UMF Cluj încasează 2,7 milioane de euro de la studenții străini admiși în anul I. Cât plătește un străin pentru un an de studiu

UMF Cluj încasează 2,7 milioane de euro de la studenții străini admiși în anul I. Cât plătește un străin pentru un an de studiu
Publicat: 14/08/2014, 14:02
Actualizat: 28/09/2018, 03:39

Potrivit unui comunicat de presă transmis, joi, de reprezentanții Universității de Medicină și Farmacie (UMF) „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, la solicitarea MEDIAFAX, anul acesta au fost disponibile pentru studenți străini 540 de locuri, în timp ce anul trecut au fost scoase la concurs 502 locuri.

Studenții străini declarați admiși la UMF Cluj-Napoca trebuie să își confirme locurile până în 29 august.

„Pentru studenții străini, taxa de școlarizare este de 5.000 de euro pentru un an de studiu, decizia stabilirii acestui cuantum fiind luată în anul 2009, la nivel național, de către Asociația Universităților de Medicină și Farmacie din România (AUMFR), care cuprinde cele șase universități tradiționale din țară”, se arată în documentul citat.

Majoritatea studenților admiși la UMF Cluj-Napoca pe bază de concurs de dosare la linia de predare franceză provin din Maroc, Tunisia și Franța, dar sunt și unii din Brazilia și Elveția. La linia engleză sunt studenți din Italia, Grecia, Suedia, Germania, Anglia, Spania, Finlanda, Olanda, Polonia, Israel, Qatar, Rusia, dar și din Thailanda, Iran, Siria, Africa de Sud, Coreea de Sud, Canada și SUA.

„Cetățenii străini optează pentru învățământul medical din România datorită faptului că țara noastră este membră a UE, prin urmare diplomele eliberate de sistemul de învățământ superior românesc sunt recunoscute la nivel european și internațional. Un alt motiv ar fi calitatea învățământului medical de la UMF Cluj-Napoca, recunoscută atât prin tradiția școlii noastre, de peste 90 de ani, cât și prin organizarea învățământului medical de tradiție după modelul marilor școli medicale din vestul Europei. În același timp, ne recomandă performanțele medicale, didactice și științifice obținute de universitatea noastră”, arată reprezentanții UMF Cluj.

În acest an, UMF Cluj-Napoca încasează de la studenții străini proaspăt admiși suma de circa 2,7 milioane de euro.

„Specificul activității de învățământ medical și farmaceutic presupune o serie de cheltuieli și investiții care, la final, se reflectă într-o creștere a calității acestui tip de învățământ. Majoritatea disciplinelor au lucrări practice în laboratoare dotate cu aparatură specifică, iar echipamentul și materialele pentru activitățile practice sunt foarte costisitoare. Desfășurarea procesului didactic pe grupe de 10-15 de studenți și, în plus, într-o limbă străină, presupune eforturi financiare considerabile din partea universității și nu se pot face concesii legate de calitatea celor pe care universitatea îi pregătește”, susțin reprezentanții universității.

Potrivit sursei citate, învățământul clinic medical este susținut și prin investiții de anvergură ale UMF, precum Centrul de aptitudini practice și simulare în medicină, care oferă oportunități de învățare și antrenament pentru toate nivelurile de practică medicală, cu precădere în disciplinele chirurgicale, și Centrul de cercetări pentru genomica funcțională, biomedicină și medicina translațională, care reprezintă suportul pentru cercetarea fundamentală și clinică și are ca misiune dezvoltarea medicinii inovative și de înaltă performanță, la nivel investigațional și terapeutic.

„Domeniul de studiu medicină este unul extrem de dinamic și cu o evoluție foarte rapidă. Astfel, pentru a facilita accesul studenților la informații de ultima oră, biblioteca universității oferă acces online la întregul fond de carte, precum și la platforme de cercetare, reviste științifice pluridisciplinare, baze de date, bibliografice și cu text integral, documente și cărți electronice. Toate aceste investiții presupun costuri foarte mari, atât pentru întreținere, cât și pentru reînnoirea periodică a abonamentelor”, susțin reprezentanții UMF Cluj-Napoca.

De asemenea, universitatea oferă anual, din resurse proprii, 50 de burse pentru studenți și 50 de burse de cercetare pentru asistenți/lectori, iar 20 la sută din veniturile extrabugetare se întorc către studenții străini sub forma unor burse de performanță.

„Anul trecut, au fost acordate peste 200 de astfel de burse”, mai spun reprezentanții UMF Cluj-Napoca.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Polițista mituită de Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit femeia din partea judecătorilor
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Interdicție în România, din aprilie. E ILEGAL peste tot. Te lasă fără bani și fără...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Trei femei au fost diagnosticate cu HIV după ce și-au făcut tratamente faciale