Primarul din Sf. Gheorghe, de Ziua Maghiarilor: Fiecare cetățean român trebuie să înțeleagă că noi nu suntem imigranți

Primarul din Sf. Gheorghe, de Ziua Maghiarilor: Fiecare cetățean român trebuie să înțeleagă că noi nu suntem imigranți
Publicat: 15/03/2014, 18:13
Actualizat: 29/07/2014, 16:51

Primarul din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a spus, în discursul ținut la manifestările organizate în municipiu de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, că în 15 Martie maghiarii trebuie să își pună întrebarea dacă sunt destul de curajoși pentru a-și cere drepturile, de a rămâne pe pământul natal sau de a le aduce aminte celor care în urmă cu 95 de ani au promis autonomie că promisiunile nu se prescriu.

Antal a subliniat că, indiferent dacă reprezentanții comunității maghiare sunt sau nu la guvernare, ei întotdeauna trebuie să lucreze ca autonomia Ținutului Secuiesc să se realizeze, ca limba maghiară să devină oficială în Ținutul Secuiesc, ca această regiune să fie una prosperă și bogată.

„Acestea sunt țelurile noastre și pentru realizarea lor trebuie să muncim, fie că plouă, fie că bate vântul”, a spus el.

Primarul a precizat că în fiecare an s-a spus și se va repeta dacă va fi necesar că maghiarii nu se tem, pentru că știu că pe teamă nu se poate construi un viitor și că fiecare cetățean român trebuie să înțeleagă că maghiarii nu sunt imigranți veniți dintr-o țară săracă.

„Vom repeta până când fiecare cetățean român, indiferent că ne iubește sau nu, va înțelege că noi nu suntem imigranți, nu am imigrat în România dintr-o țară săracă în speranța unei vieți mai bune. Acesta este pământul nostru natal, noi nu ne-am mișcat de aici, doar granițele s-au mișcat deasupra capului nostru”, a adăugat edilul.

Ulterior, Antal Arpad a precizat, pentru jurnaliști, că este responsabilitatea celor care conduc România să adopte legi prin care maghiarii se pot simți confortabil.

„Mesajul principal al discursului meu este că noi nu suntem niște imigranți, care am venit dintr-o țară săracă cu speranța de a primi aici, în România, bunăstare. Noi stăm aici de peste o mie de ani, pe pământul nostru natal, doar granițele s-au mișcat peste capul nostru. Eu cred că este responsabilitatea celor care conduc această țară să adopte legi prin care noi ne putem simți confortabil. Nu vrem să facem absolut nimic împotriva românilor, vrem să trăim împreună cu ei în bunăstare, în pace. Vrem legi care ne permit să luăm decizii pentru comunitatea noastră”, a subliniat edilul.

Peste 10.000 de persoane au participat, sâmbătă după-amiază, la manifestările organizate la Sfântu Gheorghe de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, secretarul de stat în Ministerul de Externe ungar Nemeth Zsolt spunând că maghiarii se pot baza pe sprijinul Ungariei în obținerea autonomiei.

Manifestările de la Sfântu Gheorghe au început cu un marș din două direcții spre centrul orașului, respectiv din zona gării și din cartierul Simeria, la care au participat aproximativ 100 de călăreți din grupurile păstrătoare de tradiții ale husarilor, fanfare, cercetași, alături de autorități locale și localnici.

Marșul a fost urmat, în Piața Libertății, de inaugurarea unui tablou panoramic de 43 de metri lungime, cu imagini în memoria lui Gábor Áron.

La manifestare au participat, potrivit organizatorilor, peste 10.000 de persoane, centrul municipiului fiind împodobit cu cocarde în culorile roșu-alb-verde, iar participanții au desfășurat un steag secuiesc de 250 de metri și un steag maghiar, tot de 250 de metri lungime.

În acest an, invitatul principal al manifestării a fost Nemeth Zsolt, secretar de stat în Ministerul de Externe al Ungariei, care, în discursul rostit în fața mulțimii, a invocat faptul că mesajul de la 1848, și anume „să fie pace, libertate și înțelegere”, este actual și în zilele noastre.

Totodată, el a subliniat că libertatea înseamnă drepturi, iar acolo unde există drepturi există și libertate.

Nemeth a vorbit și despre problema autonomiei, subliniind că pentru realizarea acestui scop maghiarii se pot baza pe sprijinul Ungariei.

Formațiunile maghiare au organizat împreună, la Sfântu Gheorghe, sărbătoarea zilei de 15 Martie, Ziua Maghiarilor de Pretutindeni.

Kiss Edit, [email protected]

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a ajuns „Regele Cripto” al Canadei, care trăia în vile de lux și conducea...
Casa Regală a Marii Britanii ascunde un secret total neașteptat de peste 90 de ani
FOTO. Apariția incendiară a cele mai sexy jucătoare de volei din lume
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Bizara poveste a lui Kaitlin. Logodnicul ei a făcut infarct în ziua nunții, iar apoi...
Șoc în România! O mireasă s-a îndrăgostit de artistul care i-a cântat la nuntă și...
Care este cea mai sănătoasă carne din lume, potrivit experților în nutriție. Surpriza de pe...
O turistă din Marea Britanie, şocată de cât costă o cafea în Cluj-Napoca. "Doamne, e...
O cunoscută influenceriță și-a pus sora geamănă să o înlocuiască la serviciu pentru a putea...
Care este starea de sănătate a premierului Slovaciei după ce a suferit o nouă intervenție...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Rusia a câştigat mai mult teritoriu în 2024 decât a pierdut în timpul contraofensivei ucrainene....
A fost GĂSIT un alt PĂMÂNT? Cât de aproape se ASCUNDE PLANETA?
Avertisment pentru toți cei cu telefoane mobile. Acest lucru este total interzis
Semnele care pot anunța un nou război mondial. Biblia cuprinde o parte dintre ele
Ce cadou a putut să îi facă un mire proaspetei sale soții, în noaptea nunții....
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Patrick crede că Roberta nu îl place pe Sebastian! Ce spune concurenta despre această situație:...
Cine este celebrul artist care s-a iubit cu femeia căreia i-a cântat la nuntă?! Cântăreţul...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
De ce vrea cea mai bogată femeie din Australia ca portretul ei să fie eliminat...
×