România și Ucraina au semnat la Kiev un acord de securitate. Ministrul ucrainean de Externe: „Crimeea e teritoriul Ucrainei și n-o dăm nimănui”

România și Ucraina au semnat la Kiev un acord de securitate. Ministrul ucrainean de Externe: „Crimeea e teritoriul Ucrainei și n-o dăm nimănui
Publicat: 10/03/2014, 17:42
Actualizat: 29/07/2014, 19:53

Miniștrii român și ucrainean de Externe, Titus Corlățean și Andrii Descița, au semnat, luni, la Kiev, un acord de securitate, care reglementează mai multe măsuri de cooperare în domeniul militar între România și Ucraina. Semnarea acordului, venită în contextul unei vizite oficiale de o zi a ministrului român la Kiev, are scopul de „a întări încrederea reciprocă și securitatea în zonele adiacente frontierelor de stat româno-ucrainene”.

În cadrul ceremoniei de semnare, Andrii Descița a declarat, cu privire la tensiunile din Crimeea și la planul de secesiune al autorităților proruse de aici, că Ucraina e pregătită să discute „cu reprezentanții legitimi” de la nivel local o lărgire a autonomiei peninsulei, „dar nu sub amenințarea armei”. „Trebuie să fie o cale pașnică, cu utilizarea tuturor mecanismelor diplomatice și de acest lucru ne ocupăm acum, atât în relațiile bilaterale, cât și în cadrul altor organizații internaționale. Crimeea este teritoriul Ucrainei și n-o să dăm nimănui”, a spus ucraineanul, precizând că țara lui nu va renunța la „niciun centimetru” din peninsulă.

Descița a mulțumit României pentru susținerea integrității teritoriale a Ucrainei, în contextul tensiunilor din Crimeea și s-a declarat recunoscător pentru ajutorul medical acordat de SMURD unui număr de răniți ucraineni. De asemenea, șeful diplomației de la Kiev i-a dat asigurări lui Corlățean că noua putere ucraineană se angajează să aibă grijă de comunitatea românească din Ucraina. „Guvernul ucrainean susține toate minoritățile naționale și integrarea lor”, a spus ministrul interimar de Externe al Ucrainei, Andrii Descița, care a precizat că guvernul său e „extrem de recunoscător” României pentru susținerea Ucrainei în forurile externe. Ministrul ucrainean de Externe a mai dat asigurări că țara lui vrea să consolideze relațiile cu România și că „Ucraina vrea un viitor european”.

În ceea ce îl privește pe Titus Corlățean, acesta i-a spus omologului ucrainean că vizita sa la Kiev, prima a unui oficial român de la schimbarea regimului, este „în primul rând un mesaj politic de solidaritate foarte clar, pe care România îl exprimă poporului ucrainean într-un moment foarte dificil”.

Ministrul român le-a spus gazdelor ucrainene că România „a fost și este un susținător extrem de activ al destinului european al Ucrainei”. În ceea ce privește situația din Peninsula Crimeea, unde au loc manevre de trupe rusești în afara bazelor permanente ale Moscovei, prezentate drept „o misiune umanitară”, Corlățean a reamintit că România se așteaptă ca Rusia să se abțină de la acțiuni militare și să se respecte drepturile poporului ucrainean ți legile țării. „Federația Rusă să se întoarcă la parametrii conveniți privind prezența sa în Ucraina și să repecte și să privilegieze procesul politic de dialog, și nu intervenția armată”, a spus oficialul român, atrângându-le gazdelor ucrainene atenția asupra „tentației apariției acestui lanț de conflicte prelungite într-o zonă mai largă”.

Printre punctele incluse în acordul semnat luni se numără obligativitatea ca România și Ucraina să se notifice reciproc cu cel puțin 42 de zile înaintea începerii unor activități militare în zonele de frontieră. Un alt aspect se referă la observarea activităților militare: România și Ucraina vor trimite câte doi observatori la activitățile militare notificabile. În ceea ce privește Insula Șerpilor, Ucraina s-a obligat să nu dețină și să nu amplaseze armamente ofensive, cum ar fi tancuri, avioane, elicoptere de luptă.

Existau speranțe ca acest acord să fie urmat și de o parafare măcar a acordului de mic trafic la frontieră, blocat de ani de zile în Ucraina.

Ministrul român de Externe s-a întâlnit la Kiev și cu premierul Arsenii Iațeniuk, precum și cu președintele Radei și președintele interimar al Ucrainei, Aleksandr Turcinov.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Imagini dramatice cu parașutiști ruși vânați în câmp deschis de un blindat Bradley ucrainean
Antonia i-a lăsat pe toți fără cuvinte! Vedeta s-a lăsat fotografiată în toată splendoarea, după...
FOTO. Milionarul Arpad Paszkany a transformat-o total pe „Cenușăreasa” Antonela Pătruț. Afaceristul i-a schimbat nu...
A murit soția antrenorului de la FC Voluntari, Florin Pîrvu! Oana Alina avea doar 47...
„Bineînțeles că știți imnul URSS”. Cum îi batjocoresc militarii ruși pe prizonierii ucraineni: „Porcule, de...
Cum arată cel mai spectaculos loc din România? Traseul de 12 km oferă peisaje de...
I-a recidivat CANCERUL Soția președintelui, în stare de șoc: se retrage din viața publică
Mărturiile cutremurătoare ale italienilor care le-au găsit pe Patrizia şi Bianca moarte. "M-am apropiat de...
VIDEO Alertă de vreme extremă de la ANM. Jumătate din țară, sub cod portocaliu de...
Mărturiile dureroase ale italienilor care au asistat la moartea celor două tinere înghițite de viitură:...
Cum au arătat Andreea Esca, Delia sau Andra când s-au căsătorit. Andreea Bănică a strălucit...
Când se face radierea auto din oficiu?
Bărbia îl dă de gol pe Putin? Preşedintele rus, acuzat că îşi foloseşte sosiile la...
Ingredientul care face MINUNI în orice PRĂJITURĂ de casă!
Marele actor al României s-a stins prea devreme. Nu ne-ar ajunge 10 vieți să-ți mulțumim
Nativii striviți de necazuri. Vin zile cumplite
Cum au arătat nașii Anca Sigartău și Dragoș Pandele la nunta Oanei Moșneagu cu Vlad...
Cine e Dani, băiatul înecat în bazin! Detalii șocante
Cuza, mărturisiri despre momentul în care s-a angajat prima dată, atunci când mama lui nu...
Ne-au furat până și tradiționala ie romanească? Celebra casă de modă Louis Vuitton, somată să...
BANCUL ZILEI. Bulă ajunge pentru prima dată la țară. Vede un țăran și îl întreabă:...
Iunie vine cu o minivacanță pentru milioane de români! Câte zile libere mai avem în...
×