BEC, anunț IMPORTANT pentru alegătorii din diaspora. Ce schimbări s-au făcut pentru turul 2 al alegerilor prezidențiale

BEC, anunț IMPORTANT pentru alegătorii din diaspora. Ce schimbări s-au făcut pentru turul 2 al alegerilor prezidențiale
Publicat: 05/11/2014, 00:11

Reprezentanți ai MAE și BEC au avut, marți, discuții legate de posibilitățile de fluidizare a procesului de vot în străinătate la turul 2 al prezidențialelor, din 16 noiembrie. După aceste discuții, BEC a adoptat, marți, o decizie și o hotărâre și a remis un comunicat.

Decizia BEC adoptată marți prevede că în termen de 5 zile, în situația în care biroul electoral al secției de votare din străinătate nu este constituit din numărul maxim de membri, președintele biroului va putea asigura completarea acestuia cu persoane din lista întocmită de MAE.

Potrivit legii, fiecare birou electoral al secției de votare din străinătate este constituit dintr-un președinte, desemnat de șeful reprezentanței diplomatice, de regulă din cadrul acesteia, și din 2 până la 6 reprezentanți ai formațiunilor politice care au propus candidați și că birourile electorale pentru secțiile de votare din străinătate nu pot funcționa cu mai puțin de 3 membri, președinte și 2 reprezentanți ai formațiunilor politice care au propus candidați.

Completarea birourilor electorale ale secțiilor de votare din străinătate cu reprezentanții formațiunilor politice care au propus candidați se face de către președintele biroului electoral pentru secțiile de votare din străinătate. În lege se mai arată că, în cazul în care numărul persoanelor propuse de formațiunile politice este insuficient pentru completarea birourilor electorale ale secțiilor de votare din străinătate, acestea sunt completate cu persoane cu o bună reputație și fără apartenență politică, dintr-o listă întocmită de Ministerul Afacerilor Externe.

Legea mai stabilește că lista este transmisă spre avizare Autorității Electorale Permanente de către Ministerul Afacerilor Externe, în formatul solicitat de aceasta, în termen de două zile de la întocmire. Avizul Autorității Electorale Permanente se comunică Ministerului Afacerilor Externe până cel mai târziu cu 5 zile înaintea desemnării președinților birourilor electorale ale secțiilor de votare.

De asemenea, BEC a decis că alegătorii din străinătate își vor putea printa singuri formularul declarației pe propria răspundere, afișat pe site-urile BEC și al MAE, document pe care îl vor putea completa și în afara secțiilor de votare.

Decizia a fost adoptată ținând cont de necesitatea fluidizării procesului de votare la secțiile de votare din străinătate în cazul organizării unui al doilea tur de scrutin pentru alegerea Președintelui României.

Potrivit deciziei BEC, în toate cazurile, după identificarea alegătorului, semnarea și datarea declarației pe propria răspundere se va face numai în fața membrilor biroului electoral al secției de votare din străinătate.

Într-un comunicat remis presei, BEC menționează că această decizie a fost adoptată în urma întâlnirii pe care membrii BEC au avut-o, marți, cu ministrul afacerilor externe, Titus Corlățean, și cu reprezentanții Biroului Electoral pentru Secțiile de votare din străinătate și la solicitarea MAE.

Potrivit comunicatului, Biroul Electoral Central „a pus în discuție și oportunitatea și posibilitatea reală de suplimentare a secțiilor de votare din străinătate”, precum și „necesitatea de a se asigura și a se lucra cu un număr de ștampile egal cu numărul de cabine de vot, chiar dacă nu sunt prezenți toți membrii biroului electoral al secției de votare”.

În comunicat se mai arată că, în urma acestor discuții, BEC a adoptat și o hotărâre. În preambulul acesteia se arată că a fost adoptată având în vedere „situația creată de incidentele ivite la secțiile de votare din străinătate, privind exercițiul dreptului la vot” în data de 2 noiembrie. În hotărâre se precizează că mențiunea din legea pentru alegerea președintelui că al doilea tur de scrutin se organizează pe baza „acelorași liste de alegători” se referă doar la secțiile de votare din țară, spre deosebire de secțiile de votare din străinătate.

Întrebat de MEDIAFAX în ce mod Hotărârea BEC este de natură să fluidizeze procesul electoral la secțiile de votare din străinătate la al doilea tur de scrutin, purtătorul de cuvând al BEC, Marian Muhuleț, a menționat că nu are mandat să comenteze această decizie a Biroului.

Ministrul de Externe, Titus Corlățean, a declarat, marți, că a propus BEC simplificarea procedurii de completare a declarației pe propria răspundere și a listei pe care trebuie să se înscrie votanții din diaspora, precum și mărirea numărului de cabine de vot, acolo unde o permite spațiul.

Ministrul de Externe, Titus Corlățean, a declarat, marți, după întâlnirea cu reprezentanți ai BEC, că MAE a propus ca declarație pe propria răspundere să poată fi descărcată online și completată înainte de vot, urmând ca la secția de vot să fie doar semnată. Totodată, MAE dorește ca decizia BES din 2 noiembrie prin care această declarație a putut fi completată și în proximitatea secției de votare să fie menținută.

Șeful diplomației a mai spus că MAE a propus și simplificarea procedurii de completare a listei cu datele cu caracter personal. O altă propunere se referă la creșterea numărului de cabine de vot, acolo unde există spațiu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în prima zi de Paște. Ritualuri pentru sănătate și belșug în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
S-a stins marele artist al țării. A murit chiar în Sâmbăta Mare. Drum lin!
Legenda Iepurașului de Paști - o tradiție prezentată de un teolog creștin!
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Oamenii de știință vor să construiască „Zidul Morții” pe Lună