BNR cere băncilor să ia măsuri dacă la scadență clientul ia mai puțini bani decât a depus în depozit

BNR cere băncilor să ia măsuri dacă la scadență clientul ia mai puțini bani decât a depus în depozit
Publicat: 19/02/2014, 19:08
Actualizat: 21/03/2019, 05:23

„La nivelul Băncii Naționale a României s-au primit o serie de sesizări care vizează aspecte privind modalitatea prin care unele instituții de credit procedează la modificarea dobânzilor bonificate la sursele atrase la termen de la populație în sens descrescător concomitent cu majorarea nivelului comisioanelor practicate generând, astfel, situații în care suma care revine deponentului (depozit plus dobândă aferentă) la momentul lichidării este sub valoarea depozitului la data constituirii. Mai mult, astfel de informații au fost intens mediatízate”, se arată în circulara transmisă de BNR în sistemul bancar și obținută de Mediafax.

Banca centrală a solicitat conducerilor instituțiilor de credit să ia măsuri pentru remedierea unor astfel de situații și să le comunice până la finele acestei luni, invocând, pe lângă riscul reputațional, și prevederile legale privind practici bancare prudente în relația cu clientela.

„Având în vedere cele menționate mai sus, și riscul reputațional la care poate fí expusă instituția dumneavostră de credit, în temeiul dispozițiilor art.101 alin.2 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.99/2006 privind instituțiile de credit și adecvarea capitalului, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr.227/2007, cu modificările și completările ulterioare, vă solicităm să întreprindeți măsurile care se impun astfel încât să se asigure respectarea prevederilor legale aferente unei practici bancare prudente în relația cu clientela, acestea urmând să fie comunicate Băncii Naționale a României până cel târziu la data de 28.02.2014”, se mai spune în scrisoare.

De la mijlocul anului trecut, când BNR a reluat reducerea treptată a dobânzii, băncile comerciale au replicat o bună parte din mișcarea ratei de politică monetară în dobânzile practicate la depozite. Spre finalul anului trecut și la începutul acestui an, când banca centrală a lăsat mai multă lichiditate în piață, dobânzile interbancare au coborât la minime istorice.

În condițiile unor dobânzi între 2% și 4,25% pe an la depozitele cu scadență la trei luni, dobânda încasată la un depozit de 1.000 de lei este de cele mai multe ori mai mică decât comisioanele de administrare lunare stabilite de unele bănci. În cazul în care deponentul nu retrage suma la data de scadență, majoritatea băncilor aplică un comision de 0,5%.

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a transmis în repetate rânduri mesaje către bănci să calibreze cu măsură tranferul reducerii ratei de politică monetară în dobânzile la depozite, mai ales în contextul în care instituțiile se reorientează către veniturile din comisioane, pentru nu-și periclita bazinul de resurse interne.

Pe de altă parte, însă, Isărescu a promovat recent ideea că economisirea nu o reprezintă doar depozitele bancare, menționând că în piețele dezvoltate o pondere mult mai importantă este deținută de fondurile de pensii și de piața de capital. De altfel, guvernatorul băncii centrale opina într-un interviu acordat Mediafax la începutul acestui an că, odată cu noile reglementări privind rezoluția bancară la nivel european, piața de capital va prelua treptat din economiile plasate în acest moment în bănci de către persoanele cu foarte mulți bani.

La începutul acestui an, mai multe publicații din presa centrală au relatat despre produse de economisire în care la scadență deponenții retrag sume mai mici decât au depus.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a ajuns „Regele Cripto” al Canadei, care trăia în vile de lux și conducea...
Mircea Geoană nici nu și-a depus candidatura, dar caraghiosul grăsuț a intrat în scenă. Penibilul...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Bizara poveste a lui Kaitlin. Logodnicul ei a făcut infarct în ziua nunții, iar apoi...
România, lovită de ciclonul devastator din Italia! Cod roșu de fenomene extreme
Brigitte Macron, secretul unei siluete de invidiat la 71 de ani. Ce alimente consumă Prima...
Au străbătut mări şi ţări pentru fântânile arteziene din Capitală. Reacţia unor turişti străini când...
EL l-a ucis pe bărbatul din Crângași! Dezvăluiri de ultimă oră despre crima care a...
El este afaceristul român care s-a stins din viață în timp ce repara o mașină....
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Noua axă a răului? Vladimir Putin şi Xi Jinping şi-au promis să coopereze împotriva SUA...
Tehnologia ULUITOARE care a generat CĂLDURĂ de peste 1.000 grade Celsius
Decizie cruntă pentru Elena Udrea. Se întâmplă chiar în luna iunie
Licitație inedită. Cât valorează semnătura lui Messi pe un simplu șervețel
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Virginia, întrebare neașteptată pentru Patrick: „Patrick, îți pare rău că m-ai chemat la camera roșie?”
Care au fost primele cuvinte rostite de Florin Piersic, după ce s-a trezit din anestezie?...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Ce este și cum apare „pielea de găină”?
×