Primul proces câștigat împotriva unei companii care exploatează gaze de șist prin FRACTURARE HIDRAULICĂ. O familie din SUA a câștigat milioane de dolari despăgubire

Primul proces câștigat împotriva unei companii care exploatează gaze de șist prin FRACTURARE HIDRAULICĂ. O familie din SUA a câștigat milioane de dolari despăgubire
Publicat: 28/04/2014, 15:37
Actualizat: 11/01/2020, 14:31

Potrivit celor doi soți, exploatarea gazelor de șist a dus la otrăvirea apei din sol, la poluarea aerului, dar și la îmbolnăvirea animalelor pe care Bob și Lisa Parr le creșteau în ferma situată în apropierea locului în care se făcea exploatarea, notează Business Insider.

Plângerea împotriva Aruba a fost depusă în 2008, iar procesul a început în 2011. „Multe studii au arătat efectele adverse asupra sănătății celor care locuiesc în apropierea acestor sit-uri, dar aceste descoperiri nu au schimbat nimic până acum. Verdictul în acest proces, însă, schimbă regulile jocului”, a declarat avocatul soților Parr, pentru Ktre.com.

Compania Aruba Petroleum a fost amendată în 2011 și 2012 pentru încălcarea normelor pentru poluarea aerului în zona în care locuia familia Parr, lucru care i-a ajutat în proces pe cei doi soți.

Inițial, familia a cerut daune în valoare de 9 milioane de dolari, însă acestea au fost reduse la 3 milioane. Compania petrolieră a anunțat că va face recurs.

Acest caz va stabili un precedent în SUA. Alte persoane și organizații ar putea deschide acum procese împotriva companiilor care exploatează gaze de șist.

Un studiu realizat în 2013 arată că apa nu este poluată în toate zonele în care se face fracturare hidraulică. Acest lucru depinde de tehnicile și materialele folosite, dar și de structura geologică a locului. Un nou studiu legat de impactul asupra mediului al exploatării gazelor de șist va fi finalizat în acest an de Agenția pentru Protecția Mediului din SUA.

În ceea ce privește poluarea aerului, o cercetare din 2008 arată că, în acel an, în urma activităților de extragere a gazelor de șist din SUA, în aer au fost emise 49 milioane de tone de metan.

În România, Chevron a obținut avizul pentru explorarea de gaze de șist

Compania Chevron a obținut, la sfârșitul lunii martie, acordul de mediu pentru cel de-al patrulea perimetru deținut în județul Vaslui, în baza căruia va putea face explorare pentru gazele de șist la Puiești, Agenția pentru Protecția Mediului emițând documentul după ce nu a primit nicio contestație la acest proiect, potrivit Mediafax.

Proteste față de explorarea și exploatarea gazelor de șist au avut loc și în București, Arad, Cluj-Napoca și Timișoara.

Sonda de explorare de la Puiești va fi amplasată la 1,4 kilometri de cea mai apropiată localitate și la 300 de metri față de pârâul Tutova. Suprafața luată în concesiune de compania petrolieră este de aproximativ două hectare.

Chevron mai deține alte trei acorduri de mediu în județul Vaslui, obținute în urmă cu un an, pentru explorarea gazelor de șist în localitățile Siliștea – Pungești, Păltiniș – Băcești și Popeni – Găgești. De asemenea, compania petrolieră a obținut, în baza acordului de mediu și a altor avize de la alte autorități, și prima autorizație de construire pentru amenajarea platformei pe care urmează să fie montată sonda de explorare de la Siliștea – Pungești. Autorizația a fost acordată de Consiliul Județean Vaslui la începutul lunii octombrie 2013, lucrările de amenajare a platformei fiind începute efectiv în 2 decembrie 2013.

După ce compania Chevron a obținut, în 3 octombrie 2013, autorizație de construire pentru amplasarea în județul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de șist în România, la Pungești au avut loc mai multe proteste, ultimele acțiuni de acest fel desfășurându-se în 18 martie, când zeci de localnici din Siliștea și Armășoaia au ieșit în stradă în încercarea de opri o coloană de autotrenuri care se îndrepta spre perimetrul deținut de Chevron.

Adrian Popa
Adrian Popa este Editor of the Day la Gandul.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
FOTO. Cât de frumoasă e iubita milionarului care a fost timp de 8 ani amantul...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în prima zi de Paște. Ritualuri pentru sănătate și belșug în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cutremur în Prima zi de Paște! Unde a avut loc și ce magnitudine a înregistrat
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Inventatorul REVOLVERULUI avea o PERSPECTIVĂ NEOBIȘNUITĂ asupra PĂCII!
ROMÂNII, VERIFICAȚI chiar în ziua de Paște. Ordinul care se aplică DEJA în toată România
Șapte reguli care te vor ajuta să economisești mulți bani
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Elisabeta I, Regina Fecioară sau Gloriana