Prima pagină » Știri » Tatăl copilotului Petrescu: Răzvan a stat în partea stângă a cabinei. Așa a decis Iovan, de la sol

Tatăl copilotului Petrescu: Răzvan a stat în partea stângă a cabinei. Așa a decis Iovan, de la sol

Tatăl copilotului Petrescu: Răzvan a stat în partea stângă a cabinei. Așa a decis Iovan, de la sol
Potrivit lui Dan Petrescu, fiul său urma să obțină calificarea de comandant.

„Este o mare confuzie. Toți necunoscătorii confundă cabina avionului cu mașina. Avionul are dublă comandă, atât din stânga, cât și din dreapta. Bordul arată exact la fel. În această misiune, Răzvan Petrescu era pilot secund sau copilot, iar Adrian Iovan era pilotul principal”, a precizat Dan Petrescu.

Tatăl copilotului rănit în accidentul aviatic din Apuseni a subliniat că preluarea comenzilor se face verbal. Astfel, comandantul aeronavei îi transmite copilotului care sunt manevrele pe care trebuie să le facă, iar acesta din urmă le execută.

„Se vehiculează că s-au mutat în timpul zborului, însă acest avion se poate pilota și de un singur pilot. Într-o misiune, se stabilește de la sol cine este comandantul aeronavei și cine este copilotul. De exemplu, pot fi două persoane care au calificarea de comandant, însă ei stabilesc, înainte de decolare, cine este comandantul”, a adăugat Dan Petrescu.

Tatăl copilotului a mai spus că accidentul din Apuseni nu a fost cauzat de o eroare de pilotaj. „Adrian Iovan a vrut ca Răzvan să stea în partea stângă. Accidentul nu s-a produs din cauza unei greșeli de pilotaj, pentru că avionul a fost controlabil până jos”, a conchis Petrescu.

Potrivit lui Dan Petrescu, fiul său urma să obțină calificarea de comandant.

Mass-media a vehiculat în ultimele zile faptul că Răzvan Petrescu se afla la manșa avionului prăbușit în Munții Apuseni.

Peste 50 de persoane, între care angajați ai Ministerului Afacerilor Interne și Ministerului Apărării Naționale, dar și controlori de trafic aerian, au fost audiate, între 20 februarie și 5 martie, în dosarul privind accidentul din Apuseni, potrivit Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție (PICCJ).

Potrivit reprezentanților PICCJ, audierile au avut loc, concomitent, atât la București, cât și în județele Alba, Cluj, Mureș și Bihor.

„A fost finalizată, de asemenea, activitatea de întocmire a proceselor-verbale de redare privind comunicările realizate prin Sistemul Național Unic pentru Apeluri de Urgență 112. S-au solicitat și primit documente, înscrisuri de la instituții implicate în operațiunile de localizare, căutare și salvare a echipajului și a persoanelor aflate la bordul aeronavei”, arăta vineri Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție, într-un comunicat de presă.

Pe lângă angajații MAI și MApN, au fost audiate, de către procurorii Secției parchetelor militare, persoane vătămate și părți civile, controlori de trafic aerian, persoane din cadrul Școlii Superioare de Aviație Civilă.

Pilotul Adrian Iovan și studenta Aurelia Ion și-au pierdut viața în accidentul aviatic produs în 20 ianuarie, în Munții Apuseni, într-o zonă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la granița dintre județele Cluj și Alba. În accident au fost răniți copilotul Răzvan Petrescu și medicii Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Spitalul Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul „Sfânta Maria” și Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuș, județul Bihor.

Echipa medicală din avion mergea de la București la Oradea, unde urma să preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care suferise un accident vascular cerebral.

Epava avionului și victimele au fost găsite de trei localnici, după căutări care au durat aproximativ cinci ore și la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, polițiști, salvamontiști, angajați ai Parcului Național Munții Apuseni și localnici.

Cercetările în dosarul accidentului din Apuseni sunt efectuate de procurorii militari din Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție, după ce Parchetul Curții de Apel Alba Iulia și-a declinat competența, în 4 februarie, din cauză că trebuie audiate persoane din instituții centrale ale statului cu atribuții în gestionarea situațiilor de urgență.

Procurorul general al Parchetului Curții de Apel Alba Iulia, Augustin Lazăr, declara atunci că în cazul accidentului aviatic din Apuseni există „suspiciunea unei conduite culpabile din partea unor persoane care au făcut parte din celulele de criză, persoane care au calitatea de ministru”.

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia au făcut cercetarea locului producerii accidentului și au ridicat mijloace materiale de probă. De asemenea, au fost audiate persoanele rănite în accident, medici de urgență, personalul ISU, al Jandarmeriei, personalul silvic, localnicii, pădurarii care au participat la căutări.

