Ponta pune în brațele PNL legea PSD care scapă 1.200 de primari de dosarele ANI : „Dacă e și domnul Iohannis între ei, înseamnă că e un lucru bun”

Ponta pune în brațele PNL legea PSD care scapă 1.200 de primari de dosarele ANI : Dacă e și domnul Iohannis între ei, înseamnă că e un lucru bun
Publicat: 25/06/2014, 12:15
Actualizat: 05/10/2015, 12:28

După ce Camera Deputaților, printr-un proiect de lege al PSD, i-a pus ieri la adăpost pe primarii și pe președinții de Consilii Județene de dosarele de incompatibilitate în care riscau să fie condamnați definitiv pentru conflict de interese, premierul Victor Ponta s-a declarat de acord, astăzi, cu acest demers.

„Dacă e și domnul Iohannis între ei înseamnă că e un lucru bun”, a replicat ironic prim-ministrul, întrebat de jurnaliști, la Parlament, care este opinia sa legată de votul parlamentarilor, în majoritate de la PSD.

După promulgarea legii, sute de dosare aflate deja pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție vor fi, practic, la un pas de decizii finale favorabile aleșilor locali, chiar dacă Agenția Națională de Integritate a câștigat până acum procesele. Contactat de gândul, președintele ANI, Horia Georgescu, a susținut că Agenției nu i s-a cerut niciodată punctul de vedere pe parcursul trecerii acestei legi prin Parlament. „E o nouă zi de marți la fel de neagră ca cea din decembrie”, a comentat Georgescu, arătând că în momentul promulgării legea va produce două efecte importante: dosarele aflate pe rolul instanțelor vor primi cel mai probabil decizii favorabile, iar verificările actuale ale ANI în cazul aleșilor locali care sunt și membri ai AGA în regii autonome locale vor fi blocate. Ca și în decembrie, când s-au votat două modificări ale Codului Penal care au scandalizat cancelariile occidentale, premierul Victor Ponta nu se afla în țară.

Planul PSD pentru a-i scăpa pe aleșii locali de sutele de procese pe care le au cu ANI pentru incompatibilitate (lista completă AICI, dar și de verificările în curs ale ANI estimate de aceștia la 1200 a fost votat de 147 de deputați PSD, 15 UDMR, 14 reprezentanți ai minorităților naționale, 13 PNL, 11 PC, 11 PPDD, 3 neafiliați și 1 PDL.

Astfel, din cei 73 de liberali, 60 s-au abținut, în timp ce 13 au votat favorabil (Daniel Chițoiu, Daniel Budurescu, Ion Cupă, Grațiela Gavrilescu, Andrei Gerea, Daniel Iane, Nicu Marcu, Alexandri Nicolae, Nichita Oros, Viorel Palașcă, Ion Pârgaru, Radu Stroe și Radu Zlati). Pentru a votat și un PDL-ist: Iulian Vladu. Din partea Puterii, s-au abținut doar Vasile Drăgușanu din partea PC și Niculinas Mocioi de la PPDD, în timp ce Cătălina Ștefănescu (PSD) nu a votat, deși a fost prezentă. Puteți verifica AICI cum a votat deputatul care vă reprezintă.

Proiectul a fost inițiat de 6 deputați PSD. Printre inițiatori se află Florin Iordache, cel care a coordonat în luna decembrie adoptarea, în secret în Comisia Juridică, a proiectelor de lege privind amnistia, grațierea și modificările la Codul Penal, dar și liderul grupului PSD din Camera Deputaților, Marian Neacșu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A venit anunțul TRIST despre Bruce Willis. Chiar fiica sa a dat vestea: A fost...
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii