Iohannis a depus plângere penală la DNA împotriva lui Dragnea pentru OUG privind migrația

Iohannis a depus plângere penală la DNA împotriva lui Dragnea pentru OUG privind migrația
Publicat: 09/09/2014, 18:49
Actualizat: 29/09/2018, 18:11

Plângerea penală depusă la DNA a fost semnată de Klaus Iohannis, principala acuzație fiind cea de abuz în serviciu, „împotriva numitului Dragnea Liviu Nicolae, sub aspectul infracțiunii de abuz în serviciu, prevăzută de art. 132 din Legea nr. 78/2000, rap. la art. 297 Cod penal”.

Iohannis reclamă faptul că „au fost aduse vătămări” prin OUG 55/2014 tuturor candidaților la alegerile prezidențiale și în general interesului public care vizează desfășurarea alegerilor în condiții de egalitate de șanse și de legalitate.

Documentul citează articolul 297 alineatul (1) din Codul penal, potrivit căruia constituie abuz în serviciu „fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, nu îndeplinește un act sau îl îndeplinește în mod defectuos și prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau persoane juridice”.

„În fapt: În cursul lunii august 2014, numitul Dragnea Liviu Nicolae a inițiat adoptarea unei ordonanțe de urgență. Procedura inițiată de numitul Dragnea Liviu Nicolae s-a finalizat cu adoptarea OUG nr. 55/2014, care permite primarilor și consilierilor să își schimbe partidul fără a-și pierde mandatul, deschizând astfel posibilitatea racolărilor politice. Consilierii locali, primarii și șefii consiliilor județene au astfel la dispoziție 45 de zile pentru a-și exprima în scris opțiunea pentru un partid politic, o organizație a minorităților naționale sau să devină independenți fără a-și pierde mandatul. Ordonanța de urgență inițiată de numitul Dragnea Liviu Nicolae are ca unic scop sprijinirea intereselor de grup, în lipsa unei urgențe reale și este de natură a afecta procesul electoral, fiind de natură să conducă la susținerea unui anume candidat”, menționează documentul.

Iohannis citează jurisprudența Curții Constituționale „în materia adoptării ordonanțelor de urgență” conform căreia „Guvernul poate adopta ordonanțe de urgență în următoarele condiții, întrunite în mod cumulativ: existența unei situații extraordinare; reglementarea acesteia să nu poată fi amânată; urgența să fie motivată în cuprinsul ordonanței”.

„Potrivit prevederilor art. 43 alin. (3) din Legea nr. 24/2000: «La ordonanțele de urgență preambulul este obligatoriu și cuprinde prezentarea elementelor de fapt și de drept ale situației extraordinare ce impune recurgerea la această cale de reglementare» (…) Or, din analiza preambulului Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 55/2014 nu reies cu claritate, într-o manieră cuantificabilă, elementele de fapt ale situației extraordinare”, susține liderul PNL.

El susține că, „din analiza preambulului actului normativ în discuție, rezultă că elementele de fapt avute în vedere de inițiator se referă la situații constatate încă din anul 2012, nefiind așadar în discuție situații extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată”.

„Inițierea unui act normativ care nu urmărește un imperativ social, ci protejarea intereselor unui grup și care nu se adresează unei situații generale, ci unor persoane determinate, în lipsa unei urgențe reale, reprezintă o îndeplinire defectuoasă a atribuțiilor care îi reveneau în calitate de ministru al dezvoltării regionale și administrației publice”, afirmă Iohannis în plângerea penală.

El susține că, potrivit articolului 175 alineatul. (1) litera. b) din Codul penal, „numitul Dragnea Liviu Nicolae are calitatea de funcționar public, cerută de textul de incriminare, întrucât exercită o funcție de demnitate publică”.

„Prin fapta descrisă au fost aduse vătămări tuturor celorlalți candidați la alegerile prezidențiale și în general interesului public care vizează desfășurarea alegerilor în condiții de egalitate de șanse și de legalitate. Totodată, în speță este îndeplinită condiția obținerii unui folos necuvenit, cerută de dispozițiile art. 132 din Legea nr. 78/2000, în condițiile în care, prin adoptarea actului normativ inițiat de către numitul Dragnea Liviu Nicolae a fost afectată egalitatea de șanse a candidaților la alegerile prezidențiale, fiind favorizat în această manieră unul dintre candidați, cu consecința afectării rezultatului alegerilor”, se mai arată în plângere.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
Se iubește cu Simona Halep!? 'Regele mezelurilor' din România rupe tăcerea, după ce s-a detonat...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un bărbat dispărut fără urmă în 1998 a fost găsit sechestrat în grajdul vecinului său
Prințul Harry și Meghan Markle, probleme grave cu legea! Ducii de Sussex nu și-au plătit...
Dieta CIUDATĂ a lui Michelle Obama, la 60 de ani! Alimentul la care a renunțat...
9 judeţe, sub avertizări meteo cod galben şi portocaliu de vijelii. Vreme severă până vineri...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
„Îl iubim pe acest preot și luptăm pentru el” Sute de enoriași protestează în fața...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Cât costă cel mai ieftin Duster 2024? Mai e SUV-ul MULT-IUBIT de români?
Iată cine este bărbatul ce l-a împuşcat pe premierul slovac. Este membru al Societăţii Scriitorilor...
Descoperire IMPORTANTĂ făcută de astronomii din ROMÂNIA! Este de valoare mondială
DECIZIE pentru cei care au telefoane mobile. Se aplică pentru toată lumea
Cu ce se ocupă Dorin Mateiu, presupusul iubit al Simonei Halep. Afacertistul, inlcus în top...
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Julia este hotărâtă să nu îi mai ierte greșelile lui Robi: „Vreau să îți spun...
Eurovision 2025! Cezar Ouatu pariază pentru vocea lui Florin Salam: "Cu o piesă potrivită, ar...
BANCUL ZILEI. Un bătrân vine la preot să se spovedească: - Părinte, am păcătuit, îi...
Cel mai lung experiment din lume se desfășoară de aproape 100 de ani și poate...
×