Oficial SUA: Ne angajăm să apărăm România

Oficial SUA: Ne angajăm să apărăm România
Publicat: 10/04/2014, 22:32

„Suntem foarte îngrijorați de derularea evenimentelor din Crimeea, de mișcările agresive ale Rusiei și de lipsa de respect față de suvernaitatea Ucrainei. Ne gândim la o gamă largă de măsuri pentru a consolida încrederea în rândul aliaților noștri”, a precizat Duane Butcher, rugat să comenteze declarația ministrul de Externe, Titus Corlățean, care a cerut „o deplasare către est a capacităților militare ale NATO”.

„Este important ca România să înțeleagă că pentru noi Articolul 5 este sacrosanct, pentru America și pentru restul Alianței. Ne angajăm să apărăm România”, a mai spus Butcher.

În ceea ce privește numirea unui ambasador american la București, însărcinatul cu afaceri a spus că este „un job foarte important și trebuie să avem un proces foarte minuțios de alegere a unui ambasador”.

România, „foarte îngrijorată” de evoluția situației în Ucraina, cu care se învecinează, așteaptă de la NATO o reorganizare a capacităților sale militare către Europa de Est, a declarat joi pentru AFP ministrul român de Externe Titus Corlățean.

„România, în calitate de frontieră estică a Uniunii Europene și a NATO, se află în prima linie și noi suntem extrem de preocupați și îngrijorați de evoluția situației în Ucraina, care are implicații serioase asupra securității internaționale”, a insistat ministrul în cadrul unui interviu.

România, fostă membră a blocului comunist și devenită membră NATO în urmă cu zece ani, „are așteptări concrete de reorganizare și deplasare către est a capacităților militare ale NATO (…) la fel ca în domeniile maritim, aerian și terestru”, a adăugat el.

O reorganizare cu atât mai necesară cu cât România va găzdui începând din 2015 scutul antirachetă al Alianței Nord-Atlantice, un dispozitiv care nemulțumește profund Moscova.

Ministrul nu a vrut să dezvăluie ce reorganizări concrete sunt discutate în prezent, dar s-a bucurat de sosirea avioanelor americane F-16 care efectuează în acest moment exerciții cu armata română.

„Spațiul Mării Negre trebuie să fie pe primul loc în priorităților NATO și UE”, potrivit lui Corlățean.

După „anexarea” Crimeei de către Rusia, „o încălcare evidentă a dreptului internațional”, poziția UE și NATO „trebuie să fie foarte fermă pentru a opri orice eventual risc de contagiune (cu scenariul Crimeei, n.red.) către Odessa (sudul Ucrainei) sau către Transnistria”, a insistat ministrul român.

Totodată, Corlățean a apreciat că Rusia trebuie să fie atentă la solicitările Uniunii Europene în privința crizei din Ucraina deoarece și ea este dependentă de piața europeană pentru a exporta gaz.

„În discursul public, accentul se pune deseori pe dependența Europei de gazul rusesc dar realitatea este mai complexă deoarece Rusia este și ea dependentă de piața europeană” pentru a-și distribui producția, a subliniat Corlățean.

„Să te orientezi către alte piețe nu este simplu, este un proces complex, care implică mai multe costuri și Rusia are interesul de a fi atentă la solicitările UE”, a adăugat el.

Contrar altor țări UE, România nu este foarte dependentă – între 10 și 20 la sută în funcție de an – de gazul rusesc.

Corlățean a declarat că înțelege pozițiilor altor state dependente de Moscova pentru aprovizionarea cu gaz dar „marile principii și valorile fundamentale ale dreptului internațional nu se pot negocia (…) din motive economice”.

Dacă Rusia alege escaladarea, „opțiunea sancțiunilor economice din partea Uniunii Europene rămâne valabilă”, a adăugat el, în timp ce separatiștii proruși ocupă în continuare clădirile oficiale din estul Ucrainei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Meteorologii Accuweather anunță o vară ciudată în România. Temperaturi anormale în București
FOTO. Transformarea incredibilă a lui Valentin Ceaușescu, la 76 de ani! Viața grea de după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
A plecat în vacanță în Spania și a dispărut fără urmă. Ana Maria i-a trimis...
Cu 10 lei poți să trăiești cu ochii tăi o călătorie splendidă în trecut. Istoria...
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă...
Minunea din grădina unui sătmarean. Fructele sale ajung să cântărească şi 140 de grame şi...
Se spală în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Accident sau sinucidere? Un bărbat a decedat în a treia zi de Paște, după ce...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Vladimir Putin a fost învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce declaraţii a...
Adevărul despre FIOROȘII T-REX! S-a aflat ABIA ACUM
A MURIT MARELE ACTOR român. Durere imensă pe scena teatrului românesc: Timpul are şi el...
Un leac face mari minuni. Ajută după mesele încărcate de Paște
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Suferința prin care a trecut Mihai Onilă când a auzit că fiica lui se va...
Pepe, mesaj cu subînțeles pentru Raluca Pastramă? Artistul stârnește controverse cu noua piesă „Pasăre de...
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e...
Satelitul care a orbitat Pământul nedetectat timp de 25 de ani