INS: Populația României a scăzut, pentru prima dată după 1968, sub 20 de milioane de locuitori

INS: Populația României a scăzut, pentru prima dată după 1968, sub 20 de milioane de locuitori
Publicat: 11/07/2014, 15:29
Actualizat: 21/03/2019, 13:10

„La 1 ianuarie 2014, populația rezidentă a României era de aproximativ de 19.940.000 de locuitori, fiind primul an după 1989, mai mult, după 1968, cu o valoare sub 20 de milioane. Îmi este foarte greu să spun că este bine sau mai puțin bine. Trebuie să facem studii mult mai profunde pentru a vedea care sunt implicațiile acestei diminuări a populației pe parcursul celor 25 de ani”, a spus președintele INS, la o dezbatere privind problematica demografică a României, organizată cu prilejul aniversării a 155 de ani de statistică oficială în România (Ziua Statisticianului).

Tudorel Andrei a precizat că în perioada 1 ianuarie 2002 – 1 ianuarie 2014, populația rezidentă a scăzut cu 1,68 de milioane de persoane.

Potrivit președintelui INS, până în 2009, scăderea cea mai importantă a populației rezidente a fost urmare a migrației externe.

Astfel, în 2009, migrația externă explică fenomenul scăderii populației în proporție de trei sferturi, iar sporul natural negativ, în proporție de un sfert. Începând cu 2010 însă, migrația externă are o influență din ce în ce mai mică, iar sporul negativ predomină.

În 2013, sporul natural negativ are o pondere de peste 91 la sută în fenomenul scăderii populației, iar migrația externă are o pondere mai mică, de doar nouă procente.

„Toate țările, inclusiv cele dezvoltate, trec printr-un proces de tranziție demografic. Asta înseamnă că într-un număr rezonabil de ani asistăm la o scădere a ratei fertilității, o scădere a numărului de născuți vii și, evident, o îmbătrânire a populației. La nivelul României, făcând o analiză comparativă a ritmului mediu de creștere a speranței de viață și a vârstei medii, se observă o creștere mult mai accelerată a speranței de viață decât a vârstei medii, ceea ce înseamnă că într-un orizont de timp rezonabil vom asista la un proces de îmbătrânire a populației”, a mai spus Tudorel Andrei.

Președintele INS a amintit că printre cauzele reducerii populației rezidente se regăsesc reducerea ratei natalității în ultimii 25 de ani (de la 16 la 1.000 de femei în 1989 la 8,9 în 2013), creșterea vârstei medii a mamei la prima naștere (de la 23,7 ani în 2000 la 26,2 în 2012) și scăderea ratei de fertilitate (de la 66,3 născuți vii la 1.000 de femei în vârstă fertilă în 1989 la 37,5 în 2012).

În aceste condiții, pentru ca nivelul populației să revină la 20 de milioane de locuitori, fiecare femeie ar trebui să nască minimum doi copii.

„Demografic, pentru a înlocui populația actuală, ar trebui să avem 2,1 copii născuți de o femeie. Dacă avem mai puțin de 2,1 copii născuți de o femeie, nu putem rămâne la nivelul populației de 20 de milioane de locuitori”, a precizat Tudorel Andrei.

Institutul Național de Statistică (INS) a transmis, joi, date referitoare la populația României, conform cărora numărul persoanelor va continua să scadă, cu aproximativ 7 milioane de locuitori până în 2060, în nicio variantă de proiectare populația neputând să înregistreze creșteri.

Potrivit estimărilor, în perspectiva anului 2060, se anticipează că numărul populaței României va continua să scadă cu aproximativ 7 milioane locuitori (varianta mediană) în comparație cu populația rezidentă înregistrată în 2013.

„În nici o variantă de proiectare, populația României nu va înregistra creșteri. În varianta optimistă (presupunând creșterea fertilității, creșterea speranței de viață și un sold pozitiv al migrației externe), în 2060, țara noastră ar avea cu 5,7 milioane locuitori mai puțin față de 2013, iar în cea pesimistă (presupunând scăderea și apoi menținerea la un nivel redus a fertilității, creșterea speranței de viață și un sold pozitiv al migrației externe) populația s-ar diminua cu 7,2 milioane locuitori”, a precizat INS.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Polițista mituită de Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit femeia din partea judecătorilor
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Interdicție în România, din aprilie. E ILEGAL peste tot. Te lasă fără bani și fără...
Plata pensiilor pentru luna mai. Anunțul Poștei Române
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Trei femei au fost diagnosticate cu HIV după ce și-au făcut tratamente faciale