Ministerul Sănătății va compensa integral medicamente pentru cancer, epilepsie și boli endocrine

Ministerul Sănătății va compensa integral medicamente pentru cancer, epilepsie și boli endocrine
Publicat: 17/04/2014, 19:24
Actualizat: 05/02/2019, 09:22

Conform unui proiect de hotărâre de guvern postat, joi, pe site-ul ministerului, în vederea dezbaterii publice, lista cuprinzând denumirile comune internaționale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asigurații, cu sau fără contribuție personală, pe bază de prescripție medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate se va completa cu Stiripentol, denumirea comună internațională utilizată în tratamentul epilepsiei. Este vorba despre compensare integrală în cazul pacienților care beneficiază de tratament ambulatoriu.

Tot de compensare integrală vor beneficia pacienții care suferă de afecțiuni endocrine (gușă endemică, insuficiență suprarenală cronică, diabetul insipid, mixedemul adultului, tumori hipofizare cu expansiune supraselară și tumori neuroendocrine) pentru produsul Pasireotidum.

Nouă produse destinate tratamentului oncologic al pacienților incluși în programele naționale de sănătate cu scop curativ în tratamentul ambulatoriu și spitalicesc vor fi, și ele, compensate integral. Acestea sunt: Clofarabinum, Nelarabinum, Decitabinum, Trabectedinum, Ofatumabum, Dasatinibum, Nilotinibum, Everolimus și Ruxolitinibum.

Sublista cu denumiri comune internaționale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asigurații în regim de compensare 100% este completată de Ambrisentanum, pentru hipertensiunea pulmonară.

Tafamidis, destinat tratamentului medicamentos al bolnavilor cu boli neurologice degenerative – scleroză laterală amiotrofică, va fi și el inclus pe lista compensatelor.

Vor mai beneficia de compensare sută la sută Bosentanum (scleroză sistemică și ulcere digitale evolutive), Romiplostimum (purpura tromocitopenica imună cronică la adulții splenectomizați si nesplenectomizați) și Sapropterinum (pacienți adulți și copii cu hiperfenilalaninemie diagnosticați cu fenilcetonurie sau deficit de tetrahidrobiopterina -BH4).

Tot compensare integrală va fi acordată pentru Plerixafor, utilizat în cazul transplatului medular.

Președintele Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (ANMDM), Marius Savu, declara, marți, la conferința MEDIAFAX cu tema „Bolnavul cu epilepsie, de la integrarea socială la accesul la tehnici terapeutice noi”, că un număr de 14 medicamente pentru care nu există alternativă terapeutică, printre care și cele pentru boala Dravet, vor fi incluse pe lista de compensate din luna mai, cel mai târziu iunie.

„Vorbim depre epilepsiile rare, mai ales boala Dravet, care au nevoie urgentă de alternativă terapeutică, așa-numitele medicamente orfane, și pentru care vom introduce pe listă primele medicamente cel mai târziu la începutul lunii iunie”, a spus Savu.

De asemenea, ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, declara că suma alocată pacienților cu epilepsie în acest an era insuficientă și în acest sens s-au primit mai multe sesizări, astfel că s-a decis creșterea acesteia de la 2,66 milioane de lei la 4,65 milioane de lei.

„În momentul de față, știu că pentru tratamentul epilepsiei rezistente s-a alocat o sumă insuficientă. Am primit mai multe sesizări. Costurile sunt ridicate: pentru micro-intervenții chirurgicale, costul este de 32.500 de lei per pacient, pentru implantul unui stimulator, peste un miliard (de lei vechi, n.r.) Evident că familia nu poate să acopere aceste costuri, iar statul trebuie să ofere soluții. Voi crește această sumă de la 2,66 milioane de lei, vom mări la 4,65 milioane, deci o creștere la 60 la sută. Sper să reușim să acoperim costurile pentru toți cei care sunt în această situație. Sper să fie primul an în care să îi cuprindem pe toți. Știu că sunt multe alte chestiuni, și cele de medicație nouă”, a spus ministrul Sănătății.

Tot Bănicioiu a anunțat, joi, că noua listă de compensate va fi evaluată în totalitate, dar până atunci, din luna mai, pacienții cu boli rare fără terapie în ultimii ani vor beneficia de medicamente compensate.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
Ea este noua iubită a lui CRBL! Și-a găsit alinarea în brațele unei puștoaice, după...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Criminalul de 16 ani din Crângași avea porecla "Beleaua" și era în atenția poliției. Ce...
Din ce face bani presupusul iubit al Simonei Halep? Are 57 de ani şi o...
DUREROS! Semnele cu care a rămas Oana Lis după CANCERUL DE PIELE
Vremea 20 mai - 17 iunie 2024. Val de ploi, vijelii și grindină în mai...
El este bărbatul ucis cu sânge rece în Crângași! Cei doi ucigași l-au snopit în...
Noi ajutoare pentru români! Ministrul Muncii a anunțat două proiecte în valoare de 85 de...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Cât costă cel mai ieftin Duster 2024? Mai e SUV-ul MULT-IUBIT de români?
Volkswagen renunţă la planul de a trece la maşini complet electrice. Gigantul german este surprins...
Descoperire IMPORTANTĂ făcută de astronomii din ROMÂNIA! Este de valoare mondială
Marele actor a încetat din viață din cauza unui stop cardio-respirator. Moartea lui a îndoliat...
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Andreea Tonciu, dezvăluiri neașteptate despre mama sa! Ce pedepse primea diva când era mică: „Nu...
"Cumva bănuiam ceva". Anca Dumitra, declarații despre sarcină. Emoțiile prin care trece în această perioadă
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Un tablou de Monet, vândut cu aproape 35 de milioane de dolari la o licitație
×