Ce slujbe au avut Dickens, Dostoievski și Kafka înainte de a deveni celebri

Ce slujbe au avut Dickens, Dostoievski și Kafka înainte de a deveni celebri

Chiar dacă azi sunt cunoscuți în întreaga lume pentru operele lor, mulți dintre scriitorii celebri au avut de-a lungul vieții și alte ocupații. Puțini știu, spre exemplu, că John Steinbeck a lucrat ca ghid turistic sau că Agatha Christie a fost, o perioadă, asistentă de farmacist.

Iată câteva dintre locurile de muncă pe care autorii celebri le-au avut, potrivit Huffington Post:

William S. Burroughs – lucrător la deratizare. După ce a fost destituit din Armată în anul 1942, romancierul american s-a mutat din orașul său natal, St. Louis, în Chicago. Acolo s-a angajat ca deratizator, experiență care ulterior l-a inspirat să scrie o colecție de povești scurte, publicate în 1970.

Agatha Christie – asistentă de farmacist. Celebra autoare de romane polițiste a lucrat, în timpul Primului Război Mondial, ca voluntar într-un centru de asistență medicală din Tourquay, Devon. După doi ani în care nu a fost plătită deloc, în 1917 aceasta a primit calificarea de asistentă de farmacist și a primit un salariu anual de 16 lire, adică echivalentul a 1300 de dolari în zilele noastre.

Charles Dickens – lucrător în fabrică. Dickens a început să lucreze încă de la vârsta de 12 ani, într-o fabrică de cremă de pantofi. Concret, timp de 10 ore pe zi, acesta lipea etichetele pe cutiile cu cremă. Pentru asta primea circa șase șilingi pe săptămână, adică echivalentul a 25 de dolari azi.

Feodor Mihailovici Dostoievski – inginer. Deși împotriva voinței sale, Dostoievki a fost înscris de părinți, alături de fratele lui, la Institutul de Inginerie Militară din St. Petersburg în anul 1838, pe când avea 15 ani. Deși a detestat ce făcea acolo și suferea de epilepsie, tânărul autor a absolvit însă în cele din urmă și s-a angajat ca inginer.

Arthur Conan Doyle – chirurg. Creatorul lui Sherlock Holmes a studiat medicina la Universitatea din Edinburgh. Ulterior a lucrat ca medic la bordul unor vase de croazieră. Odată revenit în Anglia, și-a deschis propriul cabinet în Southsea, Hampshire. O bună perioadă și-a împărțit timpul între consultații și scris.

James Joyce – operator la cinema. După ce a abandonat studiile de medicină, acesta a lucrat o perioadă ca pianist și cântăreț, dar și ca profesor de limba engleză în Croația și Italia. În decembrie 1909, Joyce și logodnica lui, Nora Barnacle, s-au întors în Irlanda și au deschis primul cinematograf din Dublin: „The Volta”. Afacerea s-a prăbușit însă după un an, când scriitorul a revenit la meseria de profesor.

Franz Kafka – funcționar juridic. Kafka a absolvit Universitatea Charles-Ferdinand din Praga în anul 1906. După un an în care a lucrat ca funcționar juridic fără a fi plătit, în 1907 s-a alăturat unei firme de asigurări. A părăsit însă acest loc de muncă după nouă luni, întrucât programul de lucru (de la 08.00 la 18:00) nu-i mai permitea să se dedice scrisului.

Harper Lee – agent de bilete. Autoarea celebrului roman „Să ucizi o pasăre cântătoare” a renunțat la studii, iar la vârsta de 23 de ani s-a mutat din Alabama în New York. Pentru o perioadă a lucrat ca agent de bilete pentru Eastern Airlines și British Overseas Airways Corporation (BOAC).

Vladimir Nabokov – curator. Înainte de a se muta împreună cu familia în SUA, în 1940, Nabokov publicase deja câteva opere. Odată ajuns peste Ocean, acesta s-a înscris la Wellesley College, Massachusetts, iar mai târziu la Harvar, unde a devenit curator la Muzeul de Zoologie Comparată.

George Orwell – polițist. În anul 1922, la vârsta de 19 ani, Orwell s-a înrolat la Indian Imperial Police și a lucrat ca polițist în Burma. În 1927, acesta s-a îmbolnăvit de febra Dnegue și a fost trimis acasă, în Anglia, pentru a se trata. Tot atunci a renunțat însă și la slujba deținută, s-a mutat în Londra și a început să pună bazele carierei de scriitor.

John Steinbeck – ghid turistic. Când în 1928 a cunoscut-o pe cea care avea să-i devină soție, Steinbeck lucra ca ghid turistic în Lake Tahoe, Nevada. A renunțat însă la acest loc de muncă imediat ce s-a căsătorit.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
“Am plâns pentru Vlad Pascu. Este o victimă!”. Elena Merișoreanu a șocat și tulburat România...
Soția fotbalistului s-a urcat beată la volan și a făcut praf un Ferrari Portofino de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Îl recunoşti? Da, e chiar EL! Suferinţa şi-a pus amprenta pe chipul său
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
Reacţia unor turişti thailandezi, ajunşi în ziua de Paşte în Maramureş. Au făcut poze cu...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
MAREA DOAMNĂ a României a murit în Noaptea de Înviere: Drum lin spre cele veșnice
Ce poți face cu resturile de prăjituri și cozonac rămase de la masa de Paști
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Inteligență Artificială a ținut pasul cu un pilot uman în timpul unui zbor istoric