ANAF a început procedurile de confiscare a imobilelor și terenurilor Grivco și Antena

ANAF a început procedurile de confiscare a imobilelor și terenurilor Grivco și Antena
Publicat: 29/08/2014, 18:17
Actualizat: 04/10/2015, 07:19

„Noi, prin cele două unități teritoriale de administrare, Administrația Sectorului 1 și Administrația județului Ilfov, am demarat procedurile de executare și ducerea la îndeplinire a dispoziției deciziei Curții de Apel. Ducem la îndeplinire această sarcină raportând periodic inclusiv DNA, care a instituit mare parte din măsurile asigurătorii, privind stadiul ducerii la îndeplinere a acestor măsuri”, a declarat pentru MEDIAFAX președintele ANAF, Gelu Ștefan Diaconu.

El a desemnat la nivelul central al ANAF un director general adjunct care coordonează aceast proces, având și susținerea de specialitate a Ministerului Finanțelor Publice, întrucât la măsurile de confiscare și trecere în proprietatea statului procedurile țin de minister.

„Unitatea care este desemnată să execute nu face altceva decât să solicite înscrierea la cartea funciară în baza titlului executoriu, adică decizia instanței de judecată. Înregistrarea bunurilor respective ca fiind proprietatea Ministerului Finanțelor Publice. Pocedurile sunt în derulare, nu știu cu precizie cât durează”, a adăugat Diaconu.

Șeful Fiscului a arătat că este un caz relativ simplu pentru ANAF, întrucât procurorii au identificat și introdus în mod foarte clar bunurile care urmează a fi executate.

„Aici nu-și permite nimeni să nu ducă la îndeplinire (…) După părerea mea, ce este acolo este o măsură de confiscare extinsă și confiscare în sine, care e generată de infracțiuni, nu este legată de prejudiciu în minuta deciziei. Le considerăm noi că sunt consecința infracțiunii, dar, separat de asta, avem un prejudiciu de 60 de milioane euro, dar pe măsuri asigurătorii vechi și pe alea viitoare. Decizia spune că le vom indentifica”, a mai spus Diaconu.

Ce a decis instanța pentru recuperarea prejudiciului de 60 de milioane de euro

Curtea de Apel București i-a condamnat definitiv, în 8 august, în dosarul ICA, pe Dan Voiculescu la 10 ani de închisoare, pe Gheorghe Mencinicopschi, fost director ICA, la opt ani, și pe Sorin Pantiș, fost ministru, la șapte ani de închisoare.

În acest dosar, prejudiul a fost stabilit la aproximativ 60 de milioane de euro, instanța dispunând confiscarea mai multor imobile apaținând inculpaților, printre care sediile posturilor de televiziune Antena și cel al grupului de firme Grivco.

Totodată, magistrații de la Curtea de Apel București au decis confiscarea de la Dan Voiculescu a penthouse-ul din Șoseaua Kisseleff, cu o valoare estimată de 250.000 de euro.

De asemenea, trebuie să i se confiște lui Voiculescu suma de 3.515.756,4 dolari plus TVA aferent, ce reprezintă chiria pe care a încasat-o în baza contractului de închiriere a spațiului Grivco de către Romtelecom. Pentru recuperarea acestei sume, instanța a dispus confiscarea bunurilor mobile și imobile și a banilor din conturile firmelor la care Voiculescu figurează ca împuternicit, beneficiar real, asociat sau administrator, situate în țară sau în străinătate.

Instanța a mai dispus, în cazul lui Voiculescu, confiscarea unor sume de bani pe care le are în conturi pâna la concurența sumei de 15 milioane de lei, la BRD, și pâna la concurența sumei de cinci milioane de lei, la RBS Bank.

De asemenea, Cameliei Voiculescu îi va fi confiscată suma de 2.984.358,3 lei, reprezentând contravaloarea a 9.947.861 acțiuni deținute la ICA, donate de Dan Voiculescu, iar Corinei Voiculescu, suma de 2.984.358,6 lei, reprezentând contravaloarea a 9.947.862 de acțiuni deținute la ICA, ce i-au fost donate tot de tatăl său. Totodată, de la Camelia și Corina Voiculescu trebuie să fie confiscate sumele donate de Dan Voiculescu în urma închirierii spațiului Grivco către Romtelecom.

În cazul lui Dan Voiculescu, pentru două din dispozițiile instanței a fost desemnat pentru punerea în executare procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție: una legată de identificarea de bunuri mobile, imobile, conturi pentru aplicarea sechestrului asigurator (pentru confiscare specială) și cealaltă privind aplicarea sechestrului asigurator (pentru confiscare extinsă).

