Procurorul care l-a trimis în judecată pe Dan Voiculescu a fost sancționat disciplinar de CSM, pentru anchetarea unor interlopi ieșeni

Procurorul care l-a trimis în judecată pe Dan Voiculescu a fost sancționat disciplinar de CSM, pentru anchetarea unor interlopi ieșeni
Publicat: 29/10/2014, 18:01

Mai exact, în cadrul ședinței de miecuri, Secția pentru procurori a CSM a admis în parte acțiunea disciplinară formulată de Inspecția Judiciară împotriva lui Emilia Eva, fost procuror la DNA Iași, în prezent procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași.

„Prin urmare, Secția pentru procurori a aplicat domnului Eva Emilian sancțiunea disciplinară constând în diminuarea indemnizației de încadrare lunare brute cu 20% pe o perioadă de cinci luni”, conform CSM

Prin aceeași decizie de miercuri a mai fost sancționat disciplonar și procurorul de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Iași, Sorin Mihail Călin, care a primit un avertisment.

Ambii au fost penalizați că au avut „manifestări care aduc atingere onoarei sau probității profesionale ori prestigiului justiției, săvârșite în exercitarea sau în afara exercitării atribuțiilor de serviciu” și pentru „exercitarea funcției cu rea-credință sau gravă neglijență”.

Hotărârea pronunțată de Secția pentru procurori poate fi atacată cu recurs, în termen de 15 zile de la comunicare, la completul de cinci judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Sancțiunile au fost aplicate de CSM, în urma apariției în presa ieșeană a unor informații cu privire la modul în care cei doi procurori au anchetat un dosar de corupție în care au fost trimiși în judecată interlopii Gheorghe Clapon, Francisc Cristodorescu și Gheorghe Rusu-Corduneanu.

Interlopii au fost acuzați de trafic sau complicitate la trafic de influență, spălare de bani, ultraj, deținerea sau portul de armă neletală din categoria celor supuse autorizării, fără drept.

Faptele reclamate în presă se referă la faptul că probele anchetatorilor au fost strânse în mod abuziv, iar dosarul conține mai multe vicii.

Devenit cunoscut după ce l-a trimis în judecată pe Dan Voiculescu, condamnat în baza probatoriului la 10 ani de închisoare, Emilian Eva a mai fost cercetat disciplinar de Consiliul Superior al Magistraturii în 2009, după ce unul dintre colegii lui l-a reclamat pentru că l-ar fi rugat să-i înmâneze copii după un raport de constatare dintr-un dosar și i-a cerut detalii din acest dosar în care figura primarul din Dumești, cu care are o relație strânsă de prietenie. În acest caz, Eva a fost găsit nevinovat.

Tot nevinovat a fost găsit și în cadrul unei alte cercetări disciplinare, din 2012, în care era acuzat de „exercitarea funcției cu rea credință sau gravă neglijență”. Această cercetare a survenit după ce procurorul ieșean Vasili Pretula l-a acuzat pe Emilian Eva că a cerut emiterea unor autorizații de interceptare a mai multor telefoane, între care și cel al fiicei lui Pretula, care nu avea nicio legătură cu faptele cercetate de DNA.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. A cumpărat o dubă și a transformat-o într-o locuință de lux cu 140.000 $....
BREAKING NEWS | Elicopterul cu președintele Iranului în el s-ar fi prăbușit!
Halep și-a luat casă la Dubai de peste un milion de euro! Iubitul de 57...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ciclonul care a făcut ravagii în Europa ajunge și în România. Meteorologii avertizează că vin...
Imagini controversate din Iași, devenite virale. Gestul rușinos făcut de această blondă, în autobuz
Dieta simplă a „Mamei Natură” | Ce mănâncă Roxana Ionescu, pentru a se menține în...
Crima din Sibiu: prima explicație a tânărului care și-a ucis iubita cu un cuțit, într-un...
"Aș vrea să te strâng în brațe". Ți se rupe sufletul de durere! Mesajul emoționant...
Poveste de dragoste cu final tragic! Tânără în vârstă de 21 de ani, ucisă cu...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Pentagon: Loviturile ucrainene au afectat 14% din capacitatea Rusiei de rafinare a petrolului
CERCETĂTORII cred că au AFLAT care este FORMA UNIVERSULUI!
Statul NU mai plătește BANII. Românii trebuie să se grăbească. Termen limită: 7 iunie
Ce cadou a putut să îi facă un mire proaspetei sale soții, în noaptea nunții....
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia...
"Țipete foarte puternice, mobilă răsturnată".Crimă șocantă în Sibiu! O tânără de 21 de ani, ucisă...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Valuri gigantice de materie întunecată ar putea modifica orbita stelelor
×