SUA se tem că Rusia ar putea invada militar Ucraina, însă nu pot estima intențiile lui Putin

SUA se tem că Rusia ar putea invada militar Ucraina, însă nu pot estima intențiile lui Putin
Publicat: 28/03/2014, 19:10

Oficialii americani familiarizați cu cele mai recente evaluări ale agențiilor secrete din SUA susțin că o invazie în Ucraina poate avea loc fără niciun avertisment, pentru că Rusia și-a trimis deja trupele necesare unei astfel de operațiuni. Viteza cu care Rusia a declanșat acest efort militar a trezit temeri peste Ocean, mai ales că agențiile secrete americane au mari probleme în a previziona intențiile președintelui rus Vladimir Putin, relatează Wall Street Journal.

Mișcările de trupe și camuflarea lor sugerează că Putin își pregătește forțele, în caz că se decide să nu se oprească doar la preluarea Crimeei și să intre și mai mult în teritoriul ucrainean. Totuși, nu este încă clar dacă Putin are un astfel de plan sau dacă are orice fel de plan.

„E vorba de o problemă de intenții de leadership. Cui îi spune Putin ce planuri are? Este evident că el își pregătește terenul, în caz că vrea să intre mai adânc. Întrebarea este dacă s-a luat o decizie politică în acest sens”, a declarat un înalt oficial al administrației Obama.

Americanii estimează că Rusia și-a poziționat aproape 50.000 de trupe pentru posibile operațiuni, inclusiv pe cele din Crimeea. Ucrainenii le estimează la aproape 100.000, însă un oficial american a declarat că această cifră este mult prea mare.

„Nu cifrele contează cel mai mult. Au oricum destul ca să pătrundă acum și într-o compoziție care este periculoasă. Ceea ce contează este intenția. Și nu avem habar care este ea”, a spus oficialul american.

Un oficial militar de la Pentagon declară că armata SUA este îngrijorată de faptul că rușii au adus la granița cu Ucraina linii de aprovizionare care includ hrană și piese de rezervă, ceea ce ar putea susține și un exercițiu militar, dar și o incursiune în estul Ucrainei.

„Au adus pe poziții capabilitatea, capacitatea și pregătirea de care au nevoie în caz că aleg să declanșeze o nouă agresiune”, spune oficialul de la Pentagon.

Deși Rusia susține că toată desfășurarea de forțe are drept justificare un exercițiu militar, oficialii americani spun că nu există nicio dovadă că un astfel de exercițiu chiar are loc.

Între timp, agențiile de spionaj americane se chinuiesc să intercepteze comunicații în care liderii, comandanții sau militarii ruși să dea indicii despre planurile lor militare, spun oficialii SUA. Sunt folosite atât surse de imagine, cât și surse umane, însă rușii se pricep foarte bine să ascundă aceste intenții, spun oficialii americani.

Cu toate acestea, ministrul Apărării din Rusia, Serghei Șoigu, i-a spus secretarului american al Apărării, Chuck Hagel, că Rusia nu are niciun plan de a invada Ucraina. Totuși, americanii se tem că nu Șoigu are ultimul cuvânt de spus despre planurile militare ale Rusiei. Această temere a fost exprimată și de către ministrul Apărării din Marea Britanie, Philip Hammond, și de către contraamiralul John Kirby, purtătorul de cuvânt al Pentagonului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Indicatorul rutier pe care puțini șoferi îl cunosc. Ce trebuie să faci și unde poate...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
27 aprilie aduce cea mai bună veste pentru pensionarii din România
Românca care a ajuns la 100 de ani. SECRETUL ei pentru o viață mai lungă!...
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
3.500 DE LEI în fiecare lună pentru aceşti români. KLAUS IOHANNIS a promulgat legea deja
Un restaurant românesc, extindere fără precedent. Se bate cu marile fast food-uri
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Bob Lazar: Zona 51 și Farfuriile Zburătoare