Procurorul care l-a trimis în judecată pe Dan Voiculescu a fost sancționat disciplinar de CSM, pentru anchetarea unor interlopi ieșeni

Procurorul care l-a trimis în judecată pe Dan Voiculescu a fost sancționat disciplinar de CSM, pentru anchetarea unor interlopi ieșeni
Publicat: 29/10/2014, 18:01

Mai exact, în cadrul ședinței de miecuri, Secția pentru procurori a CSM a admis în parte acțiunea disciplinară formulată de Inspecția Judiciară împotriva lui Emilia Eva, fost procuror la DNA Iași, în prezent procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași.

„Prin urmare, Secția pentru procurori a aplicat domnului Eva Emilian sancțiunea disciplinară constând în diminuarea indemnizației de încadrare lunare brute cu 20% pe o perioadă de cinci luni”, conform CSM

Prin aceeași decizie de miercuri a mai fost sancționat disciplonar și procurorul de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Iași, Sorin Mihail Călin, care a primit un avertisment.

Ambii au fost penalizați că au avut „manifestări care aduc atingere onoarei sau probității profesionale ori prestigiului justiției, săvârșite în exercitarea sau în afara exercitării atribuțiilor de serviciu” și pentru „exercitarea funcției cu rea-credință sau gravă neglijență”.

Hotărârea pronunțată de Secția pentru procurori poate fi atacată cu recurs, în termen de 15 zile de la comunicare, la completul de cinci judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Sancțiunile au fost aplicate de CSM, în urma apariției în presa ieșeană a unor informații cu privire la modul în care cei doi procurori au anchetat un dosar de corupție în care au fost trimiși în judecată interlopii Gheorghe Clapon, Francisc Cristodorescu și Gheorghe Rusu-Corduneanu.

Interlopii au fost acuzați de trafic sau complicitate la trafic de influență, spălare de bani, ultraj, deținerea sau portul de armă neletală din categoria celor supuse autorizării, fără drept.

Faptele reclamate în presă se referă la faptul că probele anchetatorilor au fost strânse în mod abuziv, iar dosarul conține mai multe vicii.

Devenit cunoscut după ce l-a trimis în judecată pe Dan Voiculescu, condamnat în baza probatoriului la 10 ani de închisoare, Emilian Eva a mai fost cercetat disciplinar de Consiliul Superior al Magistraturii în 2009, după ce unul dintre colegii lui l-a reclamat pentru că l-ar fi rugat să-i înmâneze copii după un raport de constatare dintr-un dosar și i-a cerut detalii din acest dosar în care figura primarul din Dumești, cu care are o relație strânsă de prietenie. În acest caz, Eva a fost găsit nevinovat.

Tot nevinovat a fost găsit și în cadrul unei alte cercetări disciplinare, din 2012, în care era acuzat de „exercitarea funcției cu rea credință sau gravă neglijență”. Această cercetare a survenit după ce procurorul ieșean Vasili Pretula l-a acuzat pe Emilian Eva că a cerut emiterea unor autorizații de interceptare a mai multor telefoane, între care și cel al fiicei lui Pretula, care nu avea nicio legătură cu faptele cercetate de DNA.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Karina Pavăl & iubi, apariție spectaculoasă în Floreasca. Moștenitoarea imperiului Dedeman este, cu adevărat, adorabilă....
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
A plecat în vacanță în Spania și a dispărut fără urmă. Ana Maria i-a trimis...
Vine următoarea zi libera legală. Beneficiază de ea și bugetarii, și salariații din domeniul privat
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă...
Minunea din grădina unui sătmarean. Fructele sale ajung să cântărească şi 140 de grame şi...
Se spală în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a vorbit despre recalcularea pensiilor! Documentele pe care pensionarii nu vor...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Vladimir Putin este învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce ţări europene vor...
VINDECĂTOR sau ȘARLATAN? Călugărul care a avut LUMEA la picioare
Halep a aflat acum NOUL verdict. Decizia nu îi e deloc favorabilă: Toleranță zero
Încă o lovitură pentru Simona Halep. Necazurile se țin lanț
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Suferința prin care a trecut Mihai Onilă când a auzit că fiica lui se va...
Când vor avea românii următoarea mini-vacanță? De Rusalii vom avea din nou zile libere de...
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e...
Cercetătorii au găsit o mutație care protejează oamenii de îmbătrânire