Cât de puternică este flota rusă de la Marea Neagră: Nave învechite și trupe cărora „poți să le pui o mitralieră în mână, dacă e nevoie”, dar și forțe speciale

Cât de puternică este flota rusă de la Marea Neagră: Nave învechite și trupe cărora poți să le pui o mitralieră în mână, dacă e nevoie, dar și forțe speciale
Publicat: 03/03/2014, 13:03

După dizolvarea fostei Uniuni Sovietice, în 1991, Rusia și Ucraina s-au înfruntat în mai multe rânduri pe tema împărțirii Flotei la Marea Neagră, în prezent Moscova folosind-o „mai degrabă pentru a-și intimida vecinii mici decât pentru a purta un război adevărat”, potrivit profesorului Mark Galeotti de la Universitatea din New York, un expert în probleme de securitate și autorul cărții „Russian Security and Paramilitary Forces Since 1991”.

– Componența și capacitatea Florei la Mara Neagră

Flota la Marea Neagră „nu este prea impresionantă” ca forță de luptă, apreciază Galeotti, vasele principale fiind construite pentru a lupta cu alte nave, ele fiind folositoare doar într-un război naval. Din flotă fac parte, între altele, un crucișător lansator de rachete „învechit” – Moskva, un crucișător mare de război antisubmarin „foarte depășit”, un distrugător și două fregate „care sunt mai polivalente”, nave pentru debarcare și un submarin de atac cu propulsie diesel, potrivit profesorului.

„Nu este o forță prea puternică”, subliniază el, adăugând că „marina italiană o poate distruge singură”.

Armata rusă, per ansamblu, dispune de o capabilitate „moderată”, în opinia sa. „Nu se află la nivelul armatelor americană, britanică sau germană, dar este mai bună ca în anii ’90”, declară Galeotti, subliniind că forțele ruse „sunt bune pentru intimidarea vecinilor mici, dar nu ar fi eficiente împotriva NATO” și precizând că „nu ar putea înfrânge China”.

Flota rusă la Marea Neagră a fost „oarecum valoroasă împotriva Georgiei, pentru că lupta cu o marină mică”, apreciază el, adăugând că „armata rusă ar putea pătrunde pe teritoriul Ucrainei, dar va avea loc un război” și că „ucrainenii sunt mai pregătiți decât (au fost) georgienii” în august 2008.

„Dacă Rusia ar fi vrut să cucerească Crimeea ar fi făcut-o, însă acest lucru nu i-ar aduce nimic”, consideră Galeotti. „Este o manevră politică dură prin care (Moscova) vrea să se asigure că Kievul ia în considerare interesele Rusiei”, apreciază el.

– Baze rusești în Crimeea

Principalele baze rusești în Crimeea sunt cartierul general al flotei și cartierul general al brigăzii de infanterie de la Sevastopol. Între cele cel puțin 12 baze active în peninsula, se află și patru regimente de rachete în zona de coastă, staționate în patru baze. Unele dintre baze sunt doar turnuri de comunicații, pe când altele sunt baze aeriene.

Tratatul Ucraina-Rusia limitează prezența Rusiei, care nu poate să adauge pur și simplu o navă flotei sau să crească în mod arbitrar numărul unităților.

– Trupe

În ceea ce privește trupele, în Crimeea se află Brigada 810 Infanterie Navală – din care fac parte 2.500 de pușcași marini, forțe speciale -200-300 de oameni, membrii unei importante Forțe Aeriene Navale la Marea Neagră și grupuri auxiliare – tehnice, de securitate și administrative.

Membrii Brigăzii 810 „nu sunt de elită, dar au nivel peste medie, au acționat bine în Georgia și luptă împotriva piraților în Somalia”, a declarat Galeotti despre aceste trupe. În privința forțelor speciale navale, el afirmă că membrii acestora „nu sunt Beretele Verzi, dar se descurcă mai degrabă bine”, iar în privința restului trupelor „poți să le pui o mitralieră în mână, dacă e nevoie” sau pot bloca drumuri, apreciază el.

„Nimic nu-i poate împiedica (pe ruși) să-și mute trupele de colo colo. Este un du-te-vino de două ori pe an, din cauza serviciului militar obligatoriu”, mai afirmă profesorul newyorkez, adăugând că „prezența personalului militar pe stradă nu este un lucru neobișnuit, în contextul în care se deplasează de la o bază la alta” și „evident, se duc în și se întorc din Rusia”.

În afară de bazele din Crimeea, în străinătate Rusia mai este prezentă în Cuba, dar această prezență nu poate fi considerată o bază, și la Tartus, în Siria. Rușii nu au alte baze în străinătate, în afara celor de pe teritoriul fostei Uniuni Sovietice.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
Românul care a cumpărat un avion de pasageri şi-l transformă în restaurant. Momentul în care...
Tragedie în România! A MURIT
Cum va fi vremea în luna mai! Specialiștii de la ANM preconizează o perioadă imprevizibilă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
România, obligată să respecte. Ordin UE privind BANII. S-a votat luni, 29 aprilie
Lapte cu sodă caustică și peroxid de hidrogen. Producătorii mascau produsele stricate
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto