PRIMUL COPIL din România tratat cu celule stem din cordonul ombilical. Povestea Anastasiei, care a spus „mamă” prima dată la 2 ani și jumătate

PRIMUL COPIL din România tratat cu celule stem din cordonul ombilical. Povestea Anastasiei, care a spus mamă prima dată la 2 ani și jumătate
Publicat: 06/11/2014, 18:10

Anastasia s-a născut în decembrie 2011, într-o familie din București. O sarcină dorită, o sarcină naturală care s-a dezvoltat normal pe parcursul a nouă luni. Totul până la naștere, care a fost cu probleme. Pentru că Anastasia a venit pe lume cu „cordonul ombilical legat în nod în eșarfă”, nașterea nu s-a desfășurat natural și, după câteva tentative nereușite, medicii au decis să o supună pe mamă unei operații de cezariană în regim de urgență.

Șapte luni și jumătate mai târziu, Anastasia a fost diagnosticată cu tetrapareza cerebrală infantilă, forma spastică distonică bilaterală. Un diagnostic cumplit, o boală cauzată de lipsa oxigenarii creierului pentru un interval de timp, la naștere. Travaliul prelungit al mamei.

La un an și jumătate de la naștere, Anastasia era sub observația medicilor pentru dezvoltare întârziată psihomotorie. Cum se manifesta? Avea un control slab al capului, nu își putea controla trunchiul, își folosea doar o mânuță – stânga, cu care apuca slab obiecte, în timp ce mânuța dreaptă era ținută cu pumnul flexat. Anastasia își ținea nu pumnii, ci pumnul, sperând că într-o zi o să poată face mai mult.

La acel moment medicii le-au recomandat părinților un tratament de corectare, un tratament de reabilitare preponderent pentru igiena posturală, exerciții pentru controlul mai bun al capului și exploatarea câmpului vizual. Le-au recomandat să îi stimuleze Anastasiei coordonarea ochi – mână. Atunci au început și kinetoterapia care continuă și astăzi. Fără modificări majore în starea copilei.

Pentru că la naștere, mamei Anastasiei i s-au prelevat celule stem, familia s-a îndreptat așteptând soluții și către firma care le păstra materialul genetic. „Erau reticenți”, spune pentru gândul dr. Dorin Pirciog, directorul băncii din România. „Au venit către noi și la îndemnul medicului neurolog, care le-a recomandat efectuarea unei terapii cu celule stem”.

Pentru că astfel de intervenții nu se fac momentan în România, o soluție pentru Anastasia o reprezenta o clinică din Statele Unite, dar – din motive logisitice: costuri ridicate, limbă, transport – America a pierdut teren în fața unei clinici din Europa. A fost preferată cea din Polonia, țară care în ultimii doi ani a dezvoltat astfel de abordări terapeutice. Cu susținere financiară integrală oferită de PBKM și Biogenis, bănci de celule stem din grupul FamiCord, Anastasia și părinții au ajuns, în urmă cu două luni, la Spitalul Universitar de Copii din Cracovia, unde fetița a fost supusă transplantului cu celule stem mezenchimale.

Procedura în sine a constat într-o puncție lombară și infuzie de celule stem mezenchimale în lichidul cefalorahidian. Rezultatele așteptate de echipa medicală? Îmbunătățirea circulației cerebrale prin apariția unor noi vase de sânge precum și îmbunățirea legăturilor nervoase. „La doar o zi de la transplant Anastasia a spus pentru prima dată, în mod clar, „mama”. Și i-a crescut și apetitul simțitor, ceea ce înseamnă că în corpul fetiței are loc un proces de creștere”, susține dr. Pirciog. „Copila e mai prezentă în mediu”.

Aceasta este prima intervenție dintr-o serie probabilă de trei, următoarea infuzie de celule stem urmând a avea loc undeva în primăvară, spune pentru gândul dr. Pirciog. Este rezervat în privința șanselor de vindecare ale copilului și spune că este prematur să se pronunțe acum. „Intervențiile se fac la interval de șase luni una de alta, dar este prematur să ne pronunțăm acum, fiind vorba despre terapii experimentale”.

Potrivit oficialului, celulele necesare următoarelor infuzii vor fi pregatite pentru transplant în laboratoarele de la București și Varșovia ale celor două bănci de celule stem.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a ajuns „Regele Cripto” al Canadei, care trăia în vile de lux și conducea...
Locul din România care se află pe un munte de aur! Legenda, izvorâtă din vremea...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Bizara poveste a lui Kaitlin. Logodnicul ei a făcut infarct în ziua nunții, iar apoi...
Stațiunea din România care rivalizează cu Thailanda. Puțini turiști au auzit de ea, dar este...
Care este cea mai sănătoasă carne din lume, potrivit experților în nutriție. Surpriza de pe...
Au străbătut mări şi ţări pentru fântânile arteziene din Capitală. Reacţia unor turişti străini când...
O cunoscută influenceriță și-a pus sora geamănă să o înlocuiască la serviciu pentru a putea...
O navă cu 11 persoane la bord s-a scufundat în Marea Neagră. Trei marinari sunt...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Robotul chirurgical de la Sony a efectuat cusături pe un bob de porumb
A fost GĂSIT un alt PĂMÂNT? Cât de aproape se ASCUNDE PLANETA?
Interdicție pentru toți șoferii din România. Este ilegal. Te alegi cu dosar penal
Ce cadou a putut să îi facă un mire proaspetei sale soții, în noaptea nunții....
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Virginia, întrebare neașteptată pentru Patrick: „Patrick, îți pare rău că m-ai chemat la camera roșie?”
Cine este celebrul artist care s-a iubit cu femeia căreia i-a cântat la nuntă?! Cântăreţul...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Vidrele de mare folosesc unelte pentru a avea acces la pradă mai mare și pentru...
×