Băsescu nu dă nicio șansă fuziunii PNL-PDL: „PDL nu va tolera faptul că a fost pus în pungă de Vasile Blaga și oferit la tarabă PNL-ului”. Planul B pentru prezidențiale

Băsescu nu dă nicio șansă fuziunii PNL-PDL: PDL nu va tolera faptul că a fost pus în pungă de Vasile Blaga și oferit la tarabă PNL-ului. Planul B pentru prezidențiale
Publicat: 10/07/2014, 13:00
Actualizat: 18/03/2015, 18:29

Lăsat pe dinafară de liderii PNL și PDL în discuțiile despre candidatul comun al dreptei la alegerile prezidențiale din noiembrie, președintele Traian Băsescu le transmite acestora că planul lor, o fuziune între cele două partide, „nu va avea loc”.

„PDL ca partid nu va tolera faptul că a fost pus în pungă de Vasile Blaga și oferit la tarabă PNL-ului. PNL a fost implicat în tot ce a fost antistat de drept. Se pupau cu România Mare, cu Voiculescu. Acum s-au văruit puțin”, a încurajat Băsescu refractarii din PDL la ideea fuziunii. Cu câteva ore înainte, Emil Boc și liderul PDL Cluj, europarlamentarul Daniel Buda au exprimat public astfel de poziții.

Lui Vasile Blaga, președintele îi reproșează că ar „un geambaș care vrea să vândă partidul mâine”, dar „un geambaș care și-a făcut datoria” față de fosta USL convocând sesiunea extraordinară a Parlamentului în contextul discuțiilor despre suspendarea șefului statului. Pronosticul său: „Activul PDL nu se va lăsa pus în sacoșă și predat PDL. Vor fi foarte multe organizații de care se vor ciocni”.

În opinia lui Băsescu, „fuziunea PNL-PDL nu este posibilă”, iar „soluția corectă”, pentru „compatibilizarea electoratelor”, ar fi „realizarea unui acord pe câteva elemente care țin de activitatea președintelui – stat de drept, NATO, UE, securitate națională”. „Două-trei pagini de document politic care să vizeze ce-și asumă candidatul dreptei la prezidențiale. În jur ar trebui să se strângă PDL, PNL, PMP, FC care să-l agreeze. Trebuie semnat unn protocol prin care, dacă nu din turul întâi, în turul doi toate aceste forțe politice din care nu trebuie exclus PNȚCD să susțină candidatul dreptei în turul doi. Acest lucru înseamnă pregătirea electoratelor. Ar fi foarte greu pentru electoratul PMP să voteze un candidat al liberalilor dacă acest lucru s-ar întâmpla peste noapte. Soluți corectă ar fi fost un astfel de protocol care să acopere atribuțiile președintelui. Dacă s-ar fi petrecut până cum, ar fi fost mult mai simplu decât așa numita fuziune care nu va avea loc, și ar fi permis și compatibilizarea electoratelor. Alianța DA a avut succes pentru că a fost creată cu aproape un an înainte”, a dat Băsescu exemplul de succes de acum 10 ani.

Președintele admite însă că nu i s-a cerut părerea în legătură cu acest demers al fuziunii și că nici nu are pârgiile pentru a interveni în discuțiile dintre liderii partidelor de dreapta. „O să mă limitez la a încerca să ridic PMP cât se poate până la alegerile prezidențiale. Nu poți să intri în casa unui om dacă nu ești primit”, a adăugat el în interviul pe care l-a acordat astăzi „Adevărul LIVE”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Miliardarul Umar Kamani, nuntă de 25 de milioane de dolari pe Coasta de Azur. Mariah...
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Care este melodia cea mai periculoasă pentru șoferi, dacă o ascultă la volan. E una...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
"Suntem o comună binecuvântată de Dumnezeu!" Fructul cu care localnicii au dat lovitura. Cu cât...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Cine este românul care și-a pierdut viața în noaptea de Înviere, în Italia. Mașina tânărului...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Omagiu adus lui Bernard Hill de membrii distribuţiei "Stăpânul Inelelor"
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
AJUTOR OBLIGATORIU în România. Este vestea pe care o așteptau aproape un milion de români
O bancnotă de colecție îți aduce o avere. Mulți români o mai au prin casă
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cafeaua așa cum o știm ar putea deveni în curând istorie