Băsescu, după descinderea lui Ponta la Patriarhie: „Preafericitul Daniel este un tip foarte pragmatic, are nevoie de bani”

Băsescu, după descinderea lui Ponta la Patriarhie: Preafericitul Daniel este un tip foarte pragmatic, are nevoie de bani
Președintele Traian Băsescu a comentat despre întâlnirea premierului Victor Ponta cu Patriarhul Daniel, că este clar că se încearcă apropierea preoților de partide.
Publicat: 01/05/2014, 16:25

Președintele Traian Băsescu a comentat, joi, despre întâlnirea premierului Victor Ponta cu Patriarhul Daniel, că este clar că se încearcă apropierea preoților de partide și a arătat că Preafericitul este „un tip foarte pragmatic”, care are nevoie de bani să își termine Catedrala.

Traian Băsescu a spus, la B1, că a avut o discuție cu Patriarhul Daniel, în cadrul ceremoniei de la Palatul Cotroceni de marți, în care a decorat mai mulți prelați.

Întrebat dacă au vorbit despre implicarea Bisericii în politică, Traian Băsescu a răspuns: „Nu i-am spus, că nu poți să-i ceri Preafericitului, asta e abordarea. Dar știu cum a procedat în alte situații, și când era Mitropolit al Moldovei, și de când este Patriarh și nu a lăsat Biserica să se implice sau nu a stimulat Biserica să se implice și a atenționat întotdeauna înainte de campanie preoții, să nu se implice. Că s-au implicat, e altă socoteală”.

Președintele a continuat: „Pe de altă parte, Preafericitul este un tip foarte pragmatic. Adică are nevoie de bani să își termine Catedrala Mântuirii Neamului, se zbate pentru mase, să aibă bună relație cu majoritatea. Este clar că se încearcă apropierea preoților de partide, însă eu cred că marea majoritate vor rămâne deasupra bătăliei politice”.

Șeful statului a explicat că acțiunea de la Palatul Cotroceni, de decorare a mai multor prelați, a fost planificată de mult.

„Nu a fost contrareacție (la întâlnirea premierului Ponta cu Patriarhul Daniel – n.r.), pentru că era de mult planificată”, a declarat Traian Băsescu, precizând că a decorat mitropoliții și episcopii din străinătate.

Premierul Victor Ponta a declarat agenției MEDIAFAX că s-a întâlnit, luni, cu Patriarhul Daniel, alături de ceilalți lideri USD, Liviu Dragnea, Gabriel Oprea și Daniel Constantin, dar și de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, fără a divulga subiectul discuției.

Întrebat dacă s-a discutat de o suplimentare de fonduri pentru construirea Catedralei Mîntuirii Neamului, Ponta a răspuns negativ.

Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, a declarat la rândul său pentru MEDIAFAX că întâlnirea de la Patriarhie face parte dintr-o tradiție în care Patriarhul invită oficialități, inclusiv pe guvernatorul băncii centrale, „la o masă după Paște”.

Potrivit consilierului, guvernatorul Mugur Isărescu este invitat permanent la această reuniune, mai ales că BNR a fost cea care, când legea îi permitea, a finanțat refacerea clădirii Patriarhiei.

Vasilescu a adăugat că și el a participat la o astfel de reuniune, în perioada fostului Patriarh Teoctist.

În urmă cu o lună, părintele Constatin Stoica, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române a declarat că totalul costului aferent lucrărilor de finalizare a Catedralei Mântuirii Neamului până la stadiul roșu-gri, fără tencuială, dar cu geamuri și uși, este de aproximativ 80 de milioane de euro.

Referitor la graficul de execuție a lucrărilor, Patriarhia a precizat că, în aprilie 2013, a fost finalizată construirea infrastructurii Catedralei Mântuirii Neamului, iar din toamna aceluiași an au început lucrările la suprastructura acesteia. Edificarea viitoarei catedrale patriarhale se estimează a fi terminată în anul 2016.

Potrivit Patriarhiei, în cei trei ani de la începerea lucrărilor de construire a Catedralei Mântuirii Neamului, sumele plătite către bugetul de stat, reprezentând impozite și contribuții sociale la salariile lucrătorilor de pe șantierul catedralei, TVA, acciză și alte taxe, au fost în valoare de peste 40 milioane de lei, respectiv 9 milioane euro.

Viitoarea catedrală patriarhală este construită din donații și cu sprijin financiar de la bugetul de stat și bugetele locale.

Prin Legea construirii ansamblului arhitectural Catedrala Mântuirii Neamului nr. 376 din 2007 se recunoaște caracterul național al proiectului Patriarhiei Române, considerat ca fiind necesar pentru cult și reprezentativ pentru credința majorității poporului român, care, la ultimul recensământ al populației din anul 2011, și-a declarat apartenența la Biserica Ortodoxă Română în proporție de 86 la sută, arată Patriarhia.

Această lege prevede că fondurile destinate construirii ansamblului arhitectural Catedrala Mântuirii Neamului vor fi asigurate de către Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române, de către Guvernul României, în limita sumelor alocate anual cu această destinație prin bugetul Ministerului Culturii și Cultelor, precum și de către autoritățile administrației publice locale.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Absolut toți românii sunt obligați. Legea a intrat deja în vigoare. Trebuie să-ți cedezi locul
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
O femeie a câștigat 1 milion de dolari la loterie de două ori în 10...