Rusia plusează și ne amintește că avem români în Ucraina. „Poate garanta Occidentul drepturile lor?”. AVERTISMENTUL pentru R. Moldova

Rusia plusează și ne amintește că avem români în Ucraina. „Poate garanta Occidentul drepturile lor?. AVERTISMENTUL pentru R. Moldova
Publicat: 15/05/2014, 18:52
Actualizat: 27/01/2015, 21:46

Rusia va garanta integritatea teritorială a Republicii Moldova dacă această țară menține statutul de neutralitate și acordă un statut special regiunii separatiste Transnistria, a dat asigurări ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, într-un interviu pentru Bloomberg TV.

Întrebat, în contextul crizei din Ucraina, dacă Moscova ar garanta sau nu că teritoriile foste sovietice aflate în afara Rusiei nu vor fi anexate, Lavrov a afirmat:

„Referitor la Transnistria am spus foarte clar că suntem favorabili găsirii unei soluții care să respecte integritatea teritorială și suveranitatea Republicii Moldova, cu condiția ca Republica Moldova să își păstreze neutralitatea înscrisă în Constituție și cu condiția ca Administrația de la Chișinău să ajungă la un acord cu Tiraspolul ca Transnistria să aibă un statut special”.

„În privința Ucrainei, un exemplu foarte specific, nu voiam să se știe dar nu cred că este un secret, după ce situația din Crimeea a fost rezolvată așa cum a fost, după ce a avut loc referendumul și după ce nu am avut altă opțiune în afară de cea de a răspunde solicitărilor locuitorilor din Crimeea (…), a existat o inițiativă a Moscovei de a promova un fel de grup de susținere pentru Ucraina, format din Rusia, SUA, UE, în scopul de a-i ajuta pe ucraineni să inițieze dialogul la nivel național”, a continuat Lavrov.

„Am prezentat percepția noastră despre cum se poate desfășura acest dialog – descentralizare, federalizare (…); ideea centrală este substanța – modul în care aceste reforme mulțumesc toate regiunile, trebuie să fie o soluție care să satisfacă toate regiunile, limba rusă să fie respectată, să fie respectat un statut de neutralitate a Ucrainei din punct de vedere militar și politic. Am prezentat această propunere, iar apoi am scris în propunerea trimisă americanilor și europenilor că un stat ucrainean reformat în acest sens va fi garantat de Rusia, de Uniunea Europeană, de Statele Unite, de Consiliul de Securitate al ONU din punctul de vedere al suveranității și integrității. Din nefericire, nu am primit niciun răspuns la această propunere”, a precizat șeful diplomației ruse, acuzând Occidentul că încearcă doar să legitimeze actuala Administrație de la Kiev, fără a căuta o soluție de reconciliere națională.

„Poate Occidentul garanta drepturile minorităților rusă, maghiară și română?”

Lavrov a evitat să răspundă dacă Rusia intenționează să anexeze alte regiuni din Ucraina, condiționând evoluția situației de respectarea drepturilor etnicilor ruși, români și maghiari de pe teritoriul ucrainean, conform unui interviu acordat Bloomberg TV. Întrebat dacă Rusia poate garanta că regiunile din estul și sudul Ucrainei nu vor fi anexate, Lavrov a răspuns:

„Poate Occidentul garanta că drepturile comunităților vorbitoare de limbă rusă, că drepturile etnicilor ruși, că drepturile etnicilor maghiari, cele ale etnicilor români, polonezi și ale altor minorități care trăiesc în Ucraina vor fi garantate? Ne poate garanta cineva că actuala coaliție (proeuropeană – n.red.) de la Kiev nu va susține idei neonaziste, așa cum face în prezent”, a răspuns Lavrov, acuzând Occidentul că susține Administrația „antirusă și antisemită” de la Kiev.

„În acest context, cred că nu trebuie să pornim de la premise artificiale, ipotetice că cineva ar urma să invadeze pe altcineva, ci de la problema substanțială a modului în care se vor simți aceste comunități”, a argumentat șeful diplomației ruse.

Întrebat dacă Ucraina poate deveni membră a NATO, Lavrov a răspuns:

„Aceasta nu ar fi doar o problemă pentru poporul ucrainean și pentru NATO, aceasta ar fi o problemă și pentru Rusia, pentru că am semnat o serie de acorduri cu state NATO conform cărora, inițial, Alianța nu se va extinde, apoi, după ce s-a extins contrar acordurilor, că nu vor fi forțe combatante substanțiale pe teritoriile noilor state membre, că nu va fi adusă infrastructură militară la frontierele Rusiei – toate aceste înțelegeri au fost încălcate într-un fel sau altul, iar încercările de admitere a Ucrainei în NATO ar fi foarte nefaste pentru întregul sistem de securitate european, iar Rusia se va opune clar, nu am nimic de ascuns”.

„Din punctul meu de vedere, totul a început mult mai devreme, în anii 1990, când NATO a stabilit că – în pofida tuturor declarațiilor despre sfârșitul Războiului Rece și despre faptul că nicio parte nu l-a câștigat – Alianța se poate considera un câștigător; dar în termeni practici, criza actuală a început, semințele acestei crize au fost sădite în anul 2008, în aprilie, în timpul summitului NATO de la București, când liderii NATO au afirmat, în declarația finală, că Georgia și Ucraina vor deveni membre ale Alianței”, a explicat Lavrov.

„Peste câteva luni, președintele georgian Mihail Saakașvili, care a primit cu multă emoție acest anunț dată fiind personalitatea sa, a decis că are mandatul de a invada propriul popor și că poate rezolva prin forță conflictul din Osetia de Sud. În mod clar, a fost motivat de aceste promisiuni făcute de NATO. Referitor la acest aspect, cum se întâmplă acum în Ucraina, Saakașvili, imediat după ce a făcut acest lucru, a început să distrugă monumente ale eroilor din al II-lea Război Mondial. Acest curent neofascist este foarte vizibil în contextul invitațiilor de aderare la NATO, în contextul politicilor celor care cred că Ucraina trebuie să adere la NATO”, a argumentat șeful diplomației ruse.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Absolut toți românii sunt obligați. Legea a intrat deja în vigoare. Trebuie să-ți cedezi locul
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
O femeie a câștigat 1 milion de dolari la loterie de două ori în 10...