Cele mai bune documentare de la Festivalul de Film PELICAM, proiectate la București. Programul evenimentului

Cele mai bune documentare de la Festivalul de Film PELICAM, proiectate la București. Programul evenimentului
Publicat: 04/07/2014, 00:07
Actualizat: 22/03/2019, 01:00

Festivalul Internațional de Film despre Oameni și Mediu – „Pelicam”, desfășurat în Tulcea la jumătatea lunii iunie, se va bucura anul acesta, pentru prima dată, de o retrospectivă. Cele mai bune cinci documentare de la ediția recent încheiată vor fi proiectate în București, la Cinema Elvira Popescu, în perioada 8-10 iulie.

În deschiderea retrospectivei „Pelicam 2014″ publicul va putea vedea producția câștigătoare a secțiunii competiționale dedicate scurtmetrajelor. Este vorba despre „Santra and the Talking Trees”, în regia finlandezei Miia Tervo. Filmul vorbește despre dificultatea și frumusețea găsirii propriei case.

O tânără modernă ce provine dintr-o familie despărțită ajunge în nord-est la granița Finlandei cu Rusia, unde găsește o femeie bătrână și înțeleaptă și bătrână. Filmul combină animația cu imaginile de arhivă, într-un poem cinematic ce conturează o frumoasă aventură etnografică.

FOTO: pelicam.ro

În continuare, în aceeași seară, va fi prezentat și „My Name is Salt”, filmul câștigător al Marelui Premiu „Pelicam 2014″. Producția ce poartă semnătura regizorală a Faridei Pacha vorbește despre truda miilor de familii care își părăresc satele și migrează într-un deșert din India pentru a-și câștiga existența extrăgând sare. Atenția se focusează în special pe familia lui Sanabha, a cărui poveste apare ca o imagine în oglindă a mitului lui Sisif.

Miercuri, 9 iulie, de la ora 20:00, va fi proiectat documentarul „Au Bord du Monde”, în regia lui Claus Drexel. Producția selectată în anul 2013 la Festivalul Internațional de Film de la Cannes, în secțiunea „Association du Cinema Independant pour sa Diffusion” (ACID), prezintă o lume „ascunsă” a Parisului, în care boemia capitalei franceze dispare, lăsând să iasă la iveală fața nevăzută a vieții persoanelor fără adăpost.

Cu franchețe, Jeni, Wenceclas, Christine și Pascal își dezvăluie poveștile, după ce timp de un an Drexel și echipa sa de producție le-au însoțit fiecare pas: „Ceea ce oamenii aceștia au nevoie cel mai mult – chiar mai mult decât banii sau orice alt lucru material – este contactul uman și sentimentul că și ei există în ochii celorlați”, a povestit Claus Drexel pentru gândul.

„Ei au fost de acord să apară în acest film documentar când le-am explicat că – spre deosebire de televiziunile de știri – vreau să petrec alături de ei oricât timp este nevoie, că vreau să-i întâlnesc de mai multe ori pe parcursul unui an întreg și că nu le voi cere să-mi răspundă pur și simplu unui șir de întrebări adresate în fața camerei de luat vederi, ci că, în schimb, vreau să stăm de vorbă mai multe ore. Până la urmă, ceea ce oamenii văd în acest film documentar nu sunt răspunsurile din timpul unui interviu, ci fragmente din niște discuții purtate între prieteni”, a adăugat regizorul francez.

Deși documentează o problemă din afara granițelor noastre, filmul numără printre personajele sale și un român pe nume Costel.

„Nu-i spun mamei mele că locuiesc sub un pod, pentru că începe să plângă”, povestește bărbatul în fața camerelor de luat vederi. „Îi spun că muncesc, că stau într-un apartament. Îi spun că aici e ca în Rai”, recunoaște el.

Seara următoare va aduce pe marele ecran, de la ora 19:00, documentarul „Amazon Gold”. Regizată de Reuben Aaronson, producția a fost recompensată cu trofeul Green Film Network (GFN) 2014. GFN este o organizație internațională ce reunește 22 de festivaluri de film de mediu. Premiul GFN este o inițiativă anuală începută în 2014, cu scopul de a suține și promova realizatorii de film documentar, dar și de a crește gradul de conștientizare asupra problemelor de mediu.

Narat de actrița Sissy Spacek și muzicianul Herbie Hancock, ambii laureați ai premiilor Oscar, „Amazon Gold” spune o povestea îngrijorătoare a unei călătorii clandestine în pădurea amazoniană. Ron Haviv și Donovan Webster, doi jurnaliști de război, conduși de un biolog peruvian scot la iveală efectele devastatoare pe care mineritul ilegal pentru aur îl are asupra pădurilor tropicale virgine.

„Povestea în sine este foarte tulburătoare pentru că oamenii care trăiesc în sărăcie, sunt nevoiți să lucreze în condiții periculoase pentru a supraviețui, însă în tot procesul acesta ne distrug planeta. Oamenii sunt singura specie care își distruge propriul cuib„, a explicat Aaronson pentru gândul.

Tot joi, însă de la ora 20:00, va fi proiectat documentarul „Pipeline”, regizat de Vitaly Mansky, desemnat câștigător al secțiunii „Black Sea Docs” la Festivalul Pelicam 2014. Filmul explorează legăturile dintre oamenii așezați de-a lungul unei conducte de gaz care pornește din vestul Siberiei și ajunge în Germania.

Producția este propunerea Pelicam pentru Trofeul Green Film Network 2015.

Tichetele pentru proiecțiile de la București vor putea fi achiziționate de la casa de biletele Cinema Elvira Popescu.

Cea de-a treia ediție a Festivalului Internațional de Film despre Oameni și Mediu „Pelicam”, desfășurată la Tulcea în perioada 13-15 iunie, a adus pe marele ecran 27 de filme documentare, prezentate în premieră națională. În plus, cei peste 5.000 de participanți la eveniment au avut ocazia să participe la diverse workshop-uri, expoziții de fotografie și concerte.

„Cel mai important e că lumea a ieșit de la film entuziastă, comunicativă; asta e ideea festivalului – să dialogăm mai mult, să comunicăm mai mult, să fim mai implicați, mai respectuoși față de ceilalți, față de mediu”, a spus Benjamin Ribout, directorul Festivalului Pelicam, la finalul evenimentului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
O NOUĂ TAXĂ obligatorie în România. Trebuie să dai banii până pe 30 APRILIE
Vacanța perfectă e în acest oraș. Cea mai bună destinație de mers pe jos
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Vaccinurile au salvat în ultimii 50 de ani cel puțin 154 de milioane de copii