În 11 februarie, procurorii Secției Parchetelor Militare au dispus, prin ordonanță, începerea urmăririi penale pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă și neglijență în serviciu.

În 17 februarie a fost începută urmărirea penală și pentru infracțiunile de neluare și nerespectare a măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă, precum și pentru încălcarea de către personalul aeronautic civil a îndatoririlor de serviciu.

Parchetul instanței supreme preciza atunci că, după documentele cu caracter tehnic vor fi transmise și analizate, procurorii vor audia persoanele cu atribuții în pregătirea și coordonarea zborului aeronavei YR-BNP, tip BN2, precum și pe cele care au coordonat operațiunile de alarmare, localizare, căutare și salvare a victimelor catastrofei aviatice.

Centrul de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (CIAS) arăta că un factor important care a dus la producerea accidentului din munții Apuseni a fost reprezentat de condițiile meteorologice nefavorabile din timpul zborului.

Citește și

Mediafax
Efectele neașteptate ale pandemiei COVID-19. Ce se întâmplă cu creierul oamenilor acum
Digi24
Proteste la Kiev. Furia creşte în Ucraina după ce Zelenski a promulgat legea ce vizează reducerea puterii organismelor anticorupție
Cancan.ro
Meteorologii Accuweather au modificat prognoza: Pe ce dată scăpăm de caniculă în București și în celelalte orașe din România
Prosport.ro
„Indecento!”. Imaginile cu Georgina Rodriguez la biserică au declanşat un tsunami de comentarii negative
Adevarul
Miturile alimentare „sănătoase” care fac mai mult rău decât bine. Nutriționist: „Unul dintre cele mai rele lucruri pe care le puteți face”
Mediafax
Capitala sub căldură extremă: Două zile consecutive de Cod portocaliu și 37 de grade
Click
Zodia care în august cucerește totul: iubire, bani, succes. Are parte de o transformare spectaculoasă la final de vară, norocul îi bate la ușă
Wowbiz
Ioana Tufaru, primele declarații despre divorțul de Ionuț. ”Soțul meu și-a făcut bagajul și a plecat de acasă”. De la ce a pornit scandalul imens dintre cei doi
Antena 3
Fenomenul ciudat de pe litoral s-a intensificat: Apa mării este și cu 20 de grade mai rece decât aerul. Ce înseamnă „upwelling”
Digi24
VIDEO Momentul în care militarii ruși ascunși în tufișuri împușcă un civil pe bicicletă care trecea pe drum
Cancan.ro
După chinul de la petrecerea cu șeicii din Dubai, Maria a rămas în scaun cu rotile 😢 S-a mutat definitiv în Norvegia
Ce se întâmplă doctore
Singurul aparat din casă care nu trebuie scos din priză niciodată. Ce riști dacă îl oprești, chiar și în vacanță
observatornews.ro
Rezultate admitere liceu 2025. Repartizarea computerizată a fost afișată
StirileKanalD
VIDEO „Era sânge de sus până jos” O femeie de 35 de ani și-a înjunghiat fostul soț din gelozie
KanalD
O întreagă familie a fost spulberată de o șoferiță de 18 ani, pe DN17, în județul Suceava! A fost activat Planul Roșu de intervenție
Ciao.ro
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Promotor.ro
Cum arată restaurantul Tesla al lui Elon Musk? Cât costă să mânânci un burger cu cartofi? - VIDEO
Descopera.ro
Au fost găsite morminte CIUDATE mai vechi decât piramidele din Egipt
Capital.ro
Taxa care îi sărăcește pe români, impusă de UE. Mulți nu știu că o plătesc: Povara este repartizată inechitabil și unilateral
Evz.ro
Ne luăm gândul de la tezaurul dacic? România activează polița de asigurare de 5,7 milioane de euro
A1
Nu știau ce îi așteaptă! Ce au dezvăluit Bianca și Marian de la Insula Iubirii, înainte de a pleca în Thailanda!
Stirile Kanal D
O nouă pistă în căutarea lui Emil Gânj. Criminalul s-a întâlnit cu un cioban și i-a furat mâncarea
Kfetele
Marco, fiul regretatului mare campion mondial WBO, Mihai Leu, i-a adus un omagiu tatălui său! Totul s-a întâmplat la doar câteva săptămâni de la trecerea în neființă a sportivului
RadioImpuls
Procurorul general italian, declarații noi pentru DPA: Rezultatele expertizei tehnice în cazul lui Felix Baumgartner pot dura până la două luni
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. Ştrulă: – Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci dragoste?
Descopera.ro
Test de cultură generală. Ce sunt liniile create pe cer de avioane?