Bănicioiu spune că pacienții ar putea avea acces, anul acesta, la noile medicamente compensate

Bănicioiu spune că pacienții ar putea avea acces, anul acesta, la noile medicamente compensate
Publicat: 04/04/2014, 13:42
Actualizat: 11/02/2019, 19:43

„Anul 2014 trebuie să fie punct final pentru toate procedurile privind noua listă de compensate și gratuite. Asta înseamnă să avem un mecanism complet, final, care să asigure accesul la molecule noi pe piața românească. Cred că împreună putem ajunge la o formulă foarte bună, îmi doresc ca acest mecanism pentru accedere pe piață și, mai ales, pe piața de compensate să fie terminat într-un timp cât mai scurt. Îmi doresc ca anul 2014 să fie un punct final al acestor dezbateri. Indiferent dacă la iarnă sau anul viitor vor fi alți miniștri ai Sănătății, important este ca împreună să lăsăm un mecanism care să fie predictibil, să permită un accees continuu, să fie sustenabil și să aibă efecte terapeutice scontate pentru pacienți”, a spus ministrul Sănătății.

Bănicioiu a precizat că, pentru realizarea noi liste de compensate și gratuite și introducerea moleculelor noi, va lucra împreună cu Agenția Națională a Medicamentului (ANM). „Soluția cea mai bună este ANM, care se ocupă de la certificare și cred că poate și încheia procesul respectiv, având în vedere că are și expertiza, dar și posibilitatea de a funcționa, și oamenii”, a mai spus ministrul Sănătății.

Demnitarul a adăugat că este adeptul unui mecanism nou în România privind actualizarea listei cu medicamente compensate și gratuite, care să se actualizeze continuu. „Sunt adeptul unui mecanism total nou în România, care să fie continuu, susținut și sustenabil, de introducere a terapiilor noi. Când spun un mecanism continuu, mă refer la o evaluare timpurie, în același interval cu țări care deja fac acest lucru și au expertiză în domeniu”, a explicat el.

Potrivit lui Bănicioiu, procesul trebuie să fie predictibil și agreat de industria farma, pentru că, în felul acesta, se va ști ce nevoi are sistemul și pe ce se bazează el. În acest context, el a menționat, ca variantă, compensarea condiționată a medicamentelor, în funcție de eficiența lor.

„Modelele din UE sunt cele mai la îndemână. Industria farmaceutică este destul de familiarizată cu ele, mă refer la cele așa-numite ‘management entry agreement’, care, de fapt, reprezintă alternativa simplă și rapidă pentru a da accesul pacienților la medicamente noi, dar și faptul că producătorul sau ca producătorul să fie în parteneriat cu sectorul public, adică cu cel care plătește aceste terapii. Este, practic, o asumare de riscuri legate și de utilizarea în viața de zi cu zi, dar și cele legate de costuri. Cred că putem lansa în dezbatere, nu sunt lucruri noi, sunt lucruri verificate și care funcționează în alte părți. Acorduri de preț-volum, de exemplu, ar fi una dintre posibilitățile care pot include și mecanismul de pay-back, evident corelate cu clawback. (…) Se stabilește, practic, un preț pentru medicament și un buget, urmând ca producătorul să furnizeze medicația la prețul agreat de care are nevoie fără nicio restricție, urmând ca în cazul în care bugetul este depășit, să suporte și depășirea de buget. O altă modalitate pe care v-o propun ca și discuție: acordurile bazate pe beneficiile terapeutice. Și acest tip presupune practic compensarea condiționată. Se iau în calcul rezultatele studiilor observaționale. Plata în funcție de rezultate, iarăși un tip de acord care ar putea funcșiona: se compensează doar costul tratamentului pentru pacienții care răspuns pozitiv terapiei. Costul tratamentului pentru pacienți ca nu răspund terapiei este suportat de către producător”, a mai explicat Bănicioiu.

Ministrul a precizat că, la nivel european, există acorduri formale între producători și organizațiile ce suportă costurile terapiei (sistemul public ori asiguratorii), acorduri care au ca scop distribuirea între cele două părți a riscului financiar asociat terapiilor cu noile medicamente. Scopul final al acestor acorduri sau parteneriate este creșterea accesului pacienților la noile variante de tratament, chiar și în condițiile în care bugetele disponibile sunt limitate.

„Acordurile sau parteneriatele de «distribuire a riscului» pot lua diferite forme, cum ar fi acorduri preț-volum, «rezultat garantat» (prin care medicamentul este compensat în măsura în care produce efectele terapeutice scontate), programe de management a unor boli, scheme de acces la tratament etc. Ca arie de acoperire, aceste acorduri sunt folosite în majoritatea statelor membre UE”, a afirmat Nicolae Bănicioiu.

Introducerea noii liste de medicamente compensate a fost amânată în mai multe rânduri, ultimul termen nerespectat fiind 1 aprilie 2014.

După anul 2008, în România, pacienții nu au mai avut acces, în regim compensat, la tratamente noi.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Măcelarul din Teheran a murit! Drag popor al Iranului, bucură-te!". Cine sunt iranienii fericiți că...
Reacția virală a unei turiste din Marea Britanie când a văzut cât costă o cafea...
FOTO. Cea mai bogată româncă are o avere de peste 800.000.000 de euro și arată...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
VIDEO „Vezi că te bat”. Miron Cozma s-a îmbrâncit cu liderul Asociației Victimelor Mineriadelor, după...
Oana Roman a făcut o gafă colosală şi a fost taxată imediat: 'Se vede clar...
Cum a aflat Monica Tatoiu că are CANCER! „Pierd un litru de sânge la trei...
ANIMAŢIE. "Nu pot să vă spun ce am văzut, băiatul ardea". Trei prieteni, cursă nebună...
Breaking news despre Florin Piersic!
Care este singurul tip de carne complet interzis în România! Ce pățești dacă mănâci așa...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Când intri pe autostradă, dai semnal STÂNGA sau DREAPTA? Ce semnale luminoase sunt impuse de...
Curtea Penală Internaţională solicită mandate de arestare pentru premierul Netanyahu şi Yahya Sinwar - liderul...
O PREDICȚIE extraordinară a lui EINSTEIN, tocmai a fost CONFIRMATĂ
Se schimbă buletinele în România. Când se emit noile cărți de identitate
Mesaje si felicitări de Sf. Constantin și Elena 2024 cu „La mulți ani”. Cele mai...
Bunicul Florentinei, fata ucisă la Sibiu, detalii șocante! "Nu a..."
Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia...
Ei sunt cei trei tineri care au murit în cumplitul accident din Iași. George și...
BANCUL ZILEI: - Bulă, cocoșul tău de ce nu cântă dimineața? - Pentru că este...
Victorie pentru Julian Assange! Decizia luată de judecători în procesul împotriva extrădării în SUA
×