Activitatea Ambasadei României la Tripoli a fost suspendată temporar

Activitatea Ambasadei României la Tripoli a fost suspendată temporar
Publicat: 08/08/2014, 20:13
Actualizat: 26/03/2019, 15:00

„Având în vedere agravarea situației de securitate din Libia, pe baza informațiilor actualizate rezultate în urma monitorizărilor permanente efectuate la nivelul Celulei de Criză din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al României, s-a dispus suspendarea temporară a activității Ambasadei României la Tripoli și relocarea personalului diplomatic și consular la Tunis pentru o perioadă nedeterminată”, se arată în comunicatul transmis vineri de MAE.

Potrivit sursei citate, Celula de Criză a ministerului „a acționat în faza premergătoare relocării Ambasadei României de la Tripoli, în direcția acordării asistenței și protecției consulare cetățenilor români aflați în Libia, sprijinind evacuarea unui număr de 72 de cetățeni români”, până la data de 8 august.

În comunicat se mai arată că, „sub directa coordonare a primului-ministru Victor Ponta, la data de 8 august, concomitent cu relocarea Ambasadei României la Tripoli, Celula de criză MAE a organizat o nouă operațiune complexă de evacuare, pe cale terestră, din Tripoli în Tunisia, a unui număr de 25 de cetățeni români, la cererea acestora”.

Acțiunea de evacuare a fost realizată cu implicarea directă a Ambasadelor României la Tripoli și Tunis. Grupul de cetățeni români a fost însoțit pe toată durata transportului către Tunis de personalul diplomatic și consular al Ambasadei României la Tripoli.

MAE menționează că, până la ora actuală, au fost evacuați din Libia toți cetățenii români care au solicitat sprijinul cu privire la părăsirea teritoriului.

„În contextul asistenței consulare acordate încă de la debutul conflictului civil din Libia, Ministerul Afacerilor Externe al României, atât prin Ambasada României la Tripoli, cât și la nivelul Centralei, a organizat în mod constant întâlniri cu reprezentanții companiilor românești care activează pe teritoriul libian, ocazie cu care a fost prezentată situația de securitate din Libia, fiind transmise recomandări ferme de părăsire a teritoriului acestui stat. Totodată, Ministerul Afacerilor Externe al României a lansat cetățenilor români numeroase recomandări de părăsire imediată a teritoriului Libiei. Cu toate acestea, o parte a cetățenilor români au optat pentru a rămâne în continuare în acest stat”, se precizează în comunicat.

Ministerul de Externe amintește că a emis anterior o alertă de călătorie pentru Libia la nivelul maxim, respectiv „Pericol major: părăsiți imediat zona sau țara”.

MAE își exprimă speranța că situația politică și de securitate va înregistra evoluții pozitive în perioada următoare, care să permită reinstaurarea stabilității. Deși misiunea diplomatică română la Tripoli a fost relocată, va continua să mențină contactul permanent cu cetățenii români rămași în Libia și va acționa, în cooperare cu Ambasada României la Tunis, în direcția acordării în continuare de asistență consulară.

De asemenea, Ambasada României la Tripoli va continua monitorizarea situației de securitate din Libia și colaborarea cu misiunile diplomatice străine care au rămas pe teritoriul libian și deîndată ce condițiile de securitate o vor permite, MAE va analiza oportunitatea reluării activității diplomatice a Ambasadei României la Tripoli, se mai arată în comunicat.

Până în prezent, mai multe state membre UE și-au relocat misiunile în Tunisia, misiunea diplomatică a României fiind printre puținele ambasade rămase operaționale și care a acționat până la acest moment în direcția acordării asistenței și protecției consulare cetățenilor români aflați încă pe teritoriul Libiei.

Până în prezent, Ministerul român de Externe a organizat și sprijinit evacuarea unui număr de 112 cetățeni români.

Cheltuielile pentru evacuarea pe cale terestră a cetățenilor români din Libia au fost acoperite integral de Ministerul Afacerilor Externe.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Femeia care apără cerul României. Interviu cu tânăra care se asigură că rachetele rușilor nu...
Veste tristă despre Florin Piersic, la scurt timp după ce fusese externat
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini...
Unde au fugit azi noapte Irinel Columbeanu și Irinuca, direct de la aeroport. Avem imagini...
Ceva se întâmplă în Crimeea: Ucrainenii distrug antiaeriana rusă și par a pregăti terenul pentru...
Babasha a dat lovitura după huiduielile pe Arena Naţională! Anunţul oficial care îi va schimba...
Prințul Harry se întoarce în Marea Britanie? Dezvăluiri uluitoare despre planurile soțului lui Meghan Markle
Experiment Observator. Un permis auto fals costă peste 700 de euro. Cum sunt racolaţi pe...
Cea mai frumoasă zi, transformată într-o traumă! Zeci de copii au fost implicați într-un accident,...
Kate Middleton, prima apariție publică de când a fost diagnosticată cu cancer! Prințesa de Wales...
Au încins atmosfera la malul mării. Canicula le-a făcut pe vedete să renunţe la haine
La câți KM schimbi uleiul la cutia automată? Cât costă și care e cel mai...
Inteligenţa Artificială utilizată de Israel în Gaza ajută la reducerea victimelor civile, sugerează un expert
CRIPTOTEREȘTRII s-ar putea afla PRINTRE NOI, NEDETECTAȚI! Cine sunt aceștia?
Spunem ADIO marelui ACTOR al ţării! S-a stins încă o stea. Românii l-au iubit enorm
Mașina de spălat, curățată rapid cu un ingredient simplu. Toți îl avem în bucătărie
Ce este creatura cu ochi holbați și dinți ascuțiți care a eșuat la mal. A...
Fotografia sfâșietoare de la priveghiul Ancăi Molnar. Fiul de 14 ani, îndurerat lângă sicriu
Gagea și Alexandra, din nou împreună? Cum a fost sărutul din Camera roșie: „Am avut...
Saveta Bogdan, adevărul despre cererea în căsătorie făcută de Gheorghe Turda. Care este, de fapt,...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Măi Bulă, familia ta din câte persoane e compusă?
Schimbările climatice micșorează balenele cenușii din Pacific
×