Procurorul Nițu, despre dosarul „înjurătura lui Mazăre”: Este pe rol la secția urmărire penală și criminalistică

Procurorul Nițu, despre dosarul înjurătura lui Mazăre: Este pe rol la secția urmărire penală și criminalistică
Publicat: 23/09/2014, 14:47

„Dosarul este pe rol la secția de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângã Înalta Curte de Casație și Justiție”, a spus Nițu.

Întrebat dacă s-a început urmărirea penală în acest dosar, procurorul general a răspuns: „Nu știu exact, dar pot să vă spun că, în general, potrivit Codului de procedurã penalã, urmărirea penală cu
privire la faptă se începe, în orice dosar penal, automat”.

Primarul Constanței, Radu Mazăre, a fost denunțat de Direcția Națională Anticorupție, în 15 septembrie, la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PICCJ), pentru săvârșirea infracțiunii de presiuni asupra justiției, pentru afirmațiile pe care le-a făcut în 12 septembrie, în cadrul conferinței extraordinare a PSD, prilej cu care edilul a înjurat un procuror.

„Mazăre Radu Ștefan are calitatea de inculpat în dosarul nr. 2/P/2014 aflat în faza de urmărire penală la Direcția Națională Anticorupție. La data de 12 septembrie, potrivit relatărilor apărute în mass-media, la o reuniune publică a organizației de partid din care face parte, Mazăre Radu Ștefan a făcut următoarele afirmații: «Poate să te ia cu mascații de la masă, cum m-a luat pe mine acum cinci luni de zile pe motiv de urgență și timp de cinci luni de zile în dosarul meu să nu facă niciun act procurorii. Păi (limbaj trivial la adresa procurorului de caz, n.n ), când m-ai luat cu mascați și ai zis că e urgență, că de-aia m-ai adus la DNA, că era stare de urgență, după aia trec cinci luni de zile fără ca tu să faci o hârtie!? De asta trebuie să-l votăm pe Ponta, ca noi care mai stăm pe aici liberi, neliberi, să trăim într-o țară normal»”, a arătat DNA.

La o zi după denunțul DNA, Mazăre a declarat că poate nu ar fi trebui să spună acea înjurătură „foarte populară” la adresa unui procuror anticorupție, pentru că a văzut că „s-au inflamat foarte”, deși el nu s-a referit la un om anume, ci la un sistem care acționează la ordine politice, precizând că el este un „vânat de lux”.

Potrivit articolului 276 din Codul penal, este incriminată fapta persoanei care, pe durata unei proceduri judiciare în curs, face declarații publice nereale referitoare la săvârșirea de către organul de urmărire penală a unei abateri disciplinare grave legate de instrumentarea respectivei cauze, în scopul de a-l influența sau intimida.

„Caracterul nereal al acestor afirmații rezultă din analiza activităților de urmărire penală efectuate în dosarul nr. 2/P/2014, despre care inculpatul avea cunoștință în urma exercitării drepturilor procesuale referitoare la accesul la dosar”, a precizat DNA.

Totodată, împrejurarea în care Radu Mazăre a făcut aceste afirmații, caracterul lor public și limbajul folosit denotă scopul urmărit de de primarul Constanței, „respectiv influențarea și intimidarea procurorului care efectuează urmărirea penală în cauză”, a mai arătat DNA.

Tot în 15 septembrie, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a remis un comunicat de presă cu privire la afirmațiile lui Mazăre la adresa procurorului DNA.

„În baza rolului său constituțional de garant al independenței justiției, Consiliul Superior al Magistraturii consideră că folosirea, în cadrul unor adunări publice, a unor expresii indecente la adresa procurorilor, cu trimitere la o situație concretă vizată de un dosar penal, este de natură nu numai a induce un sentiment de nesiguranță raportat la independența și imparțialitatea judecătorilor și procurorilor, ci și de a leza demnitatea acestora”, a arătat CSM.

În 12 septembrie, la conferința extraordinară a PSD Constanța, Radu Mazăre a afirmat că nimeni nu știe dacă va fi liber mâine sau poimâine și că orice persoană publică poate fi ridicată cu mascații în orice clipă. În momentul în care l-a înjurat pe procurorul DNA care a dispus să fie adus la audieri, Mazăre a fost aplaudat de participanți.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
TAXA obligatorie în România. Nu poți evita plata ei, oricine ai fi
Cea mai frumoasă stradă a Europei e în România. Orașul care se mândrește cu o...
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Telescopul Gemini a făcut o descoperire neașteptată despre stelele binare gigantice