Cum a fost în prima zi de școală, la o școală de stat și la una particulară. REPORTAJ GÂNDUL

Publicat: 15/09/2014, 16:53
Actualizat: 21/10/2014, 18:44

Atmosfera de la școala privată nu diferă prea mult de cea de la școala de stat. La prima oră a dimineții, curtea de la Liceul Teoretic „Școala mea”, din cartierul Băneasa, era plină cu părinți și copii îmbrăcați în uniforme colorate în galben și bleumarin. Școala este privată, costul pentru un an de studiu fiind de 29.000 lei pe an. Curtea școlii e mai primitoare ca niciodată, împodobită cu baloane și ornamente de hârtie colorată. „Ne propunem să creștem mari și să obținem rezultate foarte bune”, începe directoarea școlii discursul de bun venit.

Ioan Bogdan Lefter: „E neapărat să descoperiți ce minune e școala”

Invitat special anul acesta este scriitorul Ioan Bogdan Lefter: „Deși sunt obișnuit să vorbesc în public, rar am ocazia să mă adresez unui public atât de divers”, începe scriitorul. „Dragi copii, sunteți acum la școală și e neapărat să descoperiți ce minune e școala”, continuă vorbitorul.

După ce discursurile s-au terminat, începe strigarea catalogului și fiecare elev iese în față atunci când este strigat în fața mulțimii.

Pe margine, părinții fac poze și își filmează copiii în timp ce aceștia sunt strigați. „Am ales școala privată pentru siguranța copilului. Eu nu vorbesc de rău școala de stat și de bine școala privată, dar aici copilul e în siguranță, iar grupele sunt mult mai mici”, spune unul dintre părinții veniți împreună cu copilul lui.

Ilie Sârbu: „Când vrei să înveți nici nu mai contează după ce înveți

Printre părinții se află și senatorul Ilie Sârbu, venit împreună cu fiica Daciana Ponta și nepoata lui. „Sunt mai emoționat ca niciodată. Când ești bunic toate regulile se schimbă, nu mi-am imaginat chestia asta. Emoțiile pe care le ai atunci când îți nepotul la școală sunt cu totul altele decât când ai propriul copil. Atunci ai și alte preocupări, viața e altfel”, spune Ilie Sârbu pentru gândul.

Întrebat despre sistemul de educație și despre începerea anului școlar senatorul spune că „în România, de 25 de ani, vorbim despre toate”.

„Știu la ce vă gândiți, la ce vă referiți, e problema cu manualele, a fost explicată. În domeniul manualelor, eu nu sunt în comisia de învățământ, am fost în cea de agricultură, apoi am trecut în cea de control SIE, de Apărare. Dar știu, fiind lider de grup, fiind mereu în conducerea Senatului, că întotdeauna au fost probleme. Nu ne afectează, și noi știm de ce. În vremea în care noi învățam n-aveam manuale. Când vrei să înveți nici nu mai contează după ce înveți. Dar aici, în școli, eu mă bazez pe cadrele didactice, care pot suplini cu ușurință orice manual. Sigur că e mai bun manualul, acum se vorbește despre manualul pe tabletă, va fi o noutate pentru copiii din mediul urban, dar și pentru mediul rural. Copiii sunt mult mai pricepuți ca noi la mânuirea tabletei, a telefonului. Eu cred că dacă se vor face, cu întârzirea care mă rog nu a depins nici de minister, nici de Guvern, ci de acest sistem pe care nu l-am implementat noi, ne lovbim de asta și la autostrăzi, și în agricultură, știți bine”, mai spune senatorul.

De ce a ales o școală privată? „Aici a fost alegerea copiilor și a părinților. Toți copiii vin dintr-o grădiniță și nu aveai cum să-i desparți, sunt un grup. Și dacă aveam o opțiune, ar fi fost și asta interpretată că iar e demagogie, că a dus-o la nu știu ce școală de stat, că acolo au apus-o în altă clasă că tatăl ei e prim-ministru”, spune ilie Sârbu.

Elev: „Noi așteptăm multe bucurii, distracții”

La câteva străzi distanță, se află o altă instituție de învățământ, o școală de stat, Școala nr. 7 din Băneasa. Părinții și elevii sunt întâmpinați de doamna directoare zâmbind. Pe holul de la intrare au fost afișate toate diplomele și trofeele obținute de elevi și profesorii lor de-a lungul timpului. În fața școlii, câțiva dintre părinți își așteaptă copiii intrați la clasă împreună cu profesorii lor.

„Noi trecem în clasa a cincea, să vedem cum va fi anul ăsta. Dar va fi bine, că am auzit că profesorul de matematică este foarte bun. De asta am ales școala, pentru profesori. Noi stăm în Otopeni, dar când am venit aici am venit pentru doamna învățătoare”, spune una dintre mămici. Nu și-ar duce fetița la o privată din cauza costurilor.

Părinte cu elev la o școală de stat: „Nu toată lumea e ca Ponta”

„Eu sunt funcționar, lucrez la stat, abia dacă ne ajung banii așa să plătim un after school, dar să mai plătim și o școală privată”, mai arată mămica.

Ceilalți părinți spun că sistemul de stat e preferabil, cu toate că sunt unele diferențe. „În primul rând, nu toată lumea e ca Ponta. Nu știi de la început dacă îi poți permite să ții copilul toți anii aceștia la școala privată. Și apoi ce faci? Îl duci la stat, și diferența e foarte mare, condițiile de la stat sunt așa cum sunt, iar copilul are un șoc. Am multe exemple”, spune unul dintre tătici.

În școală, toți elevii au intrat la clasă. La clasa a IV-a C, elevii se uită împreună cu învățătoarea la manualele pe care le au pe bancă. Ce așteaptă de la noul an școlar?, îi întreabă învățătorea. „Noi așteptăm multe bucurii, distracții, pentru că noi învățăm câte puțin, ca să nu ne doară capul”, spune Daria, una dintre elevele din ultima bancă. „Eu aștept Crăciunul”, gumește Tudor. „Eu aștept vara”, spune alt băiat. „Băieții noștri sunt foarte glumeți, au tot timpul răspunsul la ei”, spune învățătoarea.

Care disciplină este cea mai grea pentru anul școlar care urmează. Aici, elevii nu sunt toți de acord. „Cea mai grea e istoria și geografia, mi-a zis mama prin ce a trecut cu ele”, spune, tot prima Daria. „Pentru mine muzica”, spune Tudor. „Matematica”, spune și Codin.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Istoricul Yuval Harari, despre adevăratele intenții ale lui Putin: „Dacă este lăsat, vom vedea din...
Mega-surpriză la show-ul Antenei! Ei sunt câștigătorii de la 'Te cunosc de undeva'
FOTO. Ce frumoasă e cea mai rapidă femeie din România! Cum reacționează bărbații când o...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Șofer român de TIR mort în Belgia după un incident șocant: Un capac de canal...
Prințul William și Kate Middleton, probleme în căsnicie. Decizia luată de viitorul rege al Marii...
Mara Bănică, transformată TOTAL după ultimele operații estetice. Fanii abia o recunosc
Un val de frig ameninţă România. Zonele în care temperaturile au coborât deja aproape de...
Ce mesaj a transmis Mihai Leu de pe patul de spital? Campionul, internat de urgenţă...
Ce gest a făcut Nemo după ce a câștigat Eurovision! Reacția lui Dan Negru vizavi...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
O simplă modificare a unei mese poate aduce beneficii pacienţilor cu afecţiuni hepatice
Ce nu face NICIODATĂ cu BANII cel mai TARE economist al lumii?
Regulile pentru proprietarii de apartamente se schimbă complet. Legea va fi total obligatorie
Oana Zăvoranu a luat foc. Scoasă din minți de proces
Florin Salam, în genunchi în fața soției după ce Roxana i-a oferit cadou o mașină...
Ce mesaj a transmis Mihai Leu de pe patul de spital? Campionul, internat de urgenţă...
Preferințele Monicăi Tatoiu în materie de bărbați și motivul pentru care a treia căsătorie durează...
Reacţia dură a purtătorului de cuvânt al BOR, Vasile Bănescu, faţă de câştigătorul Eurovision: "Victoria...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
Grecia aduce mii de egipteni pentru muncile agricole