Băsescu: Până la numirea lui Patapievici la ICR, acesta era utilizat pentru acordarea de sinecuri

Băsescu: Până la numirea lui Patapievici la ICR, acesta era utilizat pentru acordarea de sinecuri
Publicat: 11/05/2014, 12:43
Actualizat: 06/06/2014, 12:07

Traian Băsescu a ținut să îi mulțumească lui Mircea Mihăieș, precizând că acesta a fost un director adjunct al Institutului Cultural Român care a făcut cinste nu numai Timișoarei, ci și României.

„A făcut, împreună cu Horia-Roman Patapievici, o excelentă echipă, care a adus ICR la un nivel de respect pe care nu l-a avut niciodată și care, după schimbarea lor de acolo, s-a prăbușit”, a susținut Traian Băsescu.

El a mai spus că faptul că Institutul Cultural Român, în timpul lui Mircea Mihăieș și a lui Horia-Roman Patapievici, a deținut președinția Organizației Institutelor Culturale din lume este semnul de respect pe care niciodată o instituție de cultură nu l-a primit în această lume a instituțiilor culturale.

Traian Băsescu a mai spus că a făcut referire în discursul său la ICR, pentru că și aceasta arată „intervenția brutală a politicului”.

„Până la numirea lui Roman Patapievici și a lui Mihăieș în fruntea Institutului, acesta era utilizat pentru acordarea de sinecuri. A fost prima dată, și o spun public, când am avut o conducere căreia eu, ca președinte, nu i-am cerut nimic. Nici să numească pe cineva la post, nici să traducă vreo operă de-a mea, că n-aveam, dar a fost lăsat Institutul, conducerea a impus atâta respect tuturor, încât nimeni nu a îndrăznit să le forțeze mâna, pentru că și-au făcut treaba excepțional”, a menționat șeful statului.

„Vine o putere cu 70%, fără respect, și spune: Se ia de la Președinție, se dă lege și se mută la Palralement, ca să stăm noi cu picioarele pe acest Institut, care are reprezentanțe în străinătate și, în loc să trimiți oameni reprezentativi ai culturii, în fruntea acestor reprezentanțe, sigur că s-au trimis și aici tot politruci. Asta înseamnă un stat care nu se respectă pe el și care face din politizare un mod de viață pe care îl impune unei populații care nu vrea lucrul ăsta”, a spus Băsescu.

Președintele Traian Băsescu a trimis, marți, președintelui Curții Constituționale, Augustin Zegrean, o cerere de soluționare a conflictului juridic de natură constituțională dintre prim-ministru, pe de o parte, și președintele României, potrivit unui comunicat al Președinției.

În sesizarea adresată Curții Constituționale de președintele Traian Băsescu se spune că premierul Victor Ponta a refuzat nemotivat să contrasemneze decretele de decorare pentru Horia-Roman Patapievici, Tania Radu, Mircea Mihăieș și Dan Croitoru, din fosta conducere a ICR.

Ulterior, Victor Ponta a spus că nu poate contrasemna pentru decorarea „unor indivizi care au gestionat greșit sau au deturnat bani publici”, iar unii dintre ei „au avut deseori opinii anti-românești sau chiar fasciste” și că, dacă președintele dorește să îi decoreze, o poate face, dar nu cu semnătura sa.

„Am două rezerve: prima rezervă este legată de faptul că, în baza raportului Curții de Conturi care a fost transmis mai departe către toate instituțiile competente, conducerea de atunci a ICR, așa spune Curtea de Conturi, nu spun eu, a folosit în mod greșit o mulțime de fonduri publice, deci să-i decorăm pe cei care au cheltuit prost banii publici sau chiar au deturnat mi se pare un lucru greșit. Și, în al doilea rând, erau acolo persoane care au făcut deseori declarații și au exprimat opinii anti-românești, chiar fasciste, nu exagerez, pentru că, dacă vă uitați la domnul, e un domn Mihăieș (Mircea Mihăieș – vicepreședinte ICR în perioada 2005 – 2012), dânsul e de extremă dreaptă, e un fascist bătrân așa, că nu credeam că mai există neonaziști în Europa, uite, există și în România. Or eu nu pot să contrasemnez decorarea unor indivizi care, pe de o parte, repet, au gestionat greșit bani publici și, pe de altă parte, exprimă poziții împotriva României. Dacă domnul președinte Băsescu dorește să-i decoreze, să o facă, dar nu cu semnătura mea”, a declarat Victor Ponta.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un român căutat de poliție a stat ascuns în Italia până când soția l-a dat...
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
La ce oră ajunge Lumina Sfântă în România! Va fi adusă de la Ierusalim în...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Ungurii au fost umiliți. Românii au câștigat procesul
Tragedie în sport. Fotbalist ucis la doar 21 de ani, în Hunedoara
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Henric al VIII-lea, regele care și-a ucis două neveste