Potrivit actelor din dosar, în ce privește confiscarea specială a sumei de peste trei milioane de dolari plus TVA, s-au dispus măsuri asigurătorii, respectiv identificarea bunurilor mobile și imobile ale lui Dan Voiculescu, conturi la societăți comerciale unde acesta este împuternicit, administrator, beneficiar real sau asociat în țară și străinătate. După identificarea acestor bunuri, trebuie puse în executare, până se ajunge la suma de peste trei milioane de dolari plus TVA confiscată special.

Conform dispozițiilor instanței, procurorul șef al DNA trebuie să identificare bunuri și conturi, în scopul aplicării sechestrului asigurator pentru confiscarea specială. În acest sens, vor fi făcute demersuri la Ministerul Justiției, Biroul de recuperarea a creanțelor din statele membre UE, Agenția Națională de Administrare Fiscală, Oficiul Registrului Comerțului, Oficiul Național de Prevenire a Spălării Banilor.

Concret, procurorul șef al DNA trimite copia minutei deciziei instanței la procurorul șef al secției care a făcut rechizitoriul și îi cere să facă demersurile la instituțiile menționate în document să identifice bunurile și conturile care vor fi puse sub sechestru. După ce aceste bunuri sunt identificate, situația este trimisă procurorului șef al DNA, iar acesta informează instanța, care la rândul său dispune organelor de executare ale statului să confiște special.

Aceeași procedură este urmată și în cazul executării sechestrului asigurător asupra imobilului din Șoseaua București – Ploiești nr. 25-27, unde este sediul postului de televiziune Antena 3, compus din teren în suprafață de 4.184 de metri pătrați și construcții de 3.140 de metri pătrați.

În acest caz, după ce procurorul șef al DNA trimite copia minutei deciziei instanței la procurorul șef al secției care a întocmit rechizitoriul din dosarul ICA, se aduce la cunoștință deținătorilor imobilului că acesta este sechestrat. După ce este pus sechestrul pe acest imobil, situația este transmisă procurorului șef al DNA, iar acesta informează instanța că a aplicat sechestrul asigurător.

Procurorul șef al DNA, Codruța Kovesi, a declarat luni, la Adevărul Live, că Direcția a fost desemnată de instanță să identifice și să indisponibilizeze conturi și imobile pentru recupereare prejudiciului din dosarul ICA, dar executarea o va face statul, prin Ministerul Finanțelor, Antena 3 nefiind parte în cauză.
În acest context, Kovesi a spus că neagă categoric afirmația că Antena 3 este confiscată de DNA sau de orice altă instituție a statului, întrucât Antena 3 nu a avut nicio calitate în acest proces, în care au fost condamnate definitiv mai multe persoane, printre care și Dan Voiculescu.

Codruța Kovesi a subliniat că jurnaliștii de la Antena 3 nu au fost implicați în dosarul ICA și nu s-a dispus de către instanță, prin decizia definitivă, confiscarea unor bunuri de la aceștia, pentru recuperarea prejudiciului de aproximativ 60 de milioane de euro.

Fiicele lui Dan Voiculescu, Corina și Camelia, au depus în 14 august, la Tribunalul București, două contestații la executare în cazul sechestrului dispus prin decizia definitivă dată în dosarul privind privatizarea ICA, în care prejudiciul a fost stabilit la aproximativ 60 de milioane de euro.

Contestația Cameliei Voiculescu a fost respinsă, pe 25 august, de instanță, cealaltă contestație având termen de judecată vineri.

Avocatul Corinei Voiculescu a depus vineri, la Tribunalul Buvcurești, o cerere de retragere a contestației făcute împotriva deciziei Curții de Apel de confiscare a mai multor sume de bani aparținând clientei sale, în cadrul soluționării dosarului ICA.

Și compania Grivco, fondată de Dan Voiculescu, și fostul Institut de Cercetări Alimentare (ICA), în prezent Compania de Cercetări Aplicative și Investiții, au contestat în instanță sechestrul pus de judecători prin sentința dată în dosarul privind privatizarea ICA.

Contestația Grivco a fost de asemnea respinsă, în 26 august, în timp ce cea înaintată de Compania de Cercetări Aplicative și Investiții va fi analizată de judecători în 1 septembrie.

Deciziile de respingere a contestațiilor nu sunt definitive, putând fi atacate la Curtea de Apel București.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
"Banii noștri s-au dus". Doi tineri s-au trezit fără 10.000 de dolari în cont. Era...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
EXCLUSIV: Cât timp trebuie să fierbi ouăle de Paște ca să nu le crape coaja....
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Fenomenul El Niño SE TRANSFORMĂ chiar sub ochii lumii! Ce înseamnă asta
S-a dat lege în România. Închisoare cu executare. Și nu există excepții!
Hal de spital. După ce le-a fost dat alt copil de la maternitate, doctorul le-a...
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern