„Este o imagine de coșmar, e ceva infernal”: Comuna vâlceană Vaideeni nu s-a mai confruntat niciodată cu asemenea viitură

„Este o imagine de coșmar, e ceva infernal: Comuna vâlceană Vaideeni nu s-a mai confruntat niciodată cu asemenea viitură
Publicat: 29/07/2014, 19:20
Actualizat: 29/07/2014, 23:35

Primarul comunei vâlcene Vaideeni a declarat, marți, că pârâul din localitate nu a avut niciodată un debit așa mare, care în anumite zone este mărit de zece, respectiv 15 ori, în urma viiturii 30 de locuințe fiind grav afectate.

„Nu a fost niciodată un astfel de debit de când sunt locuitorii aici. Asta i-a și determinat să-și facă locuințe aici în zona asta. Sunt în jur de 30 de gospodării afectate puternic, dar sunt și altele în care a fost luat pământul, și așa putem să zicem că sunt până la 60 de gospodării. Oamenii sper să înțeleagă că este o situație deosebită care nu ne aparține nouă, care a venit așa, pe nepusă masă, și oricât ai fi de pregătit ai impresia că nu putem răspunde tuturor solicitărilor”, a declarat primarul din Vaideeni, Daniel Băluță Achim, adăugând că pârâul are, în unele locuri, debitul mărit de zece și chiar de 15 ori.

Edilul comunei vâlcene a mai spus că a existat și un caz medical, respectiv o persoană cu probleme cardiace, care a fost transportată la spital cu o ambulanță la Vâlcea.

„Am hotărât ca sinistrații să fie cazați în căminul cultural și în școală. Avem paturi, avem tot ce ne trebuie”, a mai spus Daniel Băluță Achim.

Potrivit martorilor oculari, aproximativ 200 de persoane își vor petrece noaptea la Căminul Cultural. Cea mai afectată este zona dinspre munte, acolo unde locuiește o comunitate de romi, întrucât casele acestora au fost construite foarte aproape de albia râului.

Un număr de 42 de persoane din comuna vâlceană Vaideeni rămase izolate pe o insuliță, marți după-amiază, între apele umflate ale pârâului Luncavăț, au fost evacuate cu elicopterele, mai multe case din cătunul în care locuiau acestea fiind luate de viitură, ca și animalele din gospodării.

Potrivit prefectului județului Vâlcea, Dumitru-Nicu Cornoiu, aflat la Vaideeni, mai multe case din cătunul din care cei 42 de oameni au fost evacuați au fost luate de ape, la fel și animalele din gospodăriile localnicilor.

„Nu se poate spune câte case au fost distruse și luate de viituri, pentru că nimeni nu poate ajunge acolo. Pe insula formată între ape au aterizat elicopterele care au luat oamenii. Este o imagine de coșmar, e ceva infernal, copaci întregi au fost luați și sunt purtați de ape”, declara prefectul de Vâlcea.

Dumitru-Nicu Cornoiu a spus că oamenii evacuați vor fi duși la școală sau la unele pensiuni existente în zonă, precizând că nu există probleme legate de spațiile de cazare, deși numărul persoanelor care nu vor mai avea unde să se întoarcă acasă în cătunul distrus de ape ar putea ajunge la aproape o sută, în condițiile în care nu toți se aflau în localitate în momentul în care au venit viiturile.

Potrivit prefectului, multe dintre persoanele evacuate nu au posibilități financiare și vor avea nevoie de ajutor din partea autorităților pentru a-și reface casele luate de viituri.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță de 4 ani a murit după ce ar fi mâncat macrou congelat. Bunica...
Digi RCS-RDS, cadou de Paște pentru toți abonații din România: toate facturile la jumătate de...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Din ce sunt făcuți mititeii de la „Gusturi românești” din Mega Image. Ce conțin, de...
Dieta biochimică a lui Ion Iliescu | Ce mănâncă, de fapt, fostul președinte la 94...
ANIMAŢIE. Accidentul teribil din Mangalia. Şoferul a murit, iar pasagerul şi-a pierdut o mână: "Mamă,...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Trei femei s-au infectat cu HIV după ce au apelat la Terapia Vampir! Aceasta este...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Donald Trump afirmă că Netanyahu ,,a fost criticat pe bună dreptate" pentru atacul din 7...
Simbolul ASCUNS în logo-ul NASA! Spune TOTUL despre adevăratul scop al agenției
Se verifică banii românilor! Legea a fost adoptată marți, pe 30 Aprilie
Program magazine 1 mai 2024. Orarul Lidl, Kaufland, Auchan, Penny, Carrefour, Profi, Mega Image și...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"Zici că era la sala de fitness". Iulia Vântur, concert live! Blondina a fost criticată...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
„Apocalipsa plantelor”: bacteriile decimează culturile și provoacă pagube de milioane de euro