Guvernul a modificat fără dezbatere Legea achizițiilor publice. După o ședință-fulger, a apărut „garanția de bună conduită” la contestarea licitațiilor

Guvernul a modificat fără dezbatere Legea achizițiilor publice. După o ședință-fulger, a apărut „garanția de bună conduită la contestarea licitațiilor
Publicat: 01/07/2014, 12:27
Actualizat: 19/03/2015, 19:39

Modificată sâmbătă prin ordonanță de urgență, fără dezbatere publică, Legea achizițiilor publice îi obligă de mâine pe toți contestatarii unei licitații să vină cu o sumă de bani drept garanție de bună conduită pe care o riscă în cazul în care contestația le este respinsă, dar și în situația în care aceleași companii decid să și-o retragă pe parcurs.

Potrivit ordonanței publicate luni în Monitorul Oficial, garanția va fi obligatoriu virată în contul bancar al autorității contractante sau va fi asigurată printr-o scrisoare bancară la momentul depunerii oricărei cereri, contestații sau plângeri fie la Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor, fie în instanță.

Cuantumul este stabilit prin OUG 51/2014 la 1% din valoarea estimată a contractului contestat, cu plafonări pentru anumite situații. Astfel: dacă valoarea estimată a contractului este mai mică de 400.000 de euro, atunci garanția este de 1%. În situația în care valoarea estimată a contractului este mai mică de 5.000.000 de euro, garanția reprezintă 1% din acesta, dar nu mai mult de 10.000 de euro. Pentru contracte mai mari sau egale cu 400.000 de euro, garanția se limitează la 25.000 de euro, iar dacă proiectul este estimat la peste 5.000.000 de euro se va plăti aceeași garanție de 1%, dar nu mai mult de 100.000 de euro.

„A fost instituită această garanție deoarece contestarea procedurilor de achiziție publică a devenit „sport național” în România. Noua reglementare este corelată cu practicile europene, iar prin introducerea acesteia nu îngrădim dreptul de a contesta procedurile, ci doar responsabilizăm operatorii economici care abuzează de această cale de atac”, a justificat ministrul Eugen Teodorovici introducerea „taxei” care s-a lovit în trecut de reticența Comisiei Europene cu argumentul că ar îngrădi accesul la justiție.

De altfel ministrul pune întârzierile în realizarea unor proiecte e infrastructură, inclusiv finanțate din fonduri europene, pe seama contestațiilor depuse de companiile nedeclarate câștigătoere. „Acum ne confruntăm cu următoarea situaație: calendarul de implementare a proiectelor nu poate fi respectat deoarece contractele de achiziție publică nu pot fi încheiate în timp util din cauza contestațiilor abuzive care nu vizează fondul cauzei, ci blocarea procedurii. Mai mult, sunt situații în care procedurile de atribuire depășesc perioada de timp stabilită pentru execuția contractelor. Aceste practici blochează implementarea tuturor proiectelor finanțate din bani publici, adică de la bugetul de stat, de la bugetele locale și din fonduri europene”, susține Teodorovici.

Varianta Guvernului, transpusă în ordonanță fără însă a fi pusă, potrivit legii, și în dezbatere publică, este aceea ca această garanție – depusă inițial pentru 90 de zile cu posibilitatea prelungirii – să nu poată fie recuperată de companiile contestatare decât dacă li se acceptă plângerile. Astfel, garanția rămâne ca venit al autorității contractante fie că procesul este pierdut, contestația respinsă, fie că firma decide să-și retragă plângerea pe parcurs.

Prin aceeași ordonanță se acordă, în compensație, acces total contestatarului la dosarul achiziției, inclusiv la soluțiile tehnice ale competitorilor, cu condiția respectării, totuși, a secretului comercial și a drepturilor de proprietate intelectuală.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Momentul atacului din Crângași. O cameră de bord i-a înregistrat pe cei doi tineri...
Afacerea cu care s-au îmbogățit doi români întorși după 7 ani din Italia. Sebastian și...
Fostul milionar din fotbalul românesc a ajuns sărac lipit pământului la 72 de ani! A...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
La 12 zile după nuntă, un tânăr din Indonezia a aflat că soția lui era...
Revoltător! Cum justifică Luis Fabian crima de la Padina: 'Trebuie să înghit eu?!'
Dieta CIUDATĂ a lui Michelle Obama, la 60 de ani! Alimentul la care a renunțat...
Au auzit strigăte disperate de sub pământ, iar când s-au apucat de săpat au dat...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Sedus și jefuit de iubita româncă. Metoda prin care o femeia în vârstă de 47...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Volkswagen dă startul precomenzilor lui Golf GTI. Cât costă acesta?
Rusia îşi concentrează forţele pentru o nouă invazie din nord în Ucraina. Avertisment al şefului...
Nouă ERUPȚIE COLOSALĂ pe Soare! S-a VĂZUT tocmai din...
Halep IUBEȘTE din nou?! E milionar în Top 300 Capital: : Așa s-a întâmplat
Florin Răducioiu, distrus după relația cu fotomodelul Janine Sârbu. Cum a aflat că e înșelat
Cristina Cioran are un nou iubit, după despărțirea de tatăl fiicei ei. Ce planuri are...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Julia este hotărâtă să nu îi mai ierte greșelile lui Robi: „Vreau să îți spun...
Lavinia Pîrva, despre momentele dificile din mariajul cu Ștefan Bănică Jr.: ”A fost o perioadă...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Moșule, când e mai bine să mă însor, mai devreme sau...
(P) Iată ce monitor gaming se caută în 2024
×