AMENDĂ RECORD pentru arborarea steagului secuiesc. Poliția: „Nu e vorba de un drapel, ci de un steag publicitar. În lege nu se prevede ca unitate administrativ-teritorială «Ținutul»”

AMENDĂ RECORD pentru arborarea steagului secuiesc. Poliția: Nu e vorba de un drapel, ci de un steag publicitar. În lege nu se prevede ca unitate administrativ-teritorială «Ținutul»
Publicat: 20/12/2013, 21:15
Actualizat: 28/07/2014, 18:47

Consiliului Național al Maghiarilor din Transilvania (CNMT) a fost amendat cu 30.000 de lei de către Poliția Locală din Târgu Mureș, pentru arborarea steagului „Ținutului Secuiesc” pe sediu, acesta fiind considerat un „steag publicitar”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Șeful Poliției Locale din Târgu Mureș, Valentin Bretfelean, a declarat, vineri, că CNMT a fost amendat cu 30.000 de lei, conform prevederilor Legii 185/2013, privind amplasarea si autorizarea mijloacelor de publicitate.

„Am trimis în cursul acestei zile înștiințarea prin poștă către CNMT. Dacă nu dau steagul jos, vor fi amendați din nou. Sigur, pot să conteste, dar nu cred că am pierde în instanță. Noi am respectat toate procedurile legale, de aceea a durat până am dictat amenda. În Legea 215/2001, nu se prevede ca unitate administrativ-teritorială «Ținutul». Nu e vorba de un drapel, ci de un steag publicitar”, a spus Bretfelean.

Amenda a fost dată de Poliția Locală din Târgu Mureș după ce reprezentanții Partidului Civic Maghiar (PCM), ai Consiliului Național al Maghiarilor din Transilvania (CNMT) și ai Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) au fost avertizați încă din 31 octombrie că sunt pasibili de amenzi între 30.000 și 50.000 de lei dacă nu demontează de pe sediu steagul „Ținutului Secuiesc” în termen de 48 de ore, fiind invocat faptul că acesta ar fi un „steag publicitar”.

Valentin Bretfelean a arătat că amenda s-a aplicat CNMT, deși în sediul respectiv funcționează și PPMT, întrucât această organizație a închiriat clădirea. În ceea ce privește PCM, reprezentanții acestuia au înlăturat steagul, iar între timp și-au schimbat sediul, fără a mai arbora niciun steag.

La sfârșitul lunii octombrie, Poliția Locală din Târgu Mureș a transmis adrese către formațiunile politice din municipiu în care le cerea să se conformeze prevederilor Legii 75/1994, care arată că „drapelul României se arborează în mod permanent la sediul partidelor politice”, precum și ale Legii 185/2013 privind amplasarea și autorizarea mijloacelor de publicitate, care arată că „durata de menținere a steagurilor publicitare va fi de maximum 30 de zile calendaristice, cu posibilitatea prelungirii acestei perioade cu încă o perioadă de 30 de zile”.

Atât reprezentanții PCM, cât și cei ai CNMT și ai PPMT au reclamat apoi, în conferințe de presă, adresa remisă de Poliția Locală Târgu Mureș, arătând că nu sunt dispuși să demonteze de pe sedii steagul „Ținutului Secuiesc”, care „simbolizează unitatea maghiarilor din Ardeal”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Polițista mituită de Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit femeia din partea judecătorilor
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Interdicție în România, din aprilie. E ILEGAL peste tot. Te lasă fără bani și fără...
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Trei femei au fost diagnosticate cu HIV după ce și-au făcut tratamente faciale