Ce spune Mircea Geoană despre cota diferențiată: Nu aduce pierderi de miliarde economiei, ci câștiguri oamenilor

Ce spune Mircea Geoană despre cota diferențiată: Nu aduce pierderi de miliarde economiei, ci câștiguri oamenilor
Publicat: 15/02/2014, 15:01
Actualizat: 30/03/2019, 23:36

Senatorul PSD Mircea Geoană susține că o cotă diferențiată nu aduce pierderi de miliarde economiei, ci câștiguri oamenilor ce susțin economia și că printr-o mai bună colectare -„obligație” a celor ce vin în Guvern după remaniere- vor fi mai multe resurse pentru „o atât de necesară reducere de taxe”.

„Cota diferențiată nu aduce pierderi de miliarde economiei, ci câștiguri de miliarde oamenilor care susțin economia . Am auzit zilele acestea diverse voci criticând proiectul Ministerului de Finanțe de a introduce un impozit diferențiat pe venitul salarial cu deductibilități fiscale și cote 8%, 12% si 16 %, deși acest lucru este stipulat în programul de guvernare propus de USL și asumat inclusiv de PNL în 2012”, spune Mircea Geoană, conform unui comunicat transmis sâmbătă.

În opinia senatorului PSD, creșterea salariului angajaților din mediul privat sau de la stat care astăzi câștigă puțin sau foarte puțin, prin scaderea taxei pe venit, „este o veste foarte bună pentru familiile afectate de sărăcie”.

„Într-adevăr, este posibil ca efectele de primă rundă ale măsurii să determine reducerea veniturilor bugetare. Dacă vom colecta mai bine, această problemă va dispărea complet și rapid. În plus, efectele de runda a doua – determinate de creșterea consumului categoriilor de populație cu venituri mici – vor fi pozitive prin creșterea consumului de bunuri și servicii produse intern, având în vedere că populația cu venituri mici nu are o înclinație foarte mare spre bunuri de import. Mai mult, acest lucru poate determina o creștere a ofertei interne ceea ce, prin generalizarea acestui efect în economie, poate duce la un PIB mai mare, o creștere a numărului de locuri de muncă și încasări de taxe și impozite mai mari. Prin urmare, efectul bugetar al scăderii cotei medii va fi compensat de consecințele favorabile menționate mai sus”, susține el.

Mircea Geoană mai arată în comunicat că, în octombrie 2012, 67,6% din salariații din economie aveau un salariu brut de sub 2000 lei, iar 83,8% din angajați au salariul brut sub 3000 lei. „Asta arată că majoritatea salariaților din economie ar putea beneficia de o reducere a fiscalității în condițiile aplicării acestei propuneri guvernamentale. Acest fapt este pozitiv deoarece după o perioadă de ajustare macroeconomică puternică (în ultimii ani, deficitul contului curent al balanței de plăți s-a micșorat de mai bine de 10 ori în acest interval, coborând de la 13,4 în 2007 la 1,1% din PIB în 2013), localizată mai ales la nivelul sectorului public (deficitul guvernamental a scăzut de la 9% din PIB în 2009 la aproximativ 2,5% în 2013) s-a mutat din nou în anul 2013, la nivelul sectorului privat”, adaugă el.

Mai mult, subliniază Geoană, „reducerea presiunii fiscale pe cei mai săraci dintre români ar fi o măsură de echitate socială, ei fiind cei care au suportat greul austerității economice în perioada de criză, cum ar fi reducerea de salarii de 25% în sectorul public, creșterea TVA de la 19% la 25%, impozitul represiv, resimțit puternic de cei cu venituri mici”. Aceste măsuri au afectat cu precădere categoriile sărace deoarece ele consumă integral venitul și nu pot să economisească, menționează el.

Potrivit lui Geoană, „nu introducerea cotei diferențiate cu praguri mai mici de 16% este periculoasă pentru cuantumul veniturilor de la bugetul de stat, ci pierderea a 2.3 miliarde de euro, ce nu au ajuns la bugetul de stat pentru că ținta de colectare pe 2013 nu a fost îndeplinită”.

„Dacă acești bani ar fi fost folosiți pentru investiții în 2013, ar fi generat un impact de un plus de 9 miliarde EUR la PIB în perioada 2014-2018, ar fi permis reducerea TVA cu 4 puncte procentuale, de la 24% la 20% și ar fi determinat ca rata șomajului să scadă sub 6% în 2016 și la 5% în 2018 (de la un nivel de 7,1% la final de 2013). Ca să nu mai menționăm faptul că dacă ar fi să colectăm măcar cât reușește să strângă Fiscul din Bulgaria, bugetul României ar beneficia de un binevenit surplus de venituri în cuantum de aproximativ 7 miliarde de euro, 4 miliarde numai din TVA”, mai spune senatorul PSD.

El conchide că „este obligația celor care veni în Guvern după remaniere să îndrepte lucrurile”.

„Dacă vom colecta mai bine, vor exista mai multe resurse pentru o atât de necesară reducere de taxe, atât pentru populație, cât și pentru firme”, menționează Geoană.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Momentul atacului din Crângași. O cameră de bord i-a înregistrat pe cei doi tineri...
Prințul Harry și Meghan Markle, probleme grave cu legea! Ducii de Sussex nu și-au plătit...
Fostul milionar din fotbalul românesc a ajuns sărac lipit pământului la 72 de ani! A...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
La 12 zile după nuntă, un tânăr din Indonezia a aflat că soția lui era...
Afacerea cu care s-au îmbogățit doi români întorși după 7 ani din Italia. Sebastian și...
Dieta CIUDATĂ a lui Michelle Obama, la 60 de ani! Alimentul la care a renunțat...
Au auzit strigăte disperate de sub pământ, iar când s-au apucat de săpat au dat...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Monica Pop, noi detalii despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Care sunt șansele...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Volkswagen dă startul precomenzilor lui Golf GTI. Cât costă acesta?
Iată cine este bărbatul ce l-a împuşcat pe premierul slovac. Este membru al Societăţii Scriitorilor...
Nouă ERUPȚIE COLOSALĂ pe Soare! S-a VĂZUT tocmai din...
România e obligată. Ordinul s-a dat de la UE. S-a stabilit un termen limită
Netflix pregătește marea surpriză. Mai sunt câteva ore
Cristina Cioran are un nou iubit, după despărțirea de tatăl fiicei ei. Ce planuri are...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Julia este hotărâtă să nu îi mai ierte greșelile lui Robi: „Vreau să îți spun...
Lavinia Pîrva, despre momentele dificile din mariajul cu Ștefan Bănică Jr.: ”A fost o perioadă...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Moșule, când e mai bine să mă însor, mai devreme sau...
(P) Iată ce monitor gaming se caută în 2024
×