Ponta a venit la BNR pentru a discuta cu Isărescu, la discuție sunt Chițoiu și membrii conducerii ASF

Ponta a venit la BNR pentru a discuta cu Isărescu, la discuție sunt Chițoiu și membrii conducerii ASF
Publicat: 06/02/2014, 17:13
Actualizat: 31/10/2016, 23:58

Premierul Victor Ponta se află la sediul Băncii Naționale a României, unde are o discuție cu guvernatorul Mugur Isărescu, la care participă însă și ministrul Finanțelor, Daniel Chițoiu, precum și conducerea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), au declarat agenției MEDIAFAX surse oficiale.

Joi, înainte de întrevederea cu șeful Guvernului, Isărescu a arătat că relația de cooperare dintre instituțiile de supraveghere din domeniul financiar-bancar trebuie formalizată cât mai repede din punct de vedere legal, iar principala problemă o va reprezenta riscul reputațional, care poate genera panică în întreg sistemul financiar.

„Legat de ASF. În mod npormal noi trebuie să avem un cadru de cooperare, care este cel european. La nivel europena este Comitetul Europena de Risc Sistemic, despre care am mai vorbit chiar în perioada în care era în formare ASF (…) Acest comitetul național de risc sistemic, de data asta, face parte BNR, ASF, și MFP. În trecut erau cele trei instituii de supraveghere care au dus ulterior la formarea ASF. Din păcate nu avem încă oprdonanța sau legea care să formalizeze acest lucru, dar în cadrul acestui CERS românesc, să-i zic așa, comitet româenesc de atacare a riscului pricipala preocupare este cea a schimbului de informații și de experiență, în măsura în care experineța supravegherii bancare este semnificativă pentru supravegherea pieței de capital, de exemplu. Și evaluarea riscului sistemic, în ce măsură o problemă pentru o zonă, cum este piața de capital, are implicații în sistemul bancar și ramificații care să ducă risc pentru tot sistemul financiar”, a spus Isărescu întrebat cum vede implicațiile pentru sistemul financiar al situației de la casa de brokeraj Harinvest, în care este implicată și divizia de brokeraj a unei bănci.

Întrebat dacă amânarea despăgubirii investitorilor de la Harinvest până la finalizarea anchetei demarată la cererea Autorității de Supraveghere Financiară nu ar putea să genereze neîncredere și în rândul deponenților în bănci care sunt asigurați de Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare, guvernatorul BNR a arătat că este de acord cu faptul că orice eveniment din domeniul poate genera un risc reputațional care să se extindă și în alte sisteme financiare.

La finele anului trecut, Autoritatea de Supraveghere Financiară a retras autorizația de funcționare a Harinvest, a aplicat amenzi de 618.500 de lei în cazul fraudei și a interzis mai multor angajați să mai activeze pe piața de capital între 3 și 5 ani.

Sancțiunile au fost dispuse de ASF după ce autoritatea a identificat o serie de „aspecte de natură penală” la firma de brokeraj Harinvest, pe care le-a sesizat „organelor de cercetare penală”, în urma unui control în care a identificat și „nereguli în relația client-intermediar”.

Controlul s-a derulat în perioada 15-27 noiembrie 2013, iar printre primele măsuri luate de ASF la finele lunii noiembrie a fost suspendarea pentru trei luni a activității Harinvest și aplicarea unei amenzi de 6.770 de lei, deoarece firma nu a avut banii necesari pentru decontarea unor tranzacții intermediate în prima parte a lunii noiembrie. Pentru realizarea decontării, Depozitarul Central a folosit 500.000 de euro din rezerva Fondului de garantare pe care îl administrează, bani pe care, ulterior, i-a recuperat de la Harinvest, firma fiind nevoită să vândă acțiuni din portofoliu pentru a rambursa banii utilizați din rezerva fondului de garantare.

ASF a sesizat deja PICCJ – DIICOT cu privire la situația SSIF Harinvest.

Activitatea CNVM a fost preluată la finalul lunii aprilie de ASF.

Harinvest a intermediat în primele 11 luni din acest an tranzacții de 325,5 milioane lei, clasându-se pe locul 13 în topul brokerilor de la BVB, cu o cotă de piață de 1,33%. Cele mai mari tranzacții au fost realizate cu produse structurate, operațiunile cu aceste titluri însumând 277,3 milioane lei (26,78% pe acest segment).

Firma este controlată de președintele CA – Veronel Lungu (30,86%), un membru CA, Ion Antonescu (23,05%), și alte două persoane fizice, Valentin Cismaru (23,05%) și Dumitru Crăciunescu (23,04%).

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
FOTO. Andreea Prisăcariu, imagine controversată, în costum de baie, în Vinerea Mare! Rebela tenisului românesc...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
După 10 de ani de muncă pe un vas de croazieră, Claudiu s-a întors în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cutremur în Prima zi de Paște! Unde a avut loc și ce magnitudine a înregistrat
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Austria nu se potolește. Karl Nehammer a dat ordin: Testați și controlați
Exclusiv: Fosta iubită a lui Philipp Plein explodează. Ce acuzații îi aduce româncei Andreea Sasu
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cum a schimbat Charles Darwin înțelegerea evoluției pe Pământ