproximativ 20% dintre pacienți, mai precis 12.860, au plătit la externare 10 lei, spune managerul spitalului, prof. dr. Cătălin Cârstoiu.

Din totalul celor 20.000 de pacienți inetrnați la Spitalul „Sf. Maria”, 4.000 au achitat la externare câte 10 lei, iar bugetul unității sanitare a crescut astfel cu 40.000 de lei.

La Spitalul de Urgență „Bagdasar-Arseni”, din 1 aprilie și până la 30 noiembrie, au fost externați 16.071 pacienți, dintre care 8.263 au fost urgențe, de la care nu este percepută coplata. Din totalul celor pacienților care nu au reprezentat urgențe, plătitori au fost 4.554 de bolnavi. Astfel, Spitalul „Bagdasar-Arseni” a încasat din coplată 45.540 lei. Acestei sume i s-au adăugat însă 100.000 lei obținuți de spital din venituri proprii, respectiv din internarea pacienților, la cerere, în rezervele confort sporit.

„Din 28 octombrie și până în prezent, spitalul a încasat, prin internarea în rezervele confort sporit din noul pavilion, 100.000 de lei bani, care, împreună cu suma din coplată, sunt folosiți pentru achiziția de medicamente și materiale sanitare”, a precizat managerul unității sanitare, dr. Anca Buliman.

La Institutul Clinic Fundeni, valoarea coplății a fost de 220.000 lei, după ce 22.000 de bolnavi dintre cei aproximativ 40.000 internați în intervalul aprilie-decembrie au plătit, la externare, 10 lei, a precizat managerul unității, dr. Carmen Orban.

Potrvit managerului de la Fundeni, banii încasați nu au fost cheltuiți, ci sunt păstrați pentru investiții în aparatură.

Coplata nu se plătește pentru urgențe, internările pacienților cu boli cronice, a căror patologie necesită internări multiple, și nici de pacienții în vârstă de până la 18 ani, gravide, lauze, pensionari cu pensii sub 740 de lei și persoanele cu handicap.

Ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, spunea, în aprilie, că speră ca „această coplată modestă” să fie înțeleasă în scopul descurajării internărilor fictive, care consumă bani „fără niciun fel de rațiune medicală, ci mercantilă”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Absolut toți românii sunt obligați. Legea a intrat deja în vigoare. Trebuie să-ți cedezi locul
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Urangutan văzut în premieră cum a folosit plante medicinale pentru a se trata