Decizia Bisericii Ortodoxe Române după accidentul din Apuseni

Decizia Bisericii Ortodoxe Române după accidentul din Apuseni
Publicat: 27/01/2014, 14:17
Actualizat: 04/09/2019, 23:13

Unsprezece localnici din Apuseni care au găsit victimele accidentului aviatic, între care Argentin Todea, Gheorghe Trif și Gheorghe Giurgiu, cei care au ajuns primii la epavă, au primit, duminică, la Alba Iulia, crucea arhiepiscopală, cea mai înaltă distincție acordată mirenilor de Arhiepiscopie.

Cei unsprezece localnici din Apuseni care au găsit victimele accidentului aviatic din Apuseni au primit crucea arhiepiscopală pentru mireni, cea mai înaltă distincție pe care Arhiepiscopia Alba Iulia o poate acorda persoanelor din afara clerului.

Salvatorii au primit distincțiile de la IPS Irineu, arhiepiscopul Alba Iuliei, în Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia, la finalul liturghiei de duminică.

De asemenea, în cadrul slujbei, ierarhul ortodox și preoții au rostit o rugăciune de pomenire pentru pilotul Adrian Iovan și studenta Aurelia Ion care și-au pierdut viața în accidentul aviatic.

IPS Irineu a spus că Arhiepiscopia de Alba Iulia a decis să acorde crucea arhiepiscopală localnicilor din Apuseni „pentru iubirea lor milostivă și pentru slujirea lor samariteană”.

„Suntem încă șocați de tragedia petrecută, cu puține zile în urmă, în Munții Apuseni. Avionul în care se aflau cei șapte oameni s-a prăbușit și, deodată, cu toții erau cufundați în frig, în singurătate și în mare suferință. (…) Dumnezeu, în pronia Sa, le-a dat gând bun unor localnici din comuna Horea, care, animați de compasiune, au alergat în căutarea celor căzuți, i-au găsit și i-au ajutat. Pentru iubirea lor milostivă și pentru slujirea lor samariteană, ne exprimăm întreaga noastră prețuire, îi felicităm și le acordăm astăzi daruri, distincții și diplome de aleasă cinstire”, a spus IPS Irineu.

Printre persoanele care au primit, duminică, din partea Arhiepiscopului de Alba Iulia, crucea arhiepiscopală se numără Argentin Todea, Gheorghe Trif și Gheorghe Giurgiu, localnicii care au ajuns primii la epava avionului, dar și secretarul comunei Horea, Corneliu Olar, și pădurarul Nicolae Onețiu. Aceștia sunt simpli localnici din Horea, Petreasa, Dârlești și Zânzești.

La slujba de duminică au fost prezenți opt din cei 11 săteni salvatori premiați. La finalul slujbei, credincioșii prezenți i-au aplaudat.

Un avion de mici dimensiuni de tip BN2 la bordul căruia se afla un echipaj medical a aterizat forțat, luni după-amiază, în Munții Apuseni, într-o zonă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la granița dintre județele Cluj și Alba.

În urma accidentului, și-au pierdut viața pilotul Adrian Iovan și studenta Aurelia Ion și au fost răniți copilotul Răzvan Petrescu și patru medici – Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Spitalul Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul „Sf. Maria” și Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuș, județul Bihor.

Echipa medicală din avion mergea de la București la Oradea, unde urma să preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care a suferit un accident vascular cerebral.

Epava avionului și victimele au fost găsite de un localnic, după o căutare de aproximativ cinci ore, la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, polițiști, salvamontiști, angajați ai Parcului Național Munții Apuseni și localnici.

Potrivit raportului vicepremierului Gabriel Oprea privind modul în care reprezentanții instituțiilor statului au intervenit după producerea accidentului aviatic, ROMATSA nu a manifestat un rol activ, nu a luat măsurile necesare pentru stabilirea zonei de căutare a aeronavei, nu a declanșat operațiuni de căutare și nu a cerut sprijinul Centrului de Operații Aeriene din MApN.

Directorul general al ROMATSA Aleodor Frâncu a demisionat miercuri, declarând că a făcut acest gest „pentru liniștea și stabilitatea instituției”, dar că nu are nimic să-și reproșeze.

Dan Lungu, [email protected]

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Se schimbă regulile în România. SE DĂ LEGEA pe care o așteptau milioane de români
Exclusiv: Valentina Borcea și Cristian Boureanu, împreună în instanță. Cine i-a dat în judecată pe...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cercetătorii sugerează să încercăm experiențe noi atunci când simțim că timpul ne scapă printre